Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
234
Följare
73
Medals
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blog

Om oss och vår dröm

Uppdaterad i augusti 2017

Måndag morgon, klockan ringer intensivt, dags att kliva upp ur sängen! Grus i ögonen. Släpa sig till duschen, klä på sig, få upp vår underbara dotter så hon kommer till skolan i tid, slänga i sig frukost och så iväg till jobbet. Jobba, åka hem och fixa med mat, äta, plocka undan, slänga in en tvätt, hjälpa dottern med läxorna eller hämta från någon aktivitet, kolla mail, sova och så börjar allt om igen. Det här, mina damer och herrar, är ekorrhjulet i all sin glans, ett hjul som slukar ofattbara mängder energi. Känner du igen dig? Antagligen, de flesta i vårt avlånga land springer nämligen allt vad de orkar i just det här hjulet. En del springer till och med så fort att de tappar fotfästet och blir utbrända eller får andra fysiska eller psykiska åkommor som tveklöst går att relatera till detta hjul.

Herr och Fru Vägen till Frihet var tidigare, som de flesta andra, hårt fast i hjulet. Merparten av de pengar vi tjänade ihop gick till att finansiera vår ständigt ökande konsumtion. Modernt kallas det visst för att vi ”levde i nuet” och hur galet det här beteendet egentligen var reflekterade vi inte över då. Just där och då såg vi inga andra alternativ. Pengar kom in, pengar försvann, men mängden statusprylar däremot ökade i snabb takt. Hus, fina bilar, båt, nyrenoverade badrum och kök blev det som var viktigt. En känsla av att aldrig vara riktigt nöjd fanns dock alltid där. Så fort den nya fina bilen var ett par år gammal fanns en längtan efter något lite större, lite bättre, lite flådigare. Vi borde väl ändå skaffa ett större hus? Båten var väl ändå också för liten? Att för andra visa vår framgång var tydligen viktigt. Statusmarkörerna satte oss på kartan, visade omvärlden att vi minsann var framgångsrika.

Så en kväll framför brasans sken började Herr och Fru VtF att diskutera vad som egentligen gör oss mest lyckliga här i livet. Vi kom snabbt fram till att det definitivt inte var prylar utan ett liv i god balans mellan jobb, familj/vänner och egen tid. Det vi tveklöst värdesätter mest av allt är helt enkelt tid för varandra och tid för att göra saker vi verkligen brinner för. 

Eftersom vi båda har turen att ha arbeten som är såväl utvecklande, intressanta som inspirerande och dessutom har kul kollegor var det en viktigt komponent för oss att behålla. Vi skulle dock vilja ha möjlighet att jobba lite mindre för att nå bättre balans och få ordentligt med tid för att årligen ladda batterierna. Semester i all ära, men några få veckor ledigt räcker inte, nä vi såg framför oss hur vi varje vinter tillbringade 3-4 månader på varmare breddgrader och ytterligare någon månad i Sverige på sommaren. Väl utomlands kan vi mycket väl tänka oss att arbeta några timmar i veckan dessutom.

Tänk att varje morgon få vakna upp med familjen i härlig värme, ha tid att kunna sitta ner tillsammans för frukost utomhus på terrassen. Ingen stress. Kanske börjar dagen till och med med ett dopp i havet för att därefter ta dottern till skolan? När vår dotter sedan är på skolan har herr och fru VtF tid att ta en löprunda eller långpromenad tillsammans på stranden, träna lite mer, läsa, skriva, njuta av livet för att sedan ta en gemensam lunch på någon mysig strandrestaurang. På eftermiddagen hinner vi med lite jobb och när vår dotter har slutat skolan blir det kanske stranden igen eller så vill hon leka med sina kompisar. Därefter åker vi och handlar på någon av de lokala marknaderna och när mörkret faller har vi tid och ork att tillsammans laga och äta en gemensam middag. Kvällen kanske avslutas med ett kvällsdopp och en omgång sällskapsspel innan det är dags att sova för att dagen efter åter vakna upp i paradiset. Åhh, jag blir alldeles varm i kroppen när jag tänker på det här. Det kan helt enkelt inte finnas något bättre än att äga sin tid till 100% och därmed kunna disponera den exakt så som man själv önskar. Det är lyx på högsta nivå!

Så vi ställde oss därför frågan vad vi kunde göra för att påverka vårt egna öde och ha möjlighet att realisera drömmen. Var det ens möjligt? En lottovinst skulle ju givetvis underlätta, men ärligt talat, vad är oddsen? Efter en del grubblande insåg vi att det borde vara möjligt att spara betydligt mer pengar varje månad om vi bara ändrade på vårt mindset och beteende. Vi hade ju dessutom lyckats få ihop ett skapligt stort kapital redan då vilket så klart var en bra början. Dessa pengar och alla pengar vi nu sparar varje månad går in i vår alldeles egna pengamaskin (utdelande aktier). Det mest fantastiska med den här maskinen är att den jobbar för oss året runt, alla dagar i veckan, tjugofyra timmar om dygnet genom att ge oss passiva inkomster. Det är dessa passiva inkomster som ger oss möjligheten att äga vår tid eftersom de kommer in oavsett om vi jobbar eller inte. Ett litet mirakel helt enkelt.

Vi har under en längre period vandrat på vägen till frihet och nu äntligen, år 2017, har vi nått i mål! Det betyder att vi från och med 2018 och framåt har möjlighet att vara lediga minst 3-4 månader utomlands per år och ytterligare någon månad i Sverige på sommaren. Utdelningarna från vår pengamaskin täcker alltså redan nu dessa kostnader med god marginal inklusive alla kostnader vi har kvar i Sverige när vi är borta. Vilken underbar känsla, men jäklar vad vi har fått kämpa för att nå hit! Vi fortsätter dock att bygga vidare på vår pengamaskin med målet att helt kunna leva av våra passiva inkomster om vi vill. Om några få år är vi där!

Vår första utlandsvistelse går till Thailand där vår dotter kommer att gå på den svenska skolan. Vi har hyrt ett mysigt hus som ligger nära havet och dessutom finns pool och stor trädgård. I början av 2018 bär det iväg och ja, vi längtar massor :)  

Jag vill också tillägga att när vi har varit på den här resan en längre tid så har vi också upptäckt att vi är lyckligare nu än någonsin. Vi upplever faktiskt att vår livskvalitet har blivit högre i takt med att mängden statusprylar har minskat. Vi kan konstatera att det faktiskt var statusmarkörerna som ägde oss och inte tvärtom. Genom att de nu är borta sparar vi massor av tid och så klart också pengar. Den tiden kan vi istället lägga på varandra vilket verkligen känns bra. Det känns dessutom som om vi har hittat en fin balans mellan att leva i nuet och att spara för framtiden. Den mixen gör oss extremt uthålliga! 

På den här bloggen kan alla som vill ta del av vår resa mot ekonomisk frihet och, viktigast av allt, mot ett liv där vi kan stå på sidan om ekorrhjulet (ifall vi vill) och istället för att trampa så svetten lackar ta till vara på det fina här i livet. Bloggen handlar om vår väg till frihet, planeringsarbetet, hur vi lever drömmen, men även om aktier, investeringar och utdelningar. Välkommen!

Med vänlig hälsning
/Familjen Vägen till Frihet

Anonymous's picture
Ekonomitankar.b... (not registered)

Underbart! Ingen kommer tacka mig på dödsbädden för att jag gav många timmar till min arbetsgivare, eller till mitt egna företag. Det är ju bara papper i mitt fall, intre precis så att jag sitter och forskar på cancerns botemedel.

Jag/vi jobbar mot precis samma mål. Eller kanske inte bosätta oss i Thailand, men friheten,resa många månader om året.

Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

Härligt att höra!

Så kan det bli även för oss, dvs resa och vara ledig många månader per år och jobba resten. Det kan också bli så att vi verkligen flyttar. Saker hinner ju ändras över tid men det viktiga är ändå att skapa sig friheten att styra över den egna tiden för då kan man ju göra som man vill.

Anonymous's picture
sedzik (not registered)

Hej,

Jag vill också hitta ditt till den ekonomiska friheten. Många år sedan när jag var runt 20 år så investerade jag i aktier och gjorde några ok vinster men sprängde hela mitt konto och då var det slut med det. Jag innser nu att om jag under dessa 15 år forstatt och blivit bättre så kunde jag nog ha en ganska ok pott nu. Aja.. man ska blika framåt. Just nu sitter jag i olika aktier och sitter och funderar på planera in en utdelning portfölj.

Mitt mål nu (jag är idag 35 år) är att om det går undan kunna gå i pension när jag är 55 år för att kunna leva av passiv inkomst. Jag behöver inte ha en Ferrari det är firheten jag är ute efter.

Tiden är ju en rätt avgörande faktor i allt detta men mitt tänk är att om jag inte lykas nå mina mål så kanske min framtida barn (den dagen det händer) kan ha en säkrare framtid.

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Tagging