Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
234
Följare
73
Medals
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blog

Där satt den!

Ok mina damer och herrar, idag har jag lysande nyheter att presentera! Som bekant är vår plan att från och med år 2018 vara lediga från januari - mars som då ska tillbringas på varmare breddgrader (inledningsvis Thailand). Därutöver tänker vi oss några veckor ledigt i Sverige som fördelas på sommar och jul. Övrig tid är tanken att arbeta på våra jobb här i Sverige där vår dotter även har sin hemskola. Under tiden som vi kör det här upplägget så fortsätter vi oförtrutet att bygga på vår pengamaskin. På längre sikt kvarstår vår målsättning att helt kunna sluta jobba (om vi vill) och leva av våra passiva inkomster. Redan idag har vi kommit en bra bit på väg.

Jag har tidigare skrivit en serie inlägg om hur vår plan ser ut och vilka utmaningar och hinder som måste övervinnas. I stora drag handlar det om möjligheten att få fullgöra skolplikten på annat sätt, hur vi ska få till tjänstledigt eller annat upplägg med våra arbetsgivare samt säkerställa att våra passiva intäkter från aktieutdelningar finansierar det årliga äventyret. Läs mer om detta i inläggen:

 

Idag kan jag meddela att alla hinder röjts ur vägen! Det känns helt underbart ärligt talat. Så här är status:

Skolplikt:

Vår hemskola (med rektorn och klassföreståndaren i spetsen) har talat om att de är mycket positiva till vår plan och backar upp den fullt ut. Rektorn har också skrivit ett dokument där han tillstyrker ansökan. Detta dokument är bilagt den ansökan som inlämnats till  Utbildningsnämnden. Som en del i denna dokumentation har vi även skickat med ett antal protokoll från andra kommuner där de redogör för hur de resonerat när de beviljat ansökan om att få "fullgöra skolplikten på annat sätt". Det stärker "caset".

Nu är förvisso ansökan inte färdigbehandlad hos nämnden ännu, men efter relativt mycket research och samtal är vår tro att den kommer bli godkänd, men skulle vi, mot förmodan, få avslag så kommer vi att åka ändå. Detta eftersom vi har hemskolans välsignelse och med utfästelsen att de kommer ställa upp med planering, material och stöttning inför och under vår dotters skolgång på den svenska skolan i Thailand. Vi vet dessutom att vi har torrt på fötterna eftersom den skolgång som erbjuds där håller en mycket hög klass. En stor fördel är också att vår dotter kommer följa hemskolans planering vilket gör det enkelt för henne att återgå när vi väl är i Sverige igen.

Tjänstledigt

Den här punkten gick så fantastiskt mycket enklare än vad vi någonsin hade vågat drömma om. Reaktionen vi båda fick var något i stil med "Vad kul! Så klart tråkigt för oss men det är klart ni ska göra det här, det låter fantastiskt. Det viktigaste är att ni kommer tillbaka igen, för det gör ni väl?". Ja vad ska man säga? Både herr och fru VtF blir överlyckliga av den reaktion vi fick och känner än starkare att vi valt helt rätt arbetsgivare.

Som läget är nu kan vi till och med välja mellan tjänstledighet eller att gå ner i arbetstid till valfri nivå och utföra arbetet på distans (vilket båda har möjlighet till). Vi har funderat lite på det här och eftersom vi tycker jobben är roliga så kan vi båda tänka oss att jobba några procent under vår utlandsvistelse, men det återstår att se hur vi väljer att göra. Fantastiskt trevligt att ha valmöjligheten i alla fall.

Ekonomi

Som konstaterades i inlägget är vi redan i mål. Våra årliga passiva inkomster kommer med marginal att täcka äventyret och skulle vi dessutom välja att jobba några procent + hyra ut huset så blir ju inte kalkylen sämre direkt. Dessutom, vi har hela 2017 på oss att fortsätta bygga vidare på vår pengamaskin.

Med andra ord är vi nu i mål och kommer få smaka på drömmen om ungefär 11 månader! Nu har vi till och med kommit så långt att såväl skola som boende är bokat (och delbetalt). Nu återstår en del praktiska detaljer som behöver fixas, men vi har ju gott om tid på oss när allt nu gick i lås betydligt fortare än vad vi hade trott.     

Om vi firat? Så klart vi har gjort, men det ska nog firas ännu lite till här framöver för det är vi banne mig värda :)

Anonymous's picture
Money for Nothing (not registered)

Stort grattis, det är trevligt när allt löser sig :)
/ http://money-f-nothing.blogspot.se

Anonymous's picture
1m20 (not registered)

Va fantastiskt roligt! Grattis!

Anonymous's picture
Att Välja Lycka (not registered)

Stort grattis. Underbart att se att det löste sig. Skall bli kul att se hur ni trivs i Thailand när ni har längre tid på er.

Må väl

Att Välja Lycka
Attvaljalycka.blogspot.se

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1452
64
0
Fantastiska Far...

Grattis! Snyggt jobbat! Jag tror arbetsgivaren har rätt i sin oro...tror aldrig ni kommer tillbaka när ni har smakat på friheten:-) 

Anonymous's picture
Sofokles (not registered)

Vad säger man?

Stort Grattis. Detta är verkligen stort och att ens kunna föreställa sig hur ni känner just nu är nog bara de som befunnit sig i samma situation som kan. 

All lycka och välgång!

 

/Sofokles

 

ReInwesting's picture
6
26
4
0
ReInwesting

Som sagt, stort grattis och lycka till med "sabbatsåret". Ni gör det som de flesta i bästa fall bara drömmer om...

Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

Tack alla. Ja det känns väldigt härligt kan jag säga när saker och ting löser sig på bästa sätt. Att nå ett tydligt delmål efter att ha kämpat hårt i flera år är tillfredsställande och ger råg i ryggen för framtiden.

Trevlig helg!

Anonymous's picture
Http://maxaallt... (not registered)

Bra jobbat! Kul att se saker lösa sig för en inspirationskälla, gör att man själv blir lite mer taggad och övertygad att det kan gå vägen även här!

Får man fråga var i Thailand ni bokat och vilken typ av boende?

/Maxa Allt

Anonymous's picture
Veteran (not registered)

Thailand är inget drömland längre myndigheterna verkar gör allt för att slippa turister.Nya lagar kommer till och dom göra att koruptionen ökar hela tiden.Både till havs och på land är det överfyllt med sopor.Bathen stiger hela tiden.En massa kriminella ligor tar över på turistorterna.Kineser och ryssar överallt.Så jag skulle välja något annat land som är vänligt inställt till turister ex Malysia,Kambodja mfl

Marce's picture
1
2
0
0
Marce

Stort grattis, du gör helt rätt! Att leva på passiva inkomstert är en dröm i uppfyllese. Jag kämpar för att komma dit jag med. 

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Tagging