Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
234
Följare
73
Medals
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blog

Budget - Leva i Thailand

Innan vi gav oss på och skapade en ”leva i Thailand budget” så gjorde vi en hel del research. Vi har t ex rotat runt bland otaliga bloggar, kollat med vänner som bott i Thailand och självklart också varit på plats själva några gånger. Vilken budget som krävs är givetvis helt individuellt och beror också till viss del på var i landet du vistas. Vi kan dock konstatera att det i Thailand verkar vara möjligt att leva extremt billigt, men så klart också ganska dyrt.

Nedan är den budget (2 vuxna och 1 barn i skolåldern) vi tänker oss just nu. Det är definitivt inte någon snålbudget, men ska vi vara iväg så pass länge varje år vill vi kunna leva relativt gott. Observera att budgeten är aktuell då man avser att vara iväg 3-4 månader per år (boende och skola t ex blir klart billigare om du är iväg 12 månader). Tänk också på att det mesta betalas i THB vilket så klart kan påverka kostnaden i SEK både upp och ner.

Till nedan kostnader tillkommer också flygbiljetter tur och retur (25 000 - 35 000 kr för 2 vuxna och 1 barn), transporter till och från flygplats mm samt givetvis också kostnader du har kvar i Sverige medan du är borta. Den sistnämnda posten lär ju dock se helt olika ut för alla varför vi inte tänker gå in på den. 

Vi har också valt att lägga till ett gäng tusingar för resor och utflykter inom landet då vi vill kunna göra det när vi är borta. Nu vid resan 2018 tänker vi oss t ex att vistas några dagar i Bangkok samt att vi även har bokat in vistelser på ett par andra trevliga ställen. Jag väljer dock inte att ta med den posten i budgeten nedan eftersom den mer ska innehålla "det nödvändigaste".

Hyra villa

Det går att hyra såväl billigt som dyrt när du är iväg, men det blir tveklöst billigare ju längre du är borta. Tillgång finns oftast till såväl villor som lägenheter.

När vi är iväg 2018 har vi bestämt oss för att hyra ett mycket modernt och fint hus med såväl tillgång till pool som egen stor trädgård. Huset har 2 sovrum, 1 badrum, 1 vardagsrum, kök samt två stora terrasser. Huset har dessutom ett "fullkök" vilket inte alltid är fallet. För oss var det dock viktigt eftersom vi vill kunna laga mat (och de dagar vi inte är sugna på att laga mat så finns det massor av restauranger runt knuten =). I hyran ingår bredband,vatten och även städning en gång varannan vecka. Alla rum har AC.

Huset ligger dessutom på gångavstånd från havet och den fina stranden samt att det även är nära till såväl mataffärer som skolan.  

El

El kostar ungefär 5-6 THB/kWh. Kostnaden i vår budget är endast ett estimat, men vi tror att det kommer att landa här förutsatt att AC endast körs kvällar och nätter. Det lär ju dessutom räcka eftersom vi kommer att vara utomhus så mycket det bara går dagtid (och kvällstid).

Transport

Vi kommer att hyra en saleng (vespa med sidovagn) när vi är iväg. Med en sådan tar sig hela familjen fram smidigt. Där vi bor är det inte heller någon intensiv trafik varför vi även avser att fixa med cyklar. I kostnaden ingår även drivmedel som kan köpas billigt i Thailand.

Mat ute och hemma

Ok här har vi tagit i för kung och fosterland om jag ska vara ärlig. Mat är faktiskt billigt i Thailand och det gäller även på restaurang. Med andra ord lär det gå att leva för betydligt mindre än vad vi har budgeterat för, men vi väljer att ta i så får vi se var vi landar till slut. I posten inkluderas även produkter för t ex personlig hygien mm. 

Vi tycker om att laga mat tillsammans när vi väl har tid och energi varför vi har för avsikt att försöka laga mat "hemma" några gånger per vecka. Saken blir ju inte sämre av att det finns flera lokala marknader i närheten där traktens bönder och fiskare kommer in med färska grönsaker, kött och fisk dagligen. Pinfärsk frukt finns det dessutom i överflöd! Vi har också tagit höjd för att kunna äta ute flera gånger per vecka.

Nöjen

I den här posten inkluderas saker som t ex inträden till olika evenemang, avgifter för dykning, massage och andra nöjesaktiviteter.

Reseförsäkring

En reseförsäkring tycker jag känns viktigt att teckna med tanke på att det kan bli kolossalt dyrt om man råkar ut för en allvarlig sjukdom eller olycka. T ex, skulle det krävas transport hem till Sverige kostar det lätt 1 MSEK + initiala kostnader för sjukhusvård på plats och skulle du själv råka orsaka en olycka, ja då kan det lätt bli dyrare än så med tanke på advokatkostnader, skadestånd osv. 

I vårt fall börjar den extra reseförsäkringen att gälla från och med dag 46. De första 45 dagarna täcks nämligen av vår villaförsäkring. 

Skola

Att gå på den privata Svenska skolan i Thailand är inte direkt billigt, men skolan verkar å andra sidan helt fantastisk med små klasser och ett otroligt engagemang. Nu har vi bara ett barn, men skulle du t ex ha 3 barn som alla ska gå i skola och/eller förskola, jag då blir kostnaden typ 20 000 - 21 000 kr/mån! Hur som helst, när vi var i Thailand senast så besökte vi skolan och träffade såväl rektorn som några lärare, wow säger vi bara! En kul detalj är att alla gympalektioner hålls på beachen eller i skolans egna pool. Dessutom genomförs flera studiebesök, t ex på en gummiodling, annanasodling, thailändsk skola samt även ett munktempel.  

Skolan vår dotter kommer att gå i har nära kontakt med ”hemskolan” och följer Lgr 11. Som en del av utbildningen ingår även kurser i det Thailändska språket vilket är kul.

 

Övrigt

Ganska väl tilltagen post och den kan nog tänkas bli lägre. Hur som helst, här ingår kostnader för t ex frisör, tvätt av kläder (ingen egen tvättmaskin), kostnader för att förlänga visum, ev läkarbesök, mediciner osv. Dessutom fungerar posten som en form av buffert. 

Tagging (blog): 
zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Har läst några av dina inlägg nu. Mycket intressant läsning, framförallt eftersom jag själv har ett liknande mål. Mitt mål är också att kunna leva på de passiva inkomsterna, gärna innan man blir alltför gammal. Hade gärna spenderat långa semestrar i Thailand, men skulle inte kunna lämna allt som finns här i Sverige. Funderade på hur ni tacklar detta, allt ni lämnar? Samt hur dottern ställer sig till detta? När jag var i skolåldern ville jag inte flytta någonstans, och Thailand är kanske inte det första stället jag hade valt för mina barna uppväxt (men det kanske beror på okunskap!)

Kommer läsa din blogg med nöje framöver. 

Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

Tack för din kommentar Zlaskarn och kul att du tycker inläggen är intressanta.

Självklart är det en stor förändring att flytta så långt bort ifrån sitt hemland, men samtidigt är vi ute efter lite äventyr (och ett skönare klimat samt mer tid för varandra). Vad gäller vår dotter är hon involverad i beslutet och visst är hon fäst vid sina kompisar, huset vi bor i osv, men samtidigt mycket lockad av att bo utomlands. Hon är dessutom mycket social och brukar snabbt få nya kompisar. På alla resor vi gjort lyckas hon bli kompis med barn från alla möjliga länder och ibland förstår de inte ens varandra men har fantastiskt kul ändå, underbar inställning!

Hur länge vi blir borta står ju skrivet i stjärnorna, kanske blir det något år, kanske flera? Vi har ingen aning och om vi inte skulle trivas kommer vi att flytta hem till Sverige igen. Vi kommer självklart också vara extra observanta på vad vår dotter känner, trivs hon inte så kommer vi att flytta hem på direkten, inget snack om den saken. Det finns dock ingen mening med att utgå ifrån att vi och vår dotter inte skulle trivas, utan tänker istället som så att låt oss prova så vet vi svaret och slipper gissa.

Vi kommer dock inte på något sätt att lämna allt som finns här i Sverige. Här har vi ju kvar föräldrar, vänner osv som vi har för avsikt att besöka med viss regelbundenhet (och vice versa) samtidigt som vi kommer få nya vänner i Thailand. Min motfråga till dig är vad du anser känns jobbigast att lämna om du skulle flytta? Vänner och familj finns ju kvar och eftersom vi lär vistas en del tid i Sverige kommer vi fortsätta att träffa dem samtidigt som vi bygger nya vänskapsband på andra sidan jorden. Det tycker jag känns inspirerande.

Att låta barnen växa upp delvis i ett annat land ser jag personligen inga som helst problem med utan snarare som berikande. Jag ser dock ett stort problem med att som förälder leva ett liva i ekorrhjulet vilket innebär att man inte får tillräckligt mycket tid för sina barn och för den delen med sin partner. I t ex Thailand finns skolor som håller oerhört hög nivå, t ex den Svenska skolan som jag kan garantera är klart bättre än motsvarigheten i Sverige (t ex betydligt färre barn per klass, alla är behöriga lärare osv). Även här har jag en motfråga, varför skulle det vara sämre att låta barnen växa upp i Thailand jämfört med Sverige? Jag tänker tvärtom, jag kan berika mitt barns uppväxt genom att hon får uppleva ett annat land och kultur, låta henne gå i en skola som jag vet håller toppklass, nya vänner och viktigast av allt, tillgång till sina föräldrar som inte måste springa i det beryktade ekorrhjulet utan faktiskt har tid och ork att engagera sig. Det skulle jag kalla lyx och eftersträvansvärt.

Mvh
/Vägen till Frihet

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Grymt svar! Som sagt, beror nog på okunskap och låter som er dotter skulle få en minst lika bra uppväxt i Thailand. Kul att hon har en så positiv inställning, det är inte alla barn som har.

Jag är alldeles för hemmakär för att flytta permanent till ett land så långt bort. Däremot skulle jag gärna ha ett hus att spendera någon/några månader av vinterhalvåret i.

Och ekorrhjulet håller jag verkligen med dig om, det är mitt grundmål här i livet, att ta mig ur det (även om jag inte sitter fast i det stenhårt då jag är entreprenör). Lyckas jag kränga något företag blir det kanske innan 35, annars blir det väl kring 45-55 beroende på vilken standar man kräver. Sen finns det ju inget som säger att man måste sluta jobba helt heller.

Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

Tack!

Ja vi är ju alla olika och alla ska självklart följa sin egen dröm och göra det som känns rätt. Att skapa sig möjligheten att kunna kliva ur ekorrhjulet är så klart ett steg i rätt riktning.

FrisomFan's picture
14
20
6
0
FrisomFan

Jag har hus på Phuket och har försökt tillbringa 3-4 månader om året där varje vinter.

Mat och boendekostnader kan vara väldigt billigt i Thailand, det som kostar är bra försäkringar och skolavgifter om man vill att barnen skall gå i bra skola.

Är ca 45 år idag men tror faktiskt inte jag kommer att välja Thailand som "pensionsland" blir kanske de varmare delarna av USA eller sydeuoropa så man har närma "hem" Kan tycka att Thailand kan bli för varmt vissa delar av året + en massa korruption och annat.

Men kommer nog att ha Phuket som "vinterbostad" de närmsta 10-20 åren :)

Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

Vi vet så klart inte heller om Thailand blir vårt "pensionsland", men vi vill defintivt prova att bo där och skulle vi inte trivas så flyttar vi helt enkelt tillbaks igen alt provbor i annat land. 

Anonymous's picture
GFD (not registered)

Jag återkommer :-)

 

Ekonomiblogg's picture
389
607
81
0
Ekonomiblogg

Hej Vägen till Frihet och tack för ett bra inlägg.

 

Jag kan inte så mycket om Thailand men vet att det är mycket varmt och skönt där. Varmt och skönt är det i Spanien också så därför blev det Spanien för oss.Som du vet så köpte vi en bostad i Torrevieja och det känns mycket bra.

 

Svenskarnas aptit på Spanien fortsätter att öka. Under året med 48.000 utländska köp, varav 3.500 är svenskar. Svenskarna är faktiskt just nu andra största grupp bakom britterna på både Costa Blanca och Costa del Sol.

 

Prisökning det senaste året i Spanien. 

Ska man göra ett klipp gäller det att vara beredd på att komma ner snabbt och ha finansieringen klar om man vill göra en riktigt bra investering. De attraktiva bostäderna försvinner direkt de kommer ut på marknaden då investerare sitter redo med finansieringen.

 

/Ekonomiblogg

 
Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

Tack för kommentar Ekonomiblogg.

Ja Spanien är trevligt och ökar allt mer i popularitet. Det är inte otänkbart att vi kommer testa på 3 mån där vid tillfälle. Vi har faktiskt kollat upp altnerativ och svensk skola finns också.

Ekonomiblogg's picture
389
607
81
0
Ekonomiblogg

Hej!

 

Jag förstår att Vägen till Frihet med familj har haft det skönt i Thailand. Vi åker nu i januari - februari.

 

Här kommer lite ifo: Om Svenska skolan i Spanien, jag har uppuppdaterat inlägget Ett pensionärsliv utanför Sverige.det ligger på sida två bland kommentarer. 

 

/Ekonomiblogg

 

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Tagging