HSBingenjören
Likes
25
Antal inlägg
48
Följare
5
Medals
0
Kontakt email

RSS

RSS feed
29 August 2016

Är sjukt dålig på uppdatera men

Min globala Shiller Cape portfölj har nu 3 stjärnorpå shareville.

Nu finns det lite andra värde ETFer däri med men ändå kul!

Det var ATH bland mina investeringar för ca 2 veckor sedan. Får se när vi är där igen!

HSBingenjören

Tagging (blog): 
10 July 2016

Stor förändring i huvudportföljen på gång.

Från och med augusti kommer jag sluta med egna analyser i min permanenta portfölj. Den kommer att krympa och alla aktier kommer bli ETFer som investeras enligt Shille-Cape värde under 10 globalt. Kommer även inneha IVAL, QVAL och GVAL.

Reglerna är enkla, om CAPE värdet passerar 20 kommer vinst startas att tas hem. Nya investeringar kommer göras i länder vars CAPE värde går under 10. Just nu är det 8 länder som kvalar in, vi får se om detta ändats till 1 augusti.

Penar som frigörs kommer att hamna i andra kvantitativa portföljer.

Varför gör jag detta? För jag har inte kunskapen att välja aktier själv, det är mycket känsla och borde argument. Allt detta ska bort.

I och med detta så kommer jag ha 5 olika portföljer. Ett par till kommer senare i år.

AGG3

Svensk momentum

Permanenta(ca 50% aktier)

EV/EBIT

Value comp

/HSBingenjören

 

Tagging (blog): 
30 June 2016

Juni

Jag vet att jag är lite dålig på uppdatera... Men här kommer lite info hur det gick i juni för mig.

Total del av alla tillgångar ser ut som följande:

Permanenta(aktiva): 57%  +1,9% juni

AGG3: 20% +4% juni

Kvantitativa: 23% -2,48%

Totalt juni +1,51%

Permanenta portföljen har vädigt låg risk då den innehåller obligationer, kortränta, guld och aktier/fonder. Jag har ökat på aktie/fond delen i dippen. 

Några portföljer finns att titta på shareville.

HSBingenjören

Tagging (blog): 
4 April 2016

Mars

Tänkte sammanfatta min mars månad för allmän beskådning... 

Jag har 4 typer av sparande, en momentum del som innehåller Sverige, värden, guld samt ränta. En del Ivy med agg3 som bestämmer vad man ska vara investerad i. En del permanenta portföljen där jag äger ränta/aktier/råvaror beroende på marknadsläge. Sista delen är ett sparande där 50% investeras i tillväxtmarknader, 25% OMX 30 index samt 25% räntor, tillväxt delen samt omx delen investeras i ränte delen så snart den avkastat ca 30%, räntedelen investeras i förutbestämda aktier när dessa når "köpläge", helt godtyckligt framtaget av mig. Ivy AGG3 startade jag med i april så denna kommer det mer information om i maj. Just nu är inte delarna 25% vardera men målet att det svara det inom kort.

Momentum som ligger i guld samt gulden inköpt på en högre dollarkurs.

Permanenta portföljen vilket är mest räntor lite mindre guld och lite fonder.

Och sist sparmodellen med tillväxt/omx/ränta.

Roligare än så blev det inte denna månad!

/HSBingenjören

Tagging (blog): 
15 February 2016

Stressande...

Jag hade en tanke att rapportera varje vecka här vilket jag känner endast är stressande, det är slut med det!

Månadsvis är nog mer rimligt och eventuellt när jag göra lite större förändringar då tror jag att det mest kommer handla allokeringen. Jag finns på Shareville om man är intresserad om exakt vad jag gör.

Idag har jag kastat om en hel del i lådan, kommer även sälja av lite guld i morgon om allt går enligt plan. Man kan säga att jag är pessimistisk, 7% upp på 2 dagar? Jo jag tackar jag!

På onsdag bär det av till Costa Rica i 2 veckor, sedan upp till New York i 4 dagar, kommer hem 6 mars igen. Det blir väldigt sparsamt med börsen under denna tid men jag räknar med att OMX är under 1300 då, gärna närmare 1200.

Följ mig gärna på Shareville som HSBingenjören.

Efter dagens manövrar så ser fördelningen ut som nedan.

 

Tagging (blog): 
8 February 2016

Vecka 5

Då var det dags att summera vecka 5! Portföljen har stigit med blygsamma 0,1%!!! I rådande tider får det helt klart vara godkänt, pengarna har faktiskt vuxit denna vecka =) OMXS 30 -1,93, DJI World -2,23 under vecka 5.

Som ni ser har jag kvar min trogna följarskara på tre stycken! Jag är ödmjuk över massorna som finner mig intressant.

Jag har fyllt på med en del hedgefonder samt räntefonder, jag har även skalat ner antalet värdepappare för att jag vill ha tightare kontroll när det är så svängit på alla marknader.

Nu i veckan har jag för avsikt att öka på i guld då MA 200 har brutits uppåt, jag kommer skala ner om besöket är tillfälligt =).

I dag ser det riktigt illa ut på många börsen runt om, jag är väldigt sugen på köpa men inga larm har gått än, men det finns en del man är bra sugen på nu.

Jag nöjer mig med lite mera guld och kommer vara beredd att köpa mer Olja S om denna skulle gå under 17 kr.

HSBingenjören

Tagging (blog): 
1 February 2016

Vecka.4

Det mesta stängde på blått i veckan som var, jag tittar mest på OMXS30 när jag jämför vilket kanske är fel, jag är bekväm med det. DJ World index steg dryga 2% , OMXS30 -0,37 och OMXSPI + 0.05. Med min sammanstättning av värdepapper ska jag nog inte jämföra mig med bara ett index antar jag. Ska man jämföra i huvudtaget? Klart man gör, eller?

Skratta gärna åt mina antal följare =)

Tagging (blog): 
30 January 2016

Januari!

Det var verkligen en intressant resa! Den 14 startade jag att köpa in mig i marknaden på Nordnet. Jag har en hel del köpordrar som ligger på fonder så  inom några dagar kommer det se väldig annorlunda ut.

Jag stänger månaden på + 2,71% vilket är bra med tanke på hur innehållet ser ut. Jag lyckades knipa en del olja och andra råvaror på botten(botten? tillfälliga botten? Vad vet jag) samt en del Rysslandsfond(tur!!). Håller även på att köpa in mig i tillväxtmarknader, bra resa även där. Mina värdeaktier (ETFerna IVAL,QVAL, GVAL) har mest stått och stampat...

Kommande köp är några hedgefonder som jag ser har fungerat i nedåttrend, tycker man ser alldeles för många hedgefonder som backar ordentligt med börsen... Illa tycker jag det är med tanke på kostnaden som ofta är hög i dessa fonder. Har lite likvider som jag fyller ut resterande med. 

Kommer ligga full investerad men redo att växla tillgångslag beroende på vad som sker i marknaden. Tanken är att just nu ha en fördelning med 40% ränta, 20% Hedgefond, 15% Guld, 15% Aktier och 10% olja/råvaror.

Passerar vi 1400 på OMXS30 så ligger blankning av OMX nära, passerar vi 1000 på nedvägen kommer en stor del växlas till aktier, kliver vi under 900 kommer jag ligga 100%(möjligvis inte riktigt 100, beror på hur andra tillgångslag ser ut) i aktier och fortsätta köpa med månadssparande mm.

Ni kan givetvis följa portföljen på Nordnets Shareville "hsbingenjören".

HSBingenjören.

Tagging (blog): 
4 January 2016

Dual momentum portföljerna

Då har startskottet gått för dom båda porföljerna!

Den svenska varianten köptes in sista handelsdagen 2015 och ligger för närvarande investerad i Msci world index, starten kunde varit roligare... 3,8% ner. Här är jag nu ändå säker på att det kommer bli DBX ETFn Msci World, Xact OMX 30 samt guld ETFn GLD, räntekollen görs mot SPP penningmarknasfond, som världsläget är finns en chans att jag ligger cash om räntor ger köpsignal.

Gällande den Amerikanska delen så är jag väldig tveksam, mycket på grund av att räntor och S&P ligger ganska tätt och det kan bli många köp och sälj i år, det känns som detta kan tära lite väl på avkastningen, växlingskurs samt högre courtage gör sitt. Just nu ligger jag fullt investerad i VOO och mäter denna med SHY, VEU och GLD. Eventuellt kommer jag byta till en variant med endast DBX ETFer(tack för tipset Investerarfysikern). Då kommer det sannorlik se ut som jag kommer använda MSCI Japan, Europa och Asien eventuellt en lite slatt Emergin markets med. Dessvärre är det samma status här, vi startar med kalldusch.. ca 2,5% ner direkt..

Jag har lovat mig själv att vara stenhård med att följa "reglerna" till punkt och pricka. Köp och sälj kommer ske på sista alternativt första handelsdagen varje månad.

För övrig äger jag en del guld samt korta räntor, redo att kliva in om det skulle rasa på. Skulle te x vara intresserad av H&M på 250 kr och ner, Atlas runt 100 kr och Telia runt 35 kr.

Vi hörs om en månad!

/Christian

Tagging (blog): 
17 December 2015

Varför söker jag efter ett investeringssytem

Som fungerer för mig?

Enkelt, jag är inte bra på tekniskanalys eller fundemental, jag har helt enkelt inte möjlighet att lägga ned massor med tid på utvärdera företag och fortsätta hålla mig uppdaterad så länge jag är investerad. Jag kan läsa Privata Affärer eller Placera, det gör mig alltid 2:a på bollen och jag ska då följa dom stora massorna och alltid betala några % högre för entry och riskera att inte veta när jag ska göra exit. Jag har även svårt här att se OM ATT IFALL KANSKE ens slå index....

Dual momentum hoppas jag kommer hjälpa mig med detta, tittar man på alla tillbaka tester så ser det bra ut, ibland överpresterar man index(mycket) ibland underpresterar man index. Som det ser ut över en hel börscykel så överpresterar man.

Det är historia det!

Nu får jag se hur detta presterar över tid, jag tror på det.

Jag hade inte tänkt starta förens första handelsdagen 2016, eftersom det dök upp en lite dipp så passade jag faktiskt på att investera ca 40% av tänkta kapitalet efter dual momentum reglerna, har alltså köpt Db x Msci world och Vanguard S&P till min Svenska modell och Amerikanska. 

 

 

Tagging (blog):