Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
234
Följare
73
Medals
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blog

Livet i Huay Yang

Då har vi varit i Huay Yang i ungefär en vecka och vi kör fortfarande på i semesterspåret. Just nu passar vi på att njuta i fulla drag av all den tid vi får tillsammans. Det känns t ex magiskt att kunna sitta varje kväll och äta en lång middag tillsammans och verkligen ha tid för prata i lugn och ro. Tid finns också för att läsa en god bok, spela sällskapsspel eller ta en långpromenad på stranden. Inga måsten, ingen stress! Att kunna avsluta dagen med att busa i poolen med dottern innan det är dags att gå att sova känns dessutom verkligen lyxigt. Speciellt när temperaturen även sent på kvällen visar typ +27 C.
 


På måndag börjar dottern skolan här i Thailand och hon börjar nu längta efter skolstarten då hon kommer få träffa sina nya klasskamrater. I och med skolstart blir det också lite mer rutiner även för oss vuxna och vår plan är bland annat att börja träna tillsammans. Vi har faktiskt redan anmält oss till en träningsaktivitet (en form av boxningsträning, dock ej fullkontakt :) som drar igång inom kort. Utöver det blir det lite träning på gym samt självklart ute i form av löpning, simning, långpromenader, yoga mm. Ambitionen är att i alla fall att röra på sig varje dag i någon form.

En annan aktivitet vi kommer ägna tid åt är att delta i en matlagningskurs. Det kommer bli väldigt kul att få möjligheten att laga mat under ledning av en thailändsk kock. Vi tycker verkligen om att laga mat tillsammans och hoppas att den här kursen ska inspirera. Exakt startdatum är inte satt ännu, men det blir sannolikt inom de närmsta veckorna. 

Lite kul kuriosa är det här med dricksvattnet. Att dricka vattnet från kranen här i Thailand är inget man ska prova om man nu inte gillar att bli magsjuk vill säga. Duscha, borsta tänderna osv går däremot utmärkt bra att använda kranvattnet till. Dricksvatten behöver man däremot fixa på annat sätt. Väldigt mycket av dricksvattnet här är dessutom "pressat" och filtrerat vilket innebär att alla naturliga mineraler, salter osv är borta. I princip alla vattenflaskor du köper i butik eller på restaurang är av det här slaget så för att få i sig det nödvändiga behöver man köpa mineralvatten. En lösning vi nyttjar är att fylla på med vatten från någon av byns vattenbehållare. C:a 20 liter kostar ungefär 12-15 THB.
 


Som jag nämnde i mitt förra inlägg har vi redan börjat laga mat då och då hemma i huset. Att på eftermiddagen gå iväg till någon av byns marknader och inhandla superfräscha matvaror är minst sagt inspirerande. Byn har fyra marknader och här kan du få tag i princip i allt du behöver vad gäller grönsaker, frukt, kryddor, fisk, kyckling och kött.
 


Billigt är det också! T ex köpte vi fyra stycken kycklingfiléer av högsta kvalitet för 110 THB (dvs 25-30 kronor). Även toppfräscha grönsaker är billigt. Gurka och paprika kostar t ex 3-5 THB/st och vill du köpa mango, ananas, vattenmelon mm så kostar de vanligtvis runt 5 THB/styck. Som ni säkert förstår äts det färsk frukt och färska grönsaker till frukost, lunch och middag :) En mixer har även inhandlats så att vi kan göra egna juicer, smoothies mm.

Ett par mindre utflykter har vi också hunnit med. Bland annat tog vi vårt vrålåk (salengen) till den närliggande byn Tap Sakae. Det blev en kul utflykt och ett besök i en by som verkligen inte är tillrättalagd efter turism.
 


Att beställa mat här var inte helt enkelt för menyerna fanns bara på thailändska och personalen kunde inte heller mycket engelska. Efter lite trixande och några ord thailändska lyckades vi dock, till slut, beställa lunch som bestod av tre fried rice med kyckling och tre Coca Cola. Slutnotan för kalaset hamnade på hela 135 THB, helt galet billigt :)
 

 


Ja, så här ser alltså vår vardag ut för tillfället i paradiset. Jag ska villigt erkänna att jag inte lagt speciellt mycket fokus på börsen de här dagarna. En titt på portföljen visar dock att det verkar ha gått helt ok ändå, en av fördelarna med att vara långsiktig ägare i bra bolag.

Årets första utdelningar har dessutom börjat trilla in på kontot från Klövern och ETF:n SPFF. Fler utdelningar är dessutom på ingång från Bank of Nova Scotia, Realty Income, Northview Apartments och Hemfosa. Det är ju en lite extra härlig känsla att se utdelningarna trilla in samtidigt som man själv ligger i en solstol med en kall Chang eller Singha i näven :) Snart drar dessutom rapportsäsongen igång på allvar så jag ska försöka lägga lite tid på att läsa rapporterna och kommentera dem här på bloggen.

Anonymous's picture
mot6miljoner.se (not registered)

Tja!

Otroligt kul att läsa om detta, du lever det liv som jag skulle vilja leva!

Hur mycket cash hade du sparat i aktier innan du bestämde dig att du kunde leva på utdelningarna?

Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

Hej,

Tack! 
Vårt upplägg är att kunna vara lediga några månader per år och att alla kostnader förenade med detta inkl kostnader för hus mm hemma i Sverige ska täckas av våra passiva inkomster. Där är vi också idag vilket känns fantastiskt. Att årligen ha möjligheten att dra iväg några månader till varmare breddgrader med familjen är verkligen lyxigt.

På sikt är planen att helt kunna leva av våra passiva inkomster om vi vill det, men vi är ännu inte helt i mål även om vi onekligen har kommit en bra bit på väg. Just nu gillar vi dock nuvarande upplägg eftersom både herr och fru VtF har jobb vi trivs med.

Anonymous's picture
maxaallt.blogspot.se (not registered)

Åh så nice! När vi var där förra året kände jag efter typ en månad att vi blev lite mättade och det var rätt intensivt med 2 barn 5+6 år, att hålla dem sysselsatta utan iPads. Barnen i skola hade nog varit precis det vi hade behövt, få 5 timmar för oss själva att som ni, träna, gå på matlagningskurs och göra burnouts med salengen. Känner att det är dags att planera nästa resa :)

/Maxa Allt

KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Det här ger mig så fantatiskt mycket inspiration och motivation. Tänka sig Vägen till Frihet, din blogg var bland de allra första jag började följa. Känns som att det var 10 år sedan :,)

Hoppas att allt går bra nu på måndag och stort lycka till!

Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

#Maxa Allt - Jo det kan jag förstå :) Det upplägg vi kör känns riktigt bra då det är en klar fördel att ha barn i skolan eller för den delen på dagis några timmar per dag. Det är bra för alla, oss vuxna som får tid att göra lite annat och för barnen som får vara med kompisar mm. Här i vårt hus finns också bra internet (vi har fiber in i huset) så att streama film, spela, skypa med kompisar osv är inga problem.

#KronanTillMiljonen - Kul att den här typen av inlägg inspirerar! Jag drog igång bloggen i juni 2014 om jag minns rätt, men investerat har jag så klart gjort mycket längre än så =)

Det är verkligen härligt att ha nått delmål 1 och nu kunna göra det här några månader per år. Vi njuter i fulla drag och har nu gott om tid för varandra. Underbart! 

Aktieinkomster's picture
797
1347
66
0
Aktieinkomster

Kul med uppdatering, blir verkligen inspererad!

Vägen till Frihet's picture
160
234
73
0
Vägen till Frihet

Tack Aktieinkomster. Pga värme och intensivt socialt umgänge tillbringas väldigt lite tid framför datorn = dålig på att uppdatera och svara på bloggen. Hoppas jag är ursäktad? :))

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Tagging