Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medals
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blog

Risker med peer to peer lån

Peer to peer lån är när man lånar eller lånar ut till andra personer (ibland inkluderas även företagslån). Det sker ofta via en förmedlingstjänst i form av en digital plattform. I dagsläget finns det flera sådana förmedlingstjänster, både svenska som utländska, som lockar med attraktiv ränta på satsat kapital.

Principen är ganska enkel som investerare. Har du sparkapital att undvara så kan du starta ett konto hos någon aktör och börja låna ut det. Du tjänar ränta på det utlånade kapitalet.Ränteintäkterna beskattas som vanligt med 30%. I vissa fall får du även betala diverse avgifter för att du nyttjar tjänsten.  

Hos en del kan du själv välja precis vem du vill låna ut till. En del erbjuder möjligheten att detta sköts helt automatiskt. En del har "auktioner" där den som erbjuder lägst ränta får ge lånet. En del har mer fasta räntesatser. Inte sällan ges möjligheten att tjäna mellan 3-15% i ränteintäkter på utlånat kapital vilket om man jämför med sparkonton kan anse som mycket attraktivt.

Ja det finns mycket gott att säga och mycket fint har sagts då branschen växt med god fart de senaste åren. Nu till de risker jag ser med att investera i peer to peer lån för man ska alltid beakta riskerna i en finansiell placering.

Det är utlånaren som står för hela risken. Ingen insättningsgaranti gäller för de utlånade pengarna. Det ges möjligheten att själv välja riskprofil på lånen, men jag misstänker starkt att i goda tider så rullar allt på oavsett riskprofil. I dåliga, så kommer krascherna inte på något enstaka slumpmässigt lån utan då kommer de rulla in flera i taget.

Man låser pengar. Visst kan man lockas av möjligheten av högre avkastning, men då avbetalningar sker antingen då och då eller i slutet av låneperioden så har du inte möjlighet att sälja/få ut pengar så som du t.ex. har med aktier eller vanligt sparande. Ett sätt att låsa kortare tid är att satsa på korta lån.

Skatten är hög. 30% i dessa tider då man knappt betalar någonting för ISK-konton är ganska mycket. Det gäller då att man får ordenlig ränta på sina placeringar för att det ska vara värt risken.

Avkastningen kontra risken är inte alltid så lockande i praktiken som man kan förledas tro. Även om man kan räkna hem  ca 7% över tid i ränteintäkter på peer to peer lån hos många svenska aktörer så är det ju samma avkastningssiffra som vanligt aktiespar ger över tid. Dock är skillnaden att du när du vill kan få ut aktiesparande i pengar genom att sälja, ångra köp alternativt satsa mer i en och samma aktie om det känns bekvämt att göra så. Aktier är m.a.o. mer likvida än peer to per lån. Nu hävdar vissa att kursrörelser är en risk. Då haltar min risk-jämförelsen då peer to per lån inte har kursrörelser, men för oss andra som menar på att förlust av kapital är risk (konkurs, betalningsinställelse), inte kursrörelser i sig, så framstår peer to peer lån till folk som söker lån som ett större risktagande än aktier i etablerade bolag.

Seriositeten och förmågan hos förmedlingstjänsten i sig behöver bedömas. Likväl som man måste försöka bedöma bolag att köpa aktier i behöver man bedöma förmedlingstjänsten. Det är trots allt genom deras glasögon man ska bedöma hur man ska låna ut sina pengar och det är via dem eventuella indrivningsprocesser sker (eller tredje part som de valt). Det är svårt att bedöma många av förmedlingstjänsterna annat än via deras egna webbsidda. Finns m.a.o. sällan butiker, produkter eller tjänster ute i "samhället" att gå efter och skapa sig en egen uppfattning om. Likväl är publika aktiebolag ganska hårt styrda över vilken information de måste ge periodvis vilket förenklar transparensen utåt.

Detta är risker jag ser med det hela.

Har du tänkt över riskerna ordentligt och är sugen på att testa så finns möjlighet att få riktigt bra ränta hos någon av de utländska aktörerna. Exempelvis ViaInvest som erbjuder korta konsumentån i euro med en löptid på bara ca 1 månad.

Eller Mintos som om man registrerar sig via denna affiliate-länken erbjuder nya investerare 1 % cash back på de investeringar man gör de första 90 dagarna.

Grupeer, som du kan registrera dig på via länken här, erbjuder utländska företagslån på upp mot 15 %.

Hur ser du på peer to peer lån?

 

Tagging (blog): 
Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa
Anonymous's picture
Utdelningsseglaren (not registered)
Hej Spartacus!
 
Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hel...
 
Hälsar Seglarn
Anonymous's picture
Investeraren_tw (not registered)

Jag skulle aldrig, aldrig investera i den typen av lån. De som söker sig till dessa plattformar är med all sannolikhet personer som inte får lån på annat håll. Därmed kommer kreditrisken vara väldigt hög, då selektionen lär ha sådan bias. Trustbuddy, ngn? Usch.

Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Olle (not registered)

Vad tycker du/ni om den senaste trenden med att låna ut till byggnad av nya fastigheter? Liknande Tessin osv? Känns som det ligger mycket i tiden. Väldigt lockade avkastningar, oftast runt 10%.

 

 

 

Anonymous's picture
ta ej i med tång! (not registered)

Det är bara instämma i allt ovanstående!

Olle, personligen hade jag köpt Preffar (i en ISK/KF) från de större fastighetsbolagen om jag hade velat ha exponering mot fastigheter med lägre kursvolatilitet. Risken för total kapitalförlust är mycket lägre, ditt satsade kapital mycket likvidare och avkastningen ungefär densamna (efter skatt).

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Aktiepappa - Tack.

@Utdelningsseglaren - Tack. Verkligen ett gott jobb du gjort där med att samla och presentera så många. :)

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Olle - I goda tider brukar innovativförmågan vara stor inom finansbranschen. Nya spännande produkter lanserar av både stora som små aktörer.

Nya saker behöver inte vara dåligt, men då något nytt fenomen lanseras pumpas det ofta runt en massa positiv-information om det. Sällan mycket om baksidorna. Vilket kan försvåra bedömningen. Därför tycker jag att man inte bara ska tänka efter en gång utan kanske två när man går in i någonting nytt. Sedan är jag säkert lite konservativt lagd som person...

Anonymous's picture
Rishi (not registered)

Mycket viktigt att veta om riskerna men man ska se på detta som diversifiering av investeringar. Så klart att man ska inte investera hela sitt kapital men en liten del. Just har investerat i tessin, kameo, lendify, mintos och bondora. Hitills bra erfarenhet med kameo, lendify lte blandat.

 

 

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Rishi - Ja alltid bra att tänka igenom riskerna först. Inte minst i fenomen som växer snabbt. Sedan kan dessa tjänster mycket väl generera god avkastning för den del av pengarna man sätter där. Väldigt lätt att utan större eftertanke dras med i något som låter bra, lätt och enkelt bara. Därav mitt inlägg. Har man själv tänkt igenom för- och nackdelar och kommit fram till en slutsats, så agera på det. :)

Anonymous's picture
oceanicfinance (not registered)

Hallå

Behöver du ett lån att köpa ett hus eller ett lån för att betala dina räkningar snabbt? om ja kontakta oss via e-post: Oceanicfinance113@gmail.com eller +1(267)725-7570

Tack
Herr kellie wilson

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Tagging