AktieEntreprenören
Likes
3
Antal inlägg
17
Följare
4
Medals
0
Om användaren
Finns även på Shareville och Twitter: https://twitter.com/aktieprenoren

RSS

RSS feed
1 March

Analys av BIMobject

Här kommer min analys av BIMobject, min senaste investering. Jag kommer uppdatera analysen löpande, då den är relativt tunn än så länge.

Om BIMobject

BIMobject digitaliserar byggbranschen genom att bygga en typ av informationshubb/mellanhand för/mellan användarna (ingenjörer, konstruktörer, arkitekter och designers) <-> tillverkarna (tillverkare inom bygg och inredning) där allting som har med 3d att göra lagras och hanteras.

BIM = Building information modeling eller bygginformationsmodellering. Alla parter jobbar mot samma informationsmodell. Mer info, bättre info för alla användare. Man effektiviserar alla led med ett digitalt flöde genom hela processen. Ni vet hur mycket ritningar, hur mycket fragmenterad information det finns på en byggarbetsplats eller när man bygger ett hus själv. Egentligen kan man säga att det är en 3-dimensionell informationsteknik, men det handlar om hur man får ut det här på nätet. Läs mer om BIM/CAD och skillnaden mellan dem här: BIM/CAD, vad är det? https://blog.capterra.com/bim-vs-cad-whats-the-difference/

Alla användare ritar numera i datorn, ingen ritar för hand längre. Det finns mängder av system som man kan rita i. I de flesta system kan man rita upp det man vill. Man får en katalog med olika typer av beståndsdelar med varje program, det är lite allt möjligt. Säg ett takfönster. Då finns det ett par takfönster att välja mellan. Det BIMobject istället gör är att de går till tillverkaren, låt säga till exempel Velux, som är en takfönstertillverkare och en av BIMobjects kunder, så går de igenom hela deras produktsortiment och digitaliserar ALLT. Vad det finns för logik, hur de kan konfigureras, hur de kan beställas, vilka u-värden det finns i glaset, osv. BIMoject programmerar helt enkelt in allt det här och skapar ett digitalt objekt för varje produkt, vilket inte helt oväntat kallas ett ”BIM-objekt”. BIMobject hjälper alltså tillverkarna att utveckla de här komponenterna, men BIMobject vill inte bli ett nytt Epsilon, de vill inte bli ett konsultbolag. Utan de vill sälja, licensiera och distribuera deras teknik. De tar dessa komponenter, och sen bygger de en stor portal, en community, kring det. Precis som Facebook, LinkedIn, etc.  Här samlar de alla arkitekter, ingenjörer, designer, konstruktörer tillsammans med alla tillverkarnas komponenter. Det blir som en marknadsplats där man kan hämta alla de här produkterna.

BIMobject samlar alla tillverkarnas produkter i 3d-form och blir den naturliga källan att hämta dessa från. En single source. BIM-objekten går att hämta i princip var som helst. Direkt hos BIMobject, på tillverknas hemsida, andra sidor via Google, etc. Men när objectet laddas hem så laddas det alltid ner från BIMobjetcs servrar.

Produktkataloger, mässor, mm. är exempel på traditionella arbetsmetoder som BIMobject digitaliserar.

Produkten är ganska svårgreppad till en början, men om man tittar lite presentationer på Youtube och läser på lite så fattar man ganska snabbt vad det handlar om, även om det är svårt att greppa de exakta detaljerna. Det ska också sägas att produkten är extremt avancerad och djup tekniskt, så oavsett om man som jag läser på en hel helg, så kommer det fortfarande vara svårt att verkligen förstå exakt. Men man behöver inte vara proffs på produkten för att förstå värdet i den. Det enklaste sättet att beskriva det på är ”BIMobject digitaliserar hela byggbranschen genom att skapa en ny, digital, infrastruktur för hela branschen som kommer effektivisera alla led”.

Det är väldigt uppenbart att BIMobject är ett exempel där ”winner takes it all”. Man kan enkelt jämföra det med Facebook för social media, Spotify för musik eller LinkedIn för jobb, men jag skulle säga att moaten (vallgraven) är ännu större.

Bolaget startade 2011 och noterades i början av 2014. Vid notering var målet att bli störst i Europa inom 2-3 år. Numera är målet att vara 10 ggr större än närmsta konkurrent i hela världen, och jag har även hört VD nämna i presentation att man snart får börja titta på x100 istället.

Grundaren och VD:n Stefan Larsson, som även är näst största ägare med ca 10% av bolaget, startade sitt första bolag inom CAD/BIM-området redan 1987. Detta bolag sålde han ca 15 år senare. Jag har kollat otaliga presentationer av honom och är mycket imponerad. En innovatör som verkar vara helt rätt person att ta BIMobject till nästa svenska enhörning (bolagsvärde över en miljard dollar). Listan på ledning och styrelse känns i övrigt väldigt stark och ni kan läsa mer om dem här: https://info.bimobject.com/styrelse-och-ledningsgrupp

Intressantast i övrigt är väl CTO:n Ben O’Donnel, som jobbade 1998-2001 på Lasercad (bolaget som Stefan startade), där han också blev delägare. Han är också styrelseledamot i BIMobject. Även Johannes Reischböck, som är styrelseledamot och COO känns som en viktig figur som lyckats bra hittills. Han har startat upp den tyska verksamheten.

Största ägare är bolaget Solar, som gick in i en riktad nyemission med 167 mkr i början av 2017 och innehar ca 20 %. Solars VD är nu också styrelseordförande för BIMobject. Även Hexagon gick in med 31,5 mkr i en riktad nyemission för hösten 2014. Deras ambition var ett tekniksamarbete. De har några andra BIM/CAD-bolag. Hexagon vill komma åt BIMobjects teknik, men även vice versa. 

Intäkterna kommer från produkttillverkarna. De betalar prenumerationsavgifter för bland annat att ladda upp sina produkter i BIMobjects moln, för CRM och diverse andra tjänster som ska hjälpa dem att marknadsföra och sälja sina produkter till användarna.

Som Stefan sa i någon presentation ”Jag vågar knappt säga det här, men när vi får in en ny kund så trycker vi på en knapp, sen är vi klara, resten är automatiserat och kostar oss inte en krona”. Bruttomarginalen är över 90% och skalbarheten enorm.

Användarna (arkitekter, designers, ingenjörer, mm) använder BIMobject helt gratis. Vid noteringen hade bolaget 22 000 användare. Vid bokslutskommunikén som kom fre den 16 feb hade bolaget 645 000. Ett pressmeddelande som gick ut här om dagen hade de spräckt 700 000.

Omsättningen ökade 148 % under 2017 till 84 mkr. Faktureringen ökade med 171 % till 113 mkr. Vad är skillnaden? Förskottsbetalningar och periodisering av dessa.

Framgången kan mätas mycket i hur många BIM-objekt (3d-modeller av produkter) som laddas ner, eftersom detta är ett lead för tillverkarna (vilket i mångt och mycket är det de betalar BIMobject för). 2014 hade man 1 miljon nedladdningar (ej för året, utan totalt om jag förstår det rätt). Under bara 2017 hade man 11 miljoner nedladdningar.

Mål/prognos för 2018 är över 1 miljon användare totalt (ca +50 %) och 20 miljoner nya nedladdningar (ca +100%). Däremot har jag inte hittat något uttalat kring omsättningen, men min förhoppning är att den ska fördubblas, dvs. runt 160-170 miljoner, men jag är ödmjuk inför att det är svårt att prognotisera. Så länge alla nyckeltal går framåt i rask takt, så är jag säker på att detta kommer bli en bra investering på lång(!!) sikt.

Silicon Valley-baserade Red Herring utnämner varje år topp 100 mest lovande teknikbolagen. De har en lista för varje kontinent och i slutändan en global lista. På denna lista prisades BIMobject som ett av bolagen 2013. Väldigt få svenska företag som någonsin fått priset. Skype och Spotify är några exempel.

Hösten 2017: 97 av de 100 största arkitektföretagen i världen använder BIMobject. I snitt ca 130 användare på varje företag. Den största har ca 500-600 användare. Design- och ingenjörföretagen: ca 95 av de 100 största. Antal användare i snitt aningen lägre där. Av byggbolagen 74 av 100 största. 70 av 80, om man utesluter Kina, där man har lite svårt att penetrera pga mycket Google-teknik, vilket Kina inte gillar. I Europa använder 49 av de 50 största arkitektföretagen BIMobject.

BIMobject har utvecklat ett antal appar, de flesta för att sammankoppla BIMobject med andra program. Användarna laddar ner gratis. Sen använder användarna BIMobject varje dag i de program de normalt sitter i. Vad de annars hade behövt göra är att gå till varje tillverkas hemsida, ladda ner en produkt (som dessutom kanske inte är programmerad på samma sätt med samma information), och med olika inloggningar på varje hemsida, osv. Tänk lite som Avanza/Nordnet. Tänk om man var tvungen att handla varje aktie direkt från respektive bolag. Man kan också jämföra det med börsdata. Även om det är helt olika saker så tycker jag ändå det är relevanta jämförelser för att förstå syftet.

BIMobject Apps är open source sedan hösten 2017. Man måste dock ansöka, för att skydda sig så inte konkurrenter kan använda koden. ”Efter idag kommer vi lämna konkurrenterna i stenåldern…..” sa Stefan när de presenterade detta på sensate BIMobject LIVE i november.

BIMoject har också lanserat ett API. Så exempelvis en e-handel eller ett CRM-system kan anropa BIMojects server och säga ”jag behöver information om det, det och det” och sen få det omedelbart och bygga funktioner kring detta.

Det finns endast lokala konkurrenter, inga globala. BIMobject har satsat enormt mycket på att finnas i alla europeiska länder med språkstöd mellan samtliga, etc. Samma sak är på gång i resten av världen. Tillverkarna vill inte jobba med mängder av olika, de vill jobba med en. BIMobject måste bli störst först, vilket de förvisso redan är. Men de måste bli så pass stora och standard, att det inte finns något annat alternativ än att vara kund för tillverkarna. De är på god väg. ”Slutet av 2017 ska vi vara störst i Europa” (sa Stefan hösten 2014). I samma presentation sa han också ”Tillverkarna kommer inte orka bry sig om en portal som har 14 000 användare, när det finns en som har 250 000”. Idag har de 635 000!

Bolaget har bevisat att produkten går att sälja, med över 100 mkr i omsättningen. Det känns dock som att det har gått snabbare på andra plan än just intäkterna. Även om tillväxten varit över 100 % så är min känsla att intäkterna släpar efter alla andra innehav. Fokuset verkar vara högt på att utveckla infrastrukturen för branschen och att få branschen att anamma den. Detta går enligt mig lite motsatt håll åt att försöka kapitalisera så aggressivt som möjligt och jag tror också det är anledningen till att intäkterna ”bara” är 100 mkr i förhållande till så pass många kunder och användare som anslutit sig. Jag tycker dock detta är helt rätt väg att gå. För att få in användarna måste utbudet vara stort, och för att utbudet ska vara stort måste tjänsten vara billig till en början, framför allt innan nyttan bevisats (innan alla användare är på plats). Jag tror man kommer satsa hårt på att få in alla tillverkare och alla användare och när man känner att man har uppnått en ”vi måste köra med BIMobject”-position tror jag man kommer börja fokusera mer på att ta mer betalt. Jag tror också affärsmodellen kommer utvecklas under åren. Man har sett bevis på det redan nu sedan de noterades. Titta på Facebook (jag vet, lite konstig jämförelse) och jämför med för 10 år sen. De har gått från 1 ben till 100 ben. Nu ser förvisso ekonomin ut att utvecklas nästan i samma takt som användarna, men jag tror man kommer kunna höja ARPU:n (genomsnittliga intäkten/användare) extremt mycket i längden, flera hundra procent.

Ledningen, med Stefan i spetsen, har vad jag kan se gjort alla rätt sedan bolaget grundades. De verkar också väldigt duktiga på att attrahera rätt personal och har handplockat alla medarbetare, där de flesta verkar ha 20-30 år i branschen. Jag känner mig väldigt trygg i deras händer som aktieägare. När Stefan får frågan varför man ska investera i BIMobject så brukar han svara ”Har vad som krävs. Grymt management, perfekt tajming i IT-industrin, bolag för framtiden”. Jag tror svaret hade varit detsamma idag och jag håller med. Hittills har BIMobject som aktie presterat otroligt bra och jag ser inte varför det skulle ändras framöver.

Bolaget håller träffar som de kallar för BIMobject LIVE. Stort seminarium med ett 15-tal talare inom branschen, workshops och utnämningar. Fokus på BIMobject och hur branschen tillsammans kan effektiviseras och förbättras på alla plan. Några av utnämningarna är flest nedladdade BIM-objekt, högsta BIMscore, m.fl.

Så hur stor är potentialen? Enorm. Tillräckligt stor för att jag inte ska orka titta på det i detalj.

 

Här är ett gäng videos som jag rekommenderar:

- Övergripande (ganska gammalt men bra): https://www.youtube.com/watch?v=puoQjE5AYtI
- Senaste videon som publicerades nu i februari om året 2017 och framtiden https://youtu.be/6KjYOTjRVVA
- BIMsupply: https://www.youtube.com/watch?v=3oaEadg6JeQ  
- BIMsupply: https://www.youtube.com/watch?v=rtIXTXcDUnY
- BIM.com, BIMobject Japan, API, mm (från okt 2017): https://youtu.be/o6iRkBeAmzc
- BIMscript: https://www.youtube.com/watch?v=s297V6LH9LM
- BIM Hercules: https://www.youtube.com/watch?v=iUCaVpCVlPs
- BIMobject VR och BIMobject AR: https://www.youtube.com/watch?v=MpwLTbMyjFU
- Autodesk (största CAD-företaget): https://www.youtube.com/watch?v=q3RdSAeG4FA

 

Sammanfattningsvis

BIMobject ser enligt mig rätt ut på alla punkter förutom att de ännu inte tjänar några pengar. Ledningen har helt rätt bakgrund och grymt track record, och de verkar ha fått med sig otroligt kompetenta medarbetare. De har öst ut ny teknik senaste åren, och allt som lanseras känns rätt. Moaten, som ligger både i tekniken och att man är först (winner takes it all, som sagt), känns brutal.

Värderingen ser skyhög ut vid första anblick, P/S runt 9-10 på 2018e. Samtidigt är det marknaden som sätter priset, och så länge verksamheten fortsätter utvecklas i god takt så ser jag inte varför värderingen inte också skulle göra detsamma. Det kommer fortsätta vara högt värderat. Potentiell högmarginalaffär med extrem tillväxt och enorm moat – det ska vara skyhögt värderat. Jag tror knappast att vägen för aktien kommer att vara en fin sluttande uppförsbacke, men när jag tänker på var BIMobject kommer att vara om 5-10 år ser jag inget annat än ett ”superbolag” (ett uttryck som blivit populärt på senaste tiden) som kommer ha kommit betydligt längre än idag och således också värderas betydligt högre.

Jag har idag (1 mar 2018) tagit en ganska stor position, 10 % av min portfölj. Så länge bolaget fortsätter utvecklas på rätt sätt så ser jag detta som en rejäl långkörare, många år. Till skillnad från i mina två senaste analyser om Plejd och Tourn, där jag tyckte det var öppet mål på kort sikt (vilket också visade sig vara en bra analys), så tycker jag det är helt omöjligt att förutspå hur det kommer gå för BIMobjects aktie närmsta tiden. Är man inte redo att vara långsiktig är BIMobject förmodligen inte en rätt aktie. Däremot har jag väldigt svårt att tänka mig att BIMobject inte ska ha flerdubblats inom 5-10 år om bolaget fortsätter på den inslagna vägen.

Jag vet att analysen är ganska tunn. Men om jag ska gå in på detaljer så kommer jag aldrig bli klar och aldrig få köpa aktien. Den har redan gått 10-15 % på icke-nyheter, sedan jag började med analysen (efter bokslutskommunikén). Jag får försöka komplettera under tidens gång.

Som vanligt så uppskattar jag synpunkter, feedback och konstruktiv kritik (gärna på Twitter, men här funkar också). Anledningen till att jag skriver den här analysen är för att utvecklas som investerare och få nya perspektiv på mitt innehav.

 

Ni kan följa mig och min portfölj (i realtid) på:

- Shareville: https://www.shareville.se/profiles/aktieentreprenoren
- Twitter: https://twitter.com/aktieprenoren

 

Disclaimer

Jag äger aktier i bolaget. Analysen bygger på mina egna antaganden och den information som finns tillgänglig för allmänheten. Det kan definitivt finnas fel! Värderingen är subjektiv och min syn på framtiden är spekulationer. Även om jag har haft lyckosam utveckling senaste åren, klassar jag mig själv fortfarande som långt ifrån proffs (jag har exempelvis aldrig varit med om en riktig börskrasch) och jag rekommenderar alla att göra sin egen analys av bolaget innan man eventuellt investerar själv. Jag vill med denna analys inte ge någon rådgivning, utan har publicerat analysen för att utvecklas själv som investerare och få caset prövat av andra.

Tagging (forum): 
Tagging (blog): 
1 March

Kommentar kring Plejds bokslutskommuniké 2017

Igår kom Plejds bokslutskommuniké. Utfallet var ungefär som jag förväntade mig: lägre nettooms än marknadens förväntan, men positiva tongångar i VD-ord. Min tro var att dessa skulle slå ut varandra, men med en nettoomsättning på 10 mkr hade jag nog gissat på en betydande nedgång. Men det är återigen produktionen som håller tillbaka omsättningen, och detta har bolaget en rimlig förklaring till, och en rejält ökad produktionstakt för 2018 har redan garanterats eftersom Scanfil har tagit upp produktionen i ytterligare en fabrik vilket kommer att börja ge resultat senare under året.

Att bolaget visade vinst redan nu, trots kommunikationen om att fokus ligger 100% på tillväxt, var så klart jättestarkt. Kassan var stark redan innan Schneiders intåg, runt 15-20 mkr (kommer inte ihåg exakt). Och nu kommer de alltså ha över 80 mkr i kassan, samtidigt som de går plus minus noll eller bättre. Otroligt lovande och tryggt.

Att aktien skulle gå upp 10% på rapporten trodde jag däremot inte. Förmodligen är det Babaks uttalande kring orderingången som står för detta: "Försäljningen fortsätter att växa kraftigt och nuvarande orderbok om ca 31 MSEK tillsammans med utförda leveranser i januari uppgår redan till mer än nettoomsättningen under föregående räkenskapsår."

Detta uttalande kräver dock att man läser ganska noggrant och tänker på vad man läser. Många tolkade detta på olika sätt. Jag har tänkt igenom det, och i morse mailade jag Babak och frågade om jag tänkte rätt, och det gjorde jag. Så här ligger det till:

Perioden okt till mitten av feb: Ökning orderbok 25,6 mkr (31-5,4) + 9,9 nettooms Q4. Om vi sen antar att det inte skett någon sekventiell tillväxt under denna period över huvud taget (vilket är ganska osannolikt med tanke på den enorma sekventiella tillväxten fram tills dess) så innebär det 5 mkr nettooms under jan till mitten av feb. Totalt ger detta en efterfrågan (ej att blanda ihop med nettoomsättning, men som ska korrelera när produktionen kommer ikapp) om 40,5 mkr, dvs 9 mkr/mån (40,5/4,5). Detta gör att jag förväntar mig en ordertakt på minst 10 mkr/mån för tillfället. 

I övrigt var det många positiva saker i rapporten: 
- "För Bolaget innebär det en ägare där vi ser stora kommersiella, erfarenhetsmässiga och tekniska synergier på både kort och lång sikt.", ang. Schneiders intåg i Plejd.
- "Förvärvet av Pluspole AB tillför Bolaget ett fantastiskt team bestående av ca tjugo utvecklingsingenjörer. Plejd har alltid haft sin spetskompetens på mjukvarusidan, hårdvara och egna produkter har dock blivit en central del i vårt utbud och det är således av yttersta vikt att vi har den kompetensen i bolaget. Vi växer kraftigt och det är en tuff marknad att hitta duktiga utvecklare så förvärvet ger oss en stark och kompetent hårdvaruavdelning och säkerställer en viktig pusselbit i vår tillväxtresa."
- "Bolaget har fem produkter i olika skeden av utveckling för lansering under 2018."
- "Lansering i Norge och Finland" under året.

Min analys finns här, och min produkt- och konkurrensanalys här.

Tagging (forum): 
Tagging (blog): 
22 January

Uppdatering om mitt innehav i Plejd

I och med att jag uppdaterade min analys av Plejd med en produktanalys i helgen så har jag även funderat på hur jag ska göra med mitt innehav. Missförstå mig inte, jag tror stenhårt på Plejd och kommer fortsätta ligga väldigt tung i bolaget och hoppas att det fortsätter gå bra så jag kan vara kvar många år framöver. Dagens pressmeddelande visar på att det verkligen går framåt snabbare än någonsin.

Men risken har ökat, både i takt med att kursen har gått upp nästan 100 % utan att någon ny information tillkommit (inför dagen) och att innehavet blivit nästan en tredjedel av min portfölj. Det är väldigt svårt att veta vad marknaden förväntar sig av rapporten som kommer om någon månad. Därför säljer jag idag ca 30 % av mitt innehav. Kvar blir ca 22 % av portföljen och mitt näst största innehav (efter G5).

Tagging (forum): 
Tagging (blog): 
22 January

Plejd produkt- och konkurrensanalys

Enda sedan jag publicerade min analys av Plejd i höstas har jag velat komplettera den med en djupare analys av produkten och konkurrensen. Nu i helgen fick jag äntligen tid till detta.

Produktanalys

Jag var ute på Ahlsells (elgrossist) och skulle kolla på lite olika eluttag och sånt för ett tag sen. Frågade dem i informationen om de sålde Plejd, vilket de hade stenkoll på. Slut så klart, men i lager snart igen. Den ena killen hade till och med köpt Plejd hem. Tydligen inte för att göra hemmet smart, utan för att slippa dra en kabel mellan två ställen. Detta var något jag skrev om, som en positiv aspekt med Plejd, där man kan göra lösningar ännu billigare än traditionella alternativ. Personligen trodde jag väl detta var lite mer av ett säljargument snarare än något som faktiskt gjorde frekvent på riktigt, så det var kul att få bekräftat att det faktiskt var så. Han var otroligt positiv till Plejd och att han bara hade hört positiva saker från kunder. Säljer som smör i solsken, enligt honom. Inte en enda reklamation, och den enda de fått var någon som hade kopplat den mot något gammalt (kan inte de eltekniska termerna) som gjorde att den brann upp. Han sa att en stor anledning till varför Plejd gått så bra var prisbilden. Han var väldigt imponerad över hur de kunde ha ett så lågt pris men samtidigt så hög kvalité. Jag frågade även varför inte konkurrenterna bara också gör en smart dimmerpuck med Bluetooth, mer om det under Vadsbo på konkurrentanalysen.

Jag beställde hur som helst 25 st dimmrar, vilka levererades någon vecka senare. Min elektriker hade aldrig hört talas om Plejd, men hade inga problem att installera, eftersom det är precis som att installera vilken dimmer som helst. Vad som var kul var att han kom med flera positiva kommentarer, framför allt kring byggkvalitén och systemet i sig. Han tyckte själva dimmerpuckern, fästen, mm. kändes väldigt kvalitativt. Sen blev han väldigt imponerad över hela installationsprocessen, samt funktionen i sig (scenarion, mm). Han sa faktiskt ”Det påminner lite om Apple på något sätt. Allt är snyggt och enkelt och bara funkar. Plug and play typ” (jag har tänkt precis samma sak, och observera att jag aldrig nämnt Apple och Plejd i samma mening för honom). Han sa också att det inte gick att jämföra med de ”bus-system” han hållit på med innan, typ KNX, som krävde programmering och mer avancerad eldragning.

Elektrikern kopplade alltså in själva dimmerpuckarna åt mig, men själva installationen, eller ”programmeringen” som det hade kallats på mer avancerade (läs krångliga) system, gjorde jag själv. Busenkelt. Det bara en sak jag behövde hjälp med av elektrikern, och det var vilken ”last” min belysning var (vilket jag i princip kunde lista ut själv, men frågade för säkerhets skull). I övrigt behövde jag inte ens läsa en rad i en manual, man fattar automatiskt.

En dimmer kommer alltså upp direkt i appen när den är inkopplad. Ett litet problem var att jag fick upp 20 st ”DIM-186r3131” typ. Hade jag klickat på en av dem, så hade jag förstått direkt hur man gjorde, men jag tog tillfället i akt och lyfte luren till supporten istället. Svar direkt, ingen kö. Skittrevlig kille som berättade att 1. Dimmrarna sorteras efter närmsta (så bra det går), 2. Klicka på ”identifiera”, så blinkar aktuell lampa, eller 3. det enklaste, klicka på dimmern så blinkar rätt dimmer till i appen samt lägger sig överst. Sjukt bra. Sen behöver man bara välja last i princip, samt vilket rum lampan ska tillhöra och vad den ska heta, sen är lampan smart.

 

Många tänker så här ang. Plejd ”Varför skulle jag vilja tända/släcka lampor från mobilen?”,  ”Varför lösa ett icke-problem?”, ”Suck, I-landsproblem…”, ”Okej, kanske är trevligt att kunna styra från mobilen någon gång när jag ligger i sängen och har glömt släcka”, osv… Jag håller faktiskt med till viss del. Det kan vara lite skönt när man sitter i soffan eller ligger i sängen, men det är ganska mycket av ett ”icke-problem” eller möjligtvis ”i-landsproblem”. Det som är intressant med Plejd är scenarion.

Det vanligaste och bästa scenario är väl typ att släcka eller tända alla lampor i huset. Ett annat kan vara ”mys”. Det fina sen är att man applicerar dessa scenarion på de fysiska dimmrarna genom dubbelklick. Så exempelvis när jag går hemifrån, så är det enda jag gör att dubbelklicka på dimmern vid ytterdörren (som är dimmern för entrébelysningen), så släcks ALLT. Likaså när jag kommer hem så dubbelklickar jag på dimmern för den inre hallen, så tänds allt. Faktiskt väldigt skönt. Dessa dimmers funkar alltså precis som vanligt utöver dubbelklicket. Det finns också scenarion för astrour och tid, för styrning enligt tidsschema eller solens upp- och nedgång. Inget som jag använder än så länge, men lär använda lite i framtiden. Sammanfattningsvis när det kommer till användningsområdet så är det precis som jag hade tänkt, och det fyller viss funktion och löser vissa ”problem”. Det är ingen game changer direkt, som när telefonerna blev smarta, men det är nice och lätt värt så mycket som Plejd kostar kontra klassiska alternativ, men det är inte värt 50-100 000 kr, vilket många andra system kostar.

Att lägga till ett scenario tog mig 2 sekunder att fatta hur man gjorde. En 10-åring hade fixat det. Appen är barnsligt enkel att förstå. Allt är snyggt, prydligt och pedagogiskt. Jag har inte behövt kolla en enda video eller läsa en enda manual eller googla en enda sak. Det enda jag gjort är att ringa supporten en gång som jag skrev ovan, och det var mest för att jag var nyfiken, hade jag gett det 10 sekunder till hade jag löst det själv. Imponerande tycker jag, då det i grunden är en ganska komplex produkt.

Det fina med Plejd är att all klassisk funktion finns där. En person som kommer hem till mig kan omöjligt se att jag har Plejd, hen kommer tro att min lägenhet är lika icke-smart som hens. Jag har en kompis som har KNX (det äldsta(?) och mest avancerade systemet) hemma och det har varit katastrof. För det första kostade det multum, för det andra är det ingen som förstår det, för den som förstår det krånglar det i princip alltid, och när de ska ta dit någon som ska fixa det är det svindyrt.

 

En Plejd-dimmer kostar runt 550-600 kr, men eftersom den ersätter en vanlig dimmer så blir prisskillnaden inte alls så stor mot att köra klassiska alternativ. Att däremot byta ut alla befintliga dimmrar man har blir ju dock ganska kostsamt. Jag är tveksamt till om det finns några bättre alternativ dock, om man verkligen vill ha smart hem. Men främst är väl målgruppen då nybyggen, renoveringar, och liknande.

Om ni vill få en känsla för hur installationen går till och hur appen ser ut/funkar, kolla följande två videos, då får ni en väldigt bra förståelse för Plejd som produkt, både för konsument och elektriker.
https://www.youtube.com/watch?v=Sz5bltypj_0
https://www.youtube.com/watch?v=e8nkpPdGM2k

Elektrikern i den andra videon, som jag personligen tycker är väldigt trovärdig, är en elektriker som i början av videon berättar att han varit elektriker i 14 år och varit intresserad av hemautomation ca 5 år och testat Telldus, Zipabox (Zipato), mm. och bland annat säger han (för er som inte orkar kolla hela):
- 00:50: ”Nu har jag köpt två Plejd-dimmrar och jag är… helt chockad över hur bra den är.”
- 3:15 (ang. byggkvalitén): ”Man känner det direkt. Det här är kvalité om man jämför med Z-wave… och det är enkelt!”
- 6:10 (ang. styrningen): ”Inte nog med detta, den är supersnabb! Kolla på detta *visar*. Det är så otroligt snabbt. Den är precis som Philips Hue, men den enda som går att sätta i väggen”.
- 8:17 (ang. scenarion): ”Och det funkar. Varje gång. Inte som Z-wave, Fibaro och Qubino… aldrig någonsin att det funkar, så jäkla irriterad på det.”
- 14.00: ”Så min dom till Plejd är bara bra. Helt fantastiskt bra dimmer. Jag kommer köpa fler. Jag kommer byta ut alla mina Z-wave-enheter, som aldrig går att para riktigt bra. Då ska man veta, jag kör redan massa Z-wave-grejer. Bla bla bla… Det funkar hyfsat, men rasparry pin måste vara igång, den måste fungera, den får inte ha kraschat, osv osv.”
- 15.45: ”Kommer de bara med funktion för att prata med andra grejer, så, ah, jag kan inte tänka mig att någon kommer vilja ha Z-wave igen. Och dessutom kan man ju tänka på det, varför kostar alla Z-wave-dimmrar typ 500-600 spänn? Antagligen för att de måste betala en viss summa till Z-wave Alliance. Och det behöver man inte om jag har förstått det rätt om man kör Bluetooth-teknik. Jag var oerhört skeptisk till räckvidd och allting med Bluetooth-teknik, men… helt fantastisk dimmer.”

Båda dessa videos riktar väl sig främst till elektriker, men ändå fattar jag som konsument det mesta. De fokuserar på rätt saker: det som är intressant för kunden i kombination med enkelhet.

Jag var också extremt skeptisk till att Plejd körde Bluetooth (tills jag såg videon ovan och läste lite mer). Mina erfarenheter med Bluetooth är minst sagt tveksamma. Vad man ska veta är dock att denna teknologi heter ”Bluetooth Smart”, och inte är densamma som tex när du lyssnar på musik med ett par trådlösa hörlurar. Dimmrarna skapar tillsammans ett mesh-nätverk. All intelligens sitter i själva puckarna, därför behövs ingen bridge. Det spelar ingen roll om du skulle ha ett 500 kvm-hus, det kommer vara lika stabilt var du än är i huset, så länge du har en dimmer inom hyfsat räckhåll. Det är helt stabilt, väldigt snabbt och 100 % driftsäkert! Detta är a och o med en sån här produkt, där många av konkurrenterna verkar misslyckas. Plejd gjort tester med 100 000 klick åt gången, och inte ett enda klick har missats att registreras.

Jag håller med om allt i dessa videos och är verkligen nöjd med mitt Plejd-system. Det finns egentligen bara en sak stör mig, och det är en liten fördröjning - ”söker enheter…” - när man drar igång appen som tar någon/några sekunder. Jag mailade Babak och frågade och som jag misstänkte så var det en fråga om batteriförbrukning, samt att mobilen alltid ska vara uppkopplad mot den puck som är närmast. Babak sa också ” Detta är något vi hela tiden försöker optimera, och framöver med gateway som går över IP dvs wi-fi så kommer det bli nästan "instant" och man kan vara uppkopplad på ett annat sätt. Så vi jobbar absolut på att förbättra just denna del, längre fram med Widgets etc så finns det tankar på att vara smartare också.”. Skulle det bli ”nästan instant”, så skulle Plejd vara helt komplett för mig (som smart belysning).

Sen är det ju det självklara, gatewayn. Att den inte finns än väljer jag att inte lyfta fram som en brist i Plejds system, eftersom den ska lanseras när som helst. Personligen hade jag valt Plejd oavsett om det aldrig skulle bli något mer än det som finns idag, men ju längre fram i tiden vi kommer, desto viktigare blir den nog. Att kunna släcka och tända hemifrån, som alla konkurrenter säljer stenhårt på, är inget jag längtar efter direkt (varför vill man det?!). Plejd håller ju på och utvecklar en AI (nåja) som ska veta när du vill ha tänt och släckt, så inom en snar framtid lär man väl inte ens behöva släcka när man går hemifrån.

Jag tror Plejd har inspirerats lite av Apple. Man är inte först med det man gör, men man gör det med absolut högsta kvalité. Man tänker mycket på användarupplevelsen – från installation och användning till byggkvalité och utseende. Plejds dimmer är snygg, till skillnad från allt annat som ser ut som plastsaker jag inte förstår mig på. Hemsidan är snygg och tydlig. Produktbeskrivningar är snygga. Förpackningar är snygga. Videopresentationer är snygga. Osv. Testa gör lite research om konkurrenterna som jag skriver om nedan, så kommer ni snabbt bli alldeles matta och inte vilja researcha vidare.

Oavsett om dessa saker inte tillför något till själva produkten, så är det sånt som säljer produkten. Jag vet själv om jag ska köpa ett IT-system till exempel. Jag utgår ofta från att alla olika alternativ gör det jag är ute efter, och sedan väljer jag det som ger bäst intryck, vilket ofta baseras på mjuka värden. Själva grundfunktionen, det man betalar för, tror jag konsumenter kollar mindre på än vad man tror i många fall. Jag tror själva köp- och användaruppevelsen är grymt viktig.

Jag får lite känslan av Apple vs Android. Inget ont om någon av produkterna eller kunderna, men många som köper iPhone (inkl. undertecknad) och andra Apple-produkter betalar dubbelt så mycket för ”samma funktion” (läs: du kan utföra samma sak, men användarupplevelsen är helt annolunda) som de hade kunnat få med någon annan mobil. Men det är något speciellt att packa upp en Apple-produkt, att kolla på en reklamfilm från Apple, eller gå in i en Apple-butik. Där Plejd verkligen skiljer sig från Apple dock är ju att det verkar vara en av de absolut billigaste lösningarna. Jag tänker inte prata mer om just Apple, men det är uppenbart att Plejd inte bara satsat på funktion, utan även upplevelse – från köp och uppackning, till installation, användning och support.

Jag har researchat en hel del, men har fortfarande svårt att förstå hur konkurrenterna fungerar, vad deras lösningar kostar, vad de erbjuder, etc. När vi påbörjade renoveringen av vår lägenhet i somras avfärdade jag smart belysning efter just en liknande research (både på stan och internet). Sen hittade jag Plejd och som tur var hade jag inte hunnit köpa dimmrar än.

Det finns enormt många företag där ute som håller på med hemautomation. Jag hittar inget som får mig att vilja köpa deras produkter, även om Plejd inte ens fanns.

Som jag ser finns det för tillfället bara en enda fördel hos Plejds konkurrenter, och det är fler funktioner. Plejd är dock bäst på det viktigaste, och de andra funktionerna kommer komma med tiden. Gatewayn kommer alla som har Plejd vilja ha, och det blir väldigt spännande att se hur Plejd kopplas ihop med andra produkter.

Utöver mina egna upplevelser och utlåtandet från elektrikern ovan, så har jag läst otaliga kommentarer från andra Plejd-ägare och elektriker. ALLA är saliga. Jag har inte hört en enda Plejd-ägare som är missnöjd, ens på en enstaka punkt (den punkten ang. fördröjning som jag skrev om ovan har jag aldrig hört någon annan nämna). Även om jag inte själv testat de andra produkterna på marknaden, eller ens har full förståelse för hur de funkar på pappret, så känner jag mig väldigt konfident med att Plejd har marknadens absolut bästa och mest prisvärda produkten på marknaden. Detta är en av de absolut tyngsta argumenten till min investering i Plejd som bolag. De punkter som väger tyngst i övrigt är: bransch som bör (eller har redan börjat?) explodera, ledningen och bolagets track record hittills.

Nog om Plejd, nedan kommer lite reflektioner om konkurrenterna. Om ni kan mycket om någon av Plejds konkurrenter, ser jag gärna att ni tipsar mig med information som kan förbättra den här produkt- och konkurrensanalysen. Min elkunskap är begränsad, därför kan det finnas vissa brister i min analys. Kontakta mig gärna på aktieentreprenoren@gmail.com.

 

Konkurrensanalys

 

Compare-IT
Började 2005 som en systemintegratör för hemautomation. Bestämde sig 2008 för att utveckla eget system, som lanserades 2012. Har fokuserat på kommersiella projekt och har nu skapat sin ”HomeLine”, som ska vara ”smarta hem för alla”. Noterades i maj 2017.

Bolaget har under åren legat på en omsättning runt 1,5-4 mkr. Resultaten för det mesta negativa. Omsättningen i senaste kvartalet var 1 mkr, så än verkar inte tillväxten har infunnit sig direkt, även om det var över 100% mot samma period förra året. Sen verkar det som att de har fått en del stora ordrar, som inte börjar faktureras förrän under detta år.

Målet påminner om Plejds: att vara enkelt (både för installatör och användare) och kostnadseffektivt. Problemet är att jag (en användare som när jag skrev detta precis är på väg att göra mitt hem smart) inte alls upplever det särskilt enkelt.

Compare-it vill göra det mesta, från säkerhet till ventilation och belysning. Personligen är det i princip ingen av deras funktioner jag attraheras av förutom belysningen. Här representerar jag knappast hela marknaden, men säkert en stor del.

 

Ett annat (STORT) problem är att det är trådbaserat. Systemet är uppkopplat till ”molnet” och därmed ”framtidssäkrat” enligt bolaget, då man kan koppla upp andra produkter, som t.ex. Philips Hue. Men man måste alltså dra el (dvs. mer el än vad man normalt drar när man gör elen i ett hem). Detta är inte bara kostsamt, utan det begränsar också marknaden till hundra procent nybyggen och totalrenovering.

Klickade på ”Kom igång” på hemsidan och sedan vidare till deras paketlösingar: http://www.compare-it.se/wp-content/uploads/2017/10/Compare-IT-Paketspecifikation-171012.pdf

Blev inte direkt jättesugen på att implementera Compare-it om man säger så… Över allt trycker man mycket på ”hemma borta”-läge, ökad säkerhet, energiförbrukning, brandskydd och liknande. Väldigt osexiga funktioner enligt mig. Det är sånt som ska komma med automatiskt, som man inte ens ska behöva tänka på. Komforten och wow-känslan är det som ska sälja produkten. Tycker jag!

”Räkna med en merkostnad från ca 20 000 kr för en grundläggande funktionalitet och en merkostnad på ca 45-65 000 kr för en god funktionalitet. Prisindikationerna gäller inklusive moms, installerat och klart.” står det i deras konsumentfolder. Eftersom detta förmodligen inte vänder sig till mig som har 20 dimmers i en 3:a (jag har varit ambitiös med belysningen…), så lär detta vara ännu dyrare för mig. Utöver dessa priser, lär den elektriker jag behöver använda mig av istället för min egen, vara dyrare. Det jag får i jämförelse med Plejd är en hel del funktioner, men jag kan inte se någon jag vill ha än så länge, och om de nu har någon som jag skulle vara lite sugen på, lär Plejd stödja (på ett bättre och enklare sätt?) inom kort. I Plejds fall, om man tex ska göra 4 rum à totalt 8 dimmrar (förmodligen för många då gemene man lär ha 1/rum) smarta, så kostar det som 8 vanliga dimmrar + kanske 200 kr extra/Plejd-dimmer, dvs. 1 600 kr (i vissa fall kan det till och med bli billigare, läs min analys för mer info). Det krävs ingen extra installation, ingen speciell kunskap för elektrikern, ingen extra eldragning eller jobb. Jag tycker inte ens det går att jämföra.

Om man trots allt går igång på deras funktioner och lägger pengarna och energin som det kräver, så verkar systemet vara ganska bra.

I övrigt får jag en ganska mossig känsla av hela bolaget. Titta på en presentation av VD:n och jämför sedan med en presentation av Plejds VD. Kör gärna också en total genomgång av hela sajten och jämför med Plejds. Inte lika mossigt som många andra konkurrenter, men de hade inte fått mig att köpa något. 

Hur har det gått för bolaget hittills då? Det verkar ha gått trögt (omsättning under 4 mkr efter ett par år som sagt), men att genombrottet kanske kan komma nu med fokuset mot byggherrar av privata hem. Det verkar ha kommit en del ordrar, och aktien har gått rejält på dessa. Det finns stor möjlighet att bolaget kan lyckas nu när det troligtvis blir en bom för smarta hem. Jag tror dock de kommer bli rejält i frånsprungna av Plejd, och än så länge har jag inte valt att sprida min investering i smarta hem till Compare-it, men jag stänger inga dörrar.

Z Wave
Z wave verkar vara en teknik för trådlös styrning, snarare än ett företag med produkter. Lite som Bluetooth Smart. I och med citaten ovan från elektrikern på Youtube, samt att detta inte är ett konkurrerande företag, utan en konkurrerande teknik, så kommer jag inte kolla vidare på detta.

Telldus
Telldus fokuserar väl på rätt grejer om man kollar deras introduktionsvideo, men sen tappar de mig. Verkar billigt dock.

Kollade deras TellStick, en Z-wave-gateway. Gick in och läste recensionerna på Prisjakt, 3 st. Den positivaste sa ”Ibland fungerar den inte.”. Den andra sa ”Tyvärr, buggit som bara den”, ”Var och varannan knapptryckning når inte fram. Schemaläggningen funkar knappt alls.”, mm. Den sista inledde med ”Vänta med att köpa denna för just nu stör den ut i stort sett alla mina produkter som använder 433MHz.”

Verkar väl ändå vara en av de närmsta konkurrenterna till Plejd som man kan se som ett potentiellt hot.

Vadsbo
Jag frågade han på Ahlsells varför inte bara konkurrenterna också körde Bluetooth och gjorde allt lika smidigt som Plejd. Hans svar var ”De har försökt” och nämnde Nexa och Vadsbo som exempel. Vadsbo har tydligen en dimmer som fungerade på samma sätt som Plejds. De gick enligt honom inte alls att sälja lika lätt som Plejd. Några anledningar var:

  • För stor (passar inte standard, vilket gör att man behöver göra större ingrepp om man ska byta befintliga dimmrar).
  • För dyr (ca 1 000 kr).
  • App sämre än Plejds.
  • Kolla hemsidan…… http://www.vadsbo.net/

Nexa
Lite samma känsla som Telldus… Lite länkar:
https://www.nexa.se/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=58&v=OD4pbOKe45Y
https://www.youtube.com/watch?time_continue=73&v=w54tWWC9cc8

Det verkar dock billigt och fungerar väl. Jag kan lite för lite om detta system, men min känsla är att det är som att köpa en Android-telefon för 1500 kr ”man kan ju ringa, smsa, surfa och allt annat du kan göra med din iPhone”.

eNet Smart Home
Besökte en återförsäljare här i Stockholm för att titta på Gira (ett märke på strömbrytare, eluttag och sånt). När jag kom in låg en Plejd-broschyr på skrivbordet. Blev nyfiken och frågade om de säljer. Hans svar var ”nej, vi researchar lite hos konkurrenterna bara…”. Sen undrade han om jag var intresserad av hemautomation vilket jag så klart sa att jag var. Han presenterade eNet, som i princip gjorde det som Plejd gör, fast krångligare och dyrare och förmodligen inte lika driftsäkert. Extremt dyrt var det verkligen, och när han presenterade så sa han rakt ut ”jämför man med Plejd så kommer vi inte kunna konkurrera prismässigt”. ”Men jag antar att man får väl vad man betalar för…” sa han sen med (stor osäkerhet och låg trovärdighet).
https://www.enet-smarthome.com/de/

Indigo
Så krångligt att jag inte ens orkar göra någon vidare research.
https://www.indigodomo.com/

KNX Easy
KNX är som jag har förstått det det största systemet för hemautomation om man ska vara riktigt seriös. Det är trådbaserat, krångligt och dyrt. Har själv en kompis som har det i en 300kvm-lägenhet och det fungerar helt värdelöst säger han.

KNX Easy är som det låter en produkt som ska vända sig åt lite enklare lösningar. Jag tycker inte alls det verkar enkelt. Askrångligt om jag ska vara ärlig. Här är deras ”Översikt”: https://www.hager.se/files/download/0/26421_1/0/Hager_Katalogkapitel_973512.pdf
Inte så sugna på att göra hemmet smart längre va?

Kollade själv på KNX innan jag visste vad Plejd var och konstaterade att det inte var görbart på långa vägar (krångligt, jobbigt och alldeles för dyrt).

Helvar System
Som KNX fast bättre. Verkar bra men inte alls samma målgrupp som Plejd. Riktar sig mot företag och stora komplexa lösningar. Kommer därför inte gå in närmare på det.

Eltako
Verkar också bra men rikta sig mot annan målgrupp.

Apple, Google, Amazon, Ikea, m.fl...
...är INTE konkurrenter till Plejd. Plejd utvecklas i en Scanfil-fabrik som är MFi-godkända i Sverige, vilket står för ”Made for iPhone” och innebär att Plejd kan utvärdera och producera produkter för Apples ekosystem, t.ex. HomeKit.

Apple, Google och Amazon är ekosystem, där tanken är att Plejd ska ingå. De ska lira med varandra, inte mot varandra.

Ikea har en liten linje med smart belysning, men det är precis som Philips Hue enklare konsumentprodukter. Jag har otroligt svårt att se att Ikea skulle gå in och skapa en motsvarighet till Plejd, där en elektriker behövs för att installera.

Så i dagsläget ser jag bara dessa företag som möjligheter (exempelvis att sammankoppla Apple HomeKit och/eller Philips Hue med Plejd, är nog väldigt många som skulle uppskatta). Man vet så klart aldrig, men risken känns för liten för att jag ska ha den med i mina beräkningar...

 

Hjälp!

Som sagt, hjälp mig gärna att komplettera ovanstående så ska jag uppdatera texten! aktieentreprenoren@gmail.com

Tagging (forum): 
Tagging (blog): 
31 December 2017

Summering av 2017, mitt bästa år hittills!

Dags att summera 2017, som sammanfattningsvis är mitt bästa år på börsen hittills med 75 % avkastning! Jag tänkte sammanfatta lite, berätta vad som gått dåligt, sammanfatta alla aktier jag har ägt, titta lite på vad som är spännande inför 2018, mm.

Jag gjorde mitt första aktieköp i april 2013. Hade 50% avkastning det året (häften av det syns inte på Shareville dock, eftersom jag startade min ISK i slutet av 2013). Mer eller mindre ren tur skulle jag säga. 2014 slutade -33,5%, ganska mycket otur skulle jag säga. Det tog dock minst något år från starten innan jag hade sparat ihop så kapitalet blev något att bry sig om (6-siffrigt) och jag blev mer strukturerad/seriös. Av den anledningen brukar jag titta på min historik sedan 1 jan 2015. Sedan dess har det gått fantastiskt bra och min avkastning har varit 46%, 25% och nu i år alltså 75%. Det kan diffa någon procent med Shareville pga IPO:er i annan depå, etc. CAGR ligger alltså 47% (26% om man tar med de två första åren), vilket jag är extremt nöjd med, framför allt med tanke på hur lite tid jag investerar. Avkastning liknande senaste tre åren är något jag så klart inte förväntar mig att fortsätta ligga på framöver. Jag vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig, eftersom jag aldrig investerat igenom en finanskris, samt blir det svårare ju mer kapital man har (vilket dock inte lär påverka alltför mycket den närmsta 10-årsperioden), men jag har helt klart höjt målen från 10%/år som jag hade till en början.

Hösten 2016 kände jag för första gången hur jag verkligen utvecklades som investerare, då jag stuvade om rejält i portföljen. Den här hösten kände jag att jag tog nästa steg, mycket tack vare Shareville och Twitter som jag startat under året och som verkligen tvingat mig att utvecklas. Jag började läsa på Twitter hösten 2016 och började twittra själv sommaren 2017. Min känsla av personlig utveckling både denna och förra hösten är knappast någon slump med andra ord. Otroligt bra verktyg för att lära sig och utvecklas.

En fråga som verkligen har utvecklat mig som investerare är ”Om jag skulle sälja hela portföljen idag, hade jag köpt exakt samma portfölj imorgon?”. Är svaret på den frågan nej så gör jag om portföljen så som jag hade köpt tillbaka den. Jag försöker ställa mig den här frågan regelbundet och jag tycker alla borde göra det.

Det här blev väldigt tydligt för mig när jag tog över förvaltningen av min pappas portfölj. Frågor som "Ska jag verkligen köpa lika mycket G5? Den står så högt nu, känn som risken är högre än för några månader sen" och "Ska jag köpa Mr Green verkligen? Jävla surdeg...". Om svaren är nej på dessa frågor, varför ska jag då äga så mycket G5 i min egen portfölj, eller äga Mr Green över huvud taget? Läste ett väldigt bra inlägg om detta på Shareville i veckan:

”Tankevurpan "Du har inte förlorat något förrän du sålt" är ett av de vanligaste nybörjarmisstagen man ofta ser folk göra. Den andra vanliga tankevurpan är att nybörjare prompt vill ha tillbaka pengarna ur just samma aktie som de förlorat dem genom, som om det spelar någon roll för saldot. Båda feltänken kommer såklart ur att de vill skydda sitt ego och inte erkänna en förlust. Det är precis tvärtom, du har redan förlorat pengarna innan du sålt, och varje dag du inte säljer väljer du egentligen att återinvestera det som finns kvar i samma bolag. Om du skulle köpt aktien om du inte redan ägde den - ligg kvar, annars sälj och köp något du tror har en bättre framtid.”

Det här är misstag som jag själv gjort under flera år och som jag tror majoriteten(!) av alla sparare gör.

Mitt allra största problem i dagsläget är utan tvekan tidsbristen. Jag borde kunna utvecklas snabbare, göra djupare analyser och framför allt kolla mer på nya case (vilket jag i princip inte kan göra över huvud taget). Jag lägger ca 50h/vecka på jobbet och därutöver har jag måååånga intressen utöver aktier som tar mycket av min tid. I år har jag dessutom totalrenoverat vår nya lägenhet, vilket är en del jobb även om det inte är mina egna händer som jobbar, framför allt när man är så noggrann som jag är. Några av mina kompisar frågar hur jag hinner med allt, och det undrar jag ibland faktiskt själv, men jag är väl ganska effektiv gissar jag. Det finns helt enkelt inte så mycket tid att lägga på aktierna. Jag spenderar väl någon halvtimme när jag vaknar, någon halvtimme när jag går och lägger mig och små mikropauser då och då på dagen på att bevaka de bolag jag är intresserad av och följa med flödet på Twitter. Det är främst på semestern, och ibland på helger, som jag har tid att sätta mig och jobba lite mer på djupet, vilket ni nog märker på Twitter/bloggen. Jag är i alla fall stolt över att jag lyckades få ihop två riktigt genomarbetade analyser av Tourn och Plejd tidigare i höstas, framför allt eftersom jag fått så mycket positiv feedback.

Är det något jag är missnöjd med? Egentligen inte. Jag tycker inte jag har gjort några större misstag. Det finns ett flertal handlingar som eventuellt skulle kunna klassas som mindre misstag, men i många fall tycker jag rätt beslut ligger bakom. Här är några exempel på dem och hur jag analyserat dem i efterhand:

- Jag sålde Mr Green på 30 kr (-10%) den 11 januari efter att ha ägt den i 2,5 år. Som många av er säkert vet har den gått 80 % sen dess. Egentligen hade jag sagt till mig själv att ge den Q4-rapporten, för att bolaget kändes mer på gång än på länge, men som jag sa gjorde jag rejäla förändringar i portföljen/strategin förra hösten/vintern. Samtidigt hade jag vid tillfället inte samma självförtroende som jag har idag. Även om jag inte skulle kategorisera det som ett regelrätt misstag, så svider den i alla fall lite, framför allt eftersom jag verkligen trodde på bolaget och ägde den i 2,5 år. Gillar fortfarande bolaget, men har lite svårt för ledningen, vilket jag har kommit att värdera betydligt högre på senare tid. Jag gillar inte heller Österrike-historien och det senaste uppköpet verkar inget vidare (även om det nog inte är så illa som många får det att låta som).

- Inför G5:s Q4-rapport (2016) hade jag en stark känsla av att resultatet skulle bli en besvikelse. Var väldigt nära dagen innan på att sälja halva innehavet och köpa tillbaka på rapportdagen (oavsett utfall), för att minska risken, eftersom jag var tung i bolaget. Jag gjorde det inte, och aktien föll med ca -25%. Vid denna tidpunkt var jag inte riktigt lika bra på G5 som jag är idag, så det var bara en känsla och inte underbyggt med tillräckligt stabila argument för att ta beslutet.

- Inför G5:s Q3-rapport (2017) hade jag också dålig känsla, av samma anledning. Omsättningen var känd sedan tidigare, vilken hade minskat sekventiellt mot Q2, och marknadsföringskostnaderna hade enligt min tro ökat i kvartalet. Därav skulle resultatet få sig en dubbel smäll, vilket marknaden skulle straffa i vanlig ordning (G5 har tenderat att leverera resultat under marknadens förväntan senaste åren). Jag sålde halva innehavet för att köpa tillbaka på rapportdagen oavsett utfall. Rapporten blev en relief för de flesta och aktien gick ca +25%. Som tur var lyckades jag köpa tillbaka när den var typ +12%. Som vanligt lätt att back tredja och med den information jag hade tycker jag att det var rätt att halvera risken.

- Jag sålde Evo på 440 (+60-70%). Jag tyckte aktien hade gått upp för snabbt (ca 60% på ett halvår), men bolaget fortsatte tokleverera och aktien blev än mer populär bland investerarna. Sedan dess har den gått ytterligare ca 30%, men det har min portfölj också, så ingen fara på isen.

- Jag köpte Nilörn av fel anledningar. Den passar inte riktigt min strategi, men lät mig förföras av snacket (inget ont om det, man måste göra sin egen läxa och bolaget är bra!) och momentumet i aktien.

- Jag sålde CTM på 73,0 (-21%), vilket är lägre än lägsta stängningskurs under hela året. Jag träffade alltså year time low skulle jag gissa. Egentligen gillar jag affärsmodellen, eftersom den i mitt eget företag är väldigt lik, men jag oroar mig för skuldsättningen och det kändes inget bra i magen. Borde väl kanske sålt tidigare dock, eftersom jag hade den känslan redan från 90-95 typ. Nya case (Tourn, Diadrom och Plejd) i kombination med att VD fick sparken, fick bägaren att rinna över, men bolaget har gjort det riktigt bra och aktien har gått upp över 40 %.

- Jag köpte Diadrom på någon form av ATH. Riktigt dålig tajming. Det är dock mitt minsta innehav och jag tror fortfarande på caset.

- Jag borde släppt Catella tidigare under året. Den har stått och stampat länge och passar inte min portföljstrategi längre. Gillar bolaget skarpt dock.

- Jag borde kanske släppt Cherry en kvartalsrapport tidigare… Svårt att säga. Hur som helst gillar jag bolaget som fan och en stor anledning till sälj var andra bolag. Det är ett av bolagen som står närmast till hand att plocka in nästa gång.

- Varit sugen på NLAB sedan i somras, men den snabba uppvärderingen avskräckte och jag hade aldrig tid att sätta mig in i caset på riktigt vilket gjorde att jag avstod. Den har gått minst 150 % sen dess… Fortfarande väldigt sugen på att ta in bolaget dock.

- Halverade mitt innehav i Tourn på kursen 21,6 den 20 nov. Den stod högre (som högst 27) under en 3-veckorsperiod, betydligt högre under någon vecka. Jag har försökt skylla på likviditet i aktien, men när jag tittar tillbaka ser jag att omsättningen var hög många av dessa dagar och att jag förmodligen bara aldrig fick tummen ur röven, eller möjligtvis inte tid att komma fram till slutsatsen att sälja. Säljet borde gjorts minst 10% högre.

Finns det områden där jag kan utvecklas? Haha, jag har nog inte ens kommit halvvägs. Förutom att jag kan bli bättre på allt som jag redan är hyfsad på, är några saker som jag kommer på på rak arm:

- Kortsiktig utveckling/trading/TA/mm. Jag kan ingenting om sånt, vilket jag gissar kanske vore en fördel ibland för att få bättre entries, outries (kan man säga så?), etc.

- Handla i illikvida aktier. Nu när man faktiskt ska köpa/sälja för några hundra tusen kr ibland, kan det bli svårt att köpa/sälja utan att påverka kursen. Ibland går det inte ens att köpa/sälja även om man kan tänka sig påverka kursen lite. Jag känner mig lite handikappad i dessa tillfällen, och jag har svårt att tänka mig att man inte kan göra på ett bättre sätt än jag gör idag (jag brukar bara försöka genomföra transaktionen så snabbt som möjligt och ta det närmsta som finns i orderdjupet, alternativt lägga mig lite ifrån om motsatt sida ser hungrigare ut).

- Redovisning. Det är en del mer avancerade bokföringstekniska saker som jag har lite svårt för. Framför allt på balansräkningen borde jag bli bättre.

Jag har svårt att se hur jag ska ha tid att sätta mig och lära mig ovanstående. Skulle vilja säga att det är helt omöjligt i dagsläget. Men förmodligen lär jag mig väl by doing, precis som allt annat. Jag har inte pluggat efter gymnasiet och kan väl erkänna att jag aldrig läst en bok om aktier (knappt en bok över huvud taget om jag ska vara ärlig)…

Har jag gjort några bra saker då? Massor! Men det är intressantare att fokusera på de dåliga. Framför allt eftersom de bra är mer uppenbara. Längre ner har jag skrivit en sammanfattning på samtliga bolag jag ägt under året, och där kommer det väl framgå vad jag gjort bra under året också.

Under året har jag haft i princip 0 % kassa hela tiden. Jag fortsätter att resonera som så att jag inte hanterar någon form av makropronotisering och således bör vara så investerad som möjligt, så länge som jag finner casen tillräckligt bra. Det enda jag gör för att skydda mig mot nedgångar är att försöka köpa bolag (aktierna är svåra att påverka) vars verksamhet står stadigt i finanskriser.

Vilka bolag har jag på watchlisten för 2018 då? Tänkte dela upp dem i såna som jag vet lite eller mer om och gillar, samt såna som jag vet väldigt lite om men som jag tänkte läsa på om (vilket jag aldrig kommer hinna göra).

Bolag på watchlisten som jag vet lite (eller mycket) om och gillar
- AdCityMedia
- CTM
- Cherry
- Cinnober
- Compare-it
- CTT
- Edgeware
- GomSpace
- Integrum
- Midsona
- Mr Green
- Nilörn
- Nlab
- Tourn

Bolag på watchlisten som jag vet väldigt lite om eller mindre (peka mig gärna i rätt riktning om ni har någon input på bolagen):
- Axkid
- Bimobject
- Bonesupport
- Finepart
- Frisq
- Paxman
- TC Tech

Några andra man borde kika på?

Nedan är alla aktier jag har ägt under året och deras ungefärliga avkastning (rätt jobbigt att räkna ut) under den perioden jag ägt dem (max 2017 alltså, om jag ägt dem sedan tidigare tar jag inte med den avkastningen).

Catella (-17%)
Ägde aktien i ca 3 år och gjorde 100 % första året, men har efter det mer eller mindre stått och stampat. Sålde nyligen, men borde gjort tidigare, då den inte riktigt passar min portföljstrategi längre. Främsta anledningen till att jag ägde den var att jag tycker den är undervärderad, men efter så lång tid borde jag förstå att marknaden uppenbarligen tycker att detta är vad bolaget är värt. Under året har jag också försökt börja fundera på hur bolagen (obs. inte aktien) skulle prestera under en börskrasch, och här tror jag Catellas verksamhet skulle påverkas starkt negativt.

Cherry (-4%)
Bra affär (32% sedan hösten 2016), men borde sålt ett kvartal tidigare efter att problemen började uppstå (med facit i hand borde jag sålt innan 2017 så klart, men så kan man inte tänka). Stor sannolikhet att jag tar tillbaka bolaget i portföljen framöver.

CTM (-21%)
Jag sålde CTM på 73,0 (-21%), vilket är lägre än lägsta stängningskurs under hela året. Jag träffade alltså year time low skulle jag gissa. Egentligen gillar jag affärsmodellen, eftersom den i mitt eget företag är väldigt lik, men jag oroar mig för skuldsättningen och det kändes inget bra i magen. Nya case (Tourn, Diadrom och Plejd) i kombination med att VD fick sparken, fick bägaren att rinna över, men bolaget har gjort det riktigt bra och aktien har gått upp över 40 %.

CTT (17%)
Sålde CTT i januari. Först viktade jag ned lite på 107, sen kom ordern från Boing och jag sålde resten efter det på 130. Totalt gjorde jag 45% på bara 3 månader. Riktigt fint bolag dock som jag inte stänger några dörrar för i framtiden.

Diadrom (-14%)
Dålig tajming på ATH och därefter ner som mest 20 %, men caset mer eller mindre oförändrat (man kan argumentera för huruvida Q3 var helt enligt förväntan eller aningen sämre).

Evolution (+67%)
Jag sålde Evo på 440 (+60-70%). Jag tyckte aktien hade gått upp för snabbt (ca 60 % på ett halvår), men bolaget fortsatte tokleverera och aktien blev än mer populär bland investerarna. Den har gått ytterligare ca 30 % sedan dess, men det har min portfölj också, så ingen fara på isen.

Fortnox (+43%)
Sedan jag köpte Fnox hösten 2016 har jag sagt att jag tror att detta är ett bolag som med mycket hög sannolikhet kan göra 30-50 % eller mer per år minst kommande 5 åren till en, i sammanhanget, väldigt låg risk. Med andra ord ett av mina favoritbolag (länge mitt näst största innehav, numera mitt tredje). Och visst har det gjort sina 43 % i år, och framtidsutsikterna ser lika bra ut som för ett år sen.

G5 (+209%)
G5 är min bästa aktie någonsin. Jag har ägt den i över 4 år nu utan att någonsin stått utanför. Då ägde jag 1 665 aktier, med ett gav på 29,6. Jag har gjort några ”trades” sedan dess, några dåliga (se mitt andra inlägg) och några bra, men totalt sett med positivt utfall, men om man räknar bort dessa så är jag i skrivande stund upp ganska exakt 1 000% på de 1389 aktier jag har kvar. Är mycket nöjd med att jag lyckats hålla i så pass stor del av aktierna. Hade jag varit lika insatt i bolaget för ett år sen hade jag förmodligen haft fler aktier då, men då hade jag å andra sidan skalat betyldigt mer på vägen. Efter 2,5 år var jag fortfarande inte plus på investeringen i G5, men jag hade tidigt stark conviction och det är kul att det verkligen har betalt av sig. Mitt största innehav idag (delat med Plejd kan man väl säga, det är från dag till dag) och jag tror stenhårt på det. De gånger man börjar tveka av olika anledningar får man luta sig tillbaka på att Vlad (VD) är en av börsens absolut vassaste VD:ar.

HomeMaid (+37,5% inkl utdelning)
Har varit en del av portföljen sedan lite mer än 3 år nu. Sedan dess har den gått ca 200 % inkl den stora utdelningen varje år. Dock stod jag utanför aktien i 8 månader under 2016 då jag tyckte det hade gått lite väl fort. Under den perioden missade jag utdelning och uppgång på ca 1 resp 1 kr (ca 10-15% totalt), men i övrigt har jag varit med, dock med dubbelt så många aktier sedan förra hösten då jag klev på igen. Jag såg och ser bolaget som en stabil riskspridare i portföljen som förhoppningsvis kan göra 20-30% eller mer inkl utdelning till relativt låg risk. Det har den verkligen gjort, med god marginal. Jag börjar väl känna att värderingen börjar bli ganska hög, men nu med särnoteringen av Veteranpoolen tyckte jag det var väldigt spännande igen så jag sitter kvar tills dess åtminstone, det ska bli kul att få mer specifik information om det bolaget.

Leo (+30%)
Tog in LeoVegas i somras eftersom jag tycker det är det bästa gamblingbolaget, vilket har visat sig vara väldigt bra eftersom den gått upp 30% på den korta tiden. Jag ägde från början ca 70% fler aktier än vad jag gör idag, men jag sålde av dem runt +-0 efter ca 2 månader (så egentligen stämmer väl inte 30% avkastning exakt, men har gjort de på de aktier jag äger idag), vilket var endast pga att pengarna behövdes på andra håll.

Moberg (+4%)
Köpte på 49 förra hösten, men tryckte upp gavet till 56 tillslut. Ett tag var jag +50 % på den initiala investeringen på bara 2-3 mån, och visst borde jag ha skalat, men det gjorde jag inte, och sen började det gå utför för både bolaget och aktien och jag sålde runt 60 och +8%. Jag tror också jag ska försöka hålla mig borta från den här branschen.

Mr Green (-3%)
Jag sålde Mr Green på 30 kr (-10%) den 11 januari efter att ha ägt den i 2,5 år. Som ni säkert vet har den gått 80% sen dess. Egentligen hade jag sagt till mig själv att ge den Q4-rapporten, för att bolaget kändes mer på gång än på länge, men som jag sa gjorde jag rejäla förändringar i portföljen förra hösten/vintern, och ett av dessa var att acceptera förluster. Samtidigt hade jag vid tillfället inte samma självförtroende och conviction som jag har idag, så hade jag gått tillbaka hade jag nog kommit fram till samma beslut. Även om jag inte skulle kategorisera det som ett regelrätt misstag, så svider den i alla fall lite, framför allt eftersom jag verkligen trodde på bolaget och ägde den i 2,5 år. Gillar fortfarande bolaget, men har lite svårt för ledningen, vilket jag har kommit att värdera betydligt högre på senare tid. Jag gillar inte heller Österrike-historien och det senaste innehavet verkar inget vidare (även om det nog inte är så illa som många får det att låta som).

MyTaste (-17%)
Efter 3,5 år släppte jag till slut detta skräpbolag i slutet av februari till förlusten -42% (-58% på initiala investeringen). Orkar inte dra hela storyn varför jag trodde på bolaget och varför jag inte gör det längre, men kortfattat kan man säga att jag blev enormt imponerad av deras trafiksiffror på sajten som de sen aldrig lyckas kapitalisera på, eftersom det är skräptrafik, och som dessutom minskat kraftigt under dessa år. Dålig ledning. Man ska akta sig för förhoppningsbolag…

Nilörn (-18%)
Jag köpte Nilörn av fel anledningar. Den passar inte min strategi, men lät mig förföras av snacket (inget ont om det, bolaget är bra, man måste göra sin läxa bara!) och momentumet i aktien.

Paradox (+31%)
Köpte Paradox innan sommaren av främst två anledningar: spelbranschen och Fredrik Wester. De är extremt bra på vad de gör och jag litar verkligen på att de kommer leverera en riktigt bra avkastning till låg risk närmsta åren. Jag tror uppsidan är större i G5, men ett sätt att sprida riskerna i portföljen helt enkelt.

Plejd (+54%)
Plejd är min nya stora kärlek på börsen (måste akta mig för giftemål!). Är över 70% på min initiala investering i slutet av oktober, men bara efter en månad var jag ”tvungen” att öka innehavet med 30%, trots att det redan växt med 50% på den månaden. Det blev då mitt största innehav (nu har G5 växt ikapp). Är otroligt nöjd med min analys här, på kort sikt än så länge, men tror det kan komma att bli en grym investering även på lång sikt. Vissa skulle kalla detta förhoppningsbolag, det håller inte jag med om, även om mycket ska bevisas närmsta åren. Vill ni läsa mer om bolaget har jag skrivit en väldigt genomgående analys här på bloggen.

Tourn (+20%)
Jag tog en position i Tourn i början av oktober efter att ha gjort min noggrannaste analys någonsin. Halverade innehavet i mitten på november och gick ur helt på årets sista börsdag. Postade ett inlägg med mycket mer om detta här på bloggen igår. Sammanfattningsvis blev det en bra affär kortsiktigt (men som hade kunnat bli betydligt bättre - borde ha blivit åtminstone +30%) men försämrade utsikter framåt.

Så här ser portföljen ut inför 2018:

(Kassan ska användas inom kort.)

Det var det året. Lycka till 2018!

Tagging (forum): 
Tagging (blog): 
30 December 2017

Uppdatering Tourn

Efter att ha ägt Tourn i ungefär ett kvartal har jag redan gått ur bolaget (igår). Detta pga en kombination av flera anledningar:
- Hälften av innehavet sålde jag efter att aktien gick upp rejält på kort tid, obefogat mycket enligt mig.
- Resterande del sålde jag efter att november-siffrorna kommit in sämre än vad jag väntat mig, och förändrat mina förväntningar på nästa år (som redan innan verkade vara ganska mycket lägre än marknadens).
- Några andra saker har gjort caset lite svagare.

Obefogad uppgång
När jag publicerade min analys i början av oktober och samtidigt köpte in mig på 16,0 förväntade jag mig en omsättning på närmare 60 mkr under 2017, varav 33 skulle komma under perioden sep-dec. Min motivering var att caset på kort sikt (till och med decembers försäljning annonseras) var ca 0-50 % uppsida mellan omsättningen 50-60 mkr. Chansen att omsättningen skulle landa i detta spann såg jag som mycket hög, och om den potentiellt skulle hamna utanför mitt spann så kändes chansen större för 60+ än 50-. Med andra ord väldigt bra r/r. Så här i efterhand var jag kanske aningen optimistisk och skulle kanske estimerat 48-55 mkr, men jag påverkades väl en del av vad andra estimerade och det är alltid lätt att säga med facit i hand.

Fram till mitten på november tågade aktien som aldrig förr och stängde som högst på 27,2, dvs 70% upp från min investering. Här, eller till och med lite tidigare, förstår jag inte att jag inte sålde minst halva innehavet. Jag försökte skylla på likviditeten för mig själv, men ser att den var mycket hög både strax innan, under, och strax efter toppen. Förmodligen fick jag hybris pga momentumet i aktien. Jag försöker ta lärdom av detta till nästa gång, men det är alltid lätt att back trejda.

Tummen ur röven fick jag först någon vecka senare, när aktien redan hunnit falla tillbaka till strax över 21 och min investering var ca +33%. Här halverade jag alltså mitt innehav (till ca 5 % av portföljen). Mycket dålig tajming, eftersom detta var någon form av botten (för den tidpunkten, med den tidpunktens information). Men åter igen, allt enkelt med facit i hand. Här stod aktien alltså ganska stadigt fram tills igår, när novembersiffrorna kom (mer om det nedan).

Sämre framtidsutsikter i kombination med för höga förväntningar från marknaden
Aktien steg alltså i princip varje dag från början av oktober till i mitten av november. Vändningen kom när sifforna för oktober presenterades. Bolaget presenterade en försäljning på 6,2 mkr, och aktien ”slaktades” ca 25 % på några dagar. Förvisso kanske inte så konstigt med tanke på de enorma uppgångarna innan, men jag tyckte ändå det blev en ögonöppnare för hur höga förväntningar marknaden har på tillväxten. Nu kom novembersiffrorna alltså igår, som blev 5 mkr, och aktien slaktades (med all rätt) på nytt.

Nu kanske jag är paranoid, men jag tycker det är lite oroväckande att de skriver just ”5 mkr” och inte ”5,0 mkr”. Jag hoppas verkligen att omsättningen är absolut minst 4 950 000 kr, annars kommer jag bli extremt besviken på Robin (då det är han som skrivit pressmeddelandet). Med det sagt tror jag verkligen inte det är så, utan de har nog bara slarvat lite och inte varit så noggranna, men det vore så jävla onödigt…

Så vad händer framöver nu då? Personligen tror jag december kommer vara max(!) i linje med november. Mitt eget företag har annonsförsäljning som enda intäkt, vilket jag har jobbat med i tio år, och december har aldrig någonsin varit en lika bra månad som november. Jag har väldigt svårt att se att deras säljare ska sälja en enda annons från den 23:e, och perioden innan dess är dessutom tuffare än en vanlig månad eftersom kunderna har mycket att göra och gärna skjuter på beslutet till januari.

Detta gör att omsättningen för helåret bör landa runt 49 mkr, varav runt 16 i Q4. Detta innebär ganska exakt en dubbling mot föregående år, vilket i sig är jättebra så klart, men man måste ju se det i relation till var förväntningarna ligger. Q3 omsatte ca 12 mkr, vilket var nära på en 6-dubbling. Dessutom sa Robin i Q2-rapporten från i slutet av juli att ”Intäkterna är cirka fyra gånger mer i jämförelse med föregående år, något som vi kommer försöka hålla eller öka under nästa halvår.”. I min analys kommenterade jag detta med ”Detta är ett ganska spektakulärt uttalande enligt mig med tanke på vilken enorm tillväxt som måste till under sep-dec. Personligen gillar jag inte när bolag går ut med en så aggressiv prognos, om man inte känner sig väldigt säker på sin sak, men det kanske de gör? Fantastiskt i så fall!”

Omsättningen i H2 ser ut att landa på 28 mkr, vilket enligt mig är en enorm skillnad mot 40 eller mer, som Robin alltså officiellt går ut och sätter som någon form av mål/prognos. Helt onödigt uttalande enligt mig.

I min analys förväntade mig (i ett positivt utall) en tillväxt på 50-70 % under 2018. Nu skulle jag säga 40-50 %, vid lyckat utfall.

Eftersom min prognos för 2017 sänkts, och likaså tillväxten för 2018, blir utslaget på omsättningen för 2018 ganska starkt. Dessutom tror jag min syn skiljer sig ganska mycket från vad marknaden förväntar sig här. Jag vet många som förväntar sig en tillväxt på 100 %. Många hade också förväntat sig en omsättning på 60 mkr för 2017, vilket alltså innebär att många förväntar sig 120 mkr för 2018, vilket jag har otroligt svårt att se. Hatten av i så fall. För mig är ett positivt utfall(!) 75 mkr.

Som jag har förstått det förväntar sig väldigt många också att Tourn visar upp vinst i Q4. Även här skiljer sig mina förväntningar kontra marknadens. Min gissning är att Tourn visar plus minus noll eller en liten(!) vinst i Q4, och egentligen tror jag nog på något liknande för 2018.

Resterande orosmoment
Några andra saker jag inte känner mig helt övertygad om är internationaliseringen, plattformen och marginalerna.

Tourn har tryckt mycket på att de har tusentals influencers kopplade till sig och att man via deras plattform kan automatisera en stor del av affären. Jag har gjort enklare försök att ”testa” detta, och mina intryck har inte varit så bra som jag hoppats. Tyvärr har jag inte tid att fördjupa mig riktigt i detta, men i kombination av att man inte får någon mer detaljerad information från bolaget ang. hur stor del av intäkterna som kommer på detta sätt, så måste jag utgå från att majoriteten av intäkterna fortfarande kommer från mer klassisk försäljning och administration.

Lite samma syn har jag på internationaliseringen. Det låter bra med nya kampanjer i diverse länder, men mer specifikt vad detta faktiskt innebär är svårt att ta till sig. Betyder det att det är utländska bolag som vill synas hos svenska influencers, svenska bolag som vill synas hos utländska influencers, eller en kombination, och hur stor del av intäkterna står denna del för?

Vidare tror har jag omvärderat min syn på potentialen i marginalen. I min analys skrev jag en potential på 10-20 %, och jag tror numera på snarare 10-15 %.

Sammanfattning
Kombinationen av min sänkta prognos och marknadens förväntningar gör att jag står utanför aktien tills vidare. Det betyder absolut inte att jag tycker bolaget är dåligt, tvärt om. Jag gillar Tourn skarpt och kommer hålla bolaget under bevakning och skulle mer än gärna gå in i aktien igen. Sen har ju aktien redan fått en hel del stryk redan pga ovanstående, så det finns stor möjlighet att jag tar ett dåligt beslut, men jag tycker r/r är bättre i andra bolag just nu (är till exempel sugen på att plocka in Cherry igen som jag nyligen släppte till förmån för befintliga innehav).

Tagging (forum): 
Tagging (blog): 
20 October 2017

Analys av Plejd

Obs. sedan detta inlägg skrevs har jag skrivit en längre produkt- och konkurrensanalys. Här är även min kommentar på bokslutskommunikén från feb 2018.

Kort om caset

- Plejd jobbar med hemautomation, även kallat internet of things (IoT) och smarta hem.
- Bolaget har hittills lanserat två produkter (eller tre, beroende på hur man ser det) inom smart belysning, som båda verkar fantastiskt(!) bra. Har redan bestämt mig för att köpa dem själv. Produkterna har också sålt otroligt bra sedan de lanserades i början av året.
- Skrev avtal med de fem största grossisterna på 8 månader förra året.
- Tillväxten är redan väldigt stark, men jag tror bara det har börjat.
- Enligt Q3-rapporten som kom förra veckan, planeras fortfarande 3-4 nya produkter att lanseras i slutet av året.
- Enorm potential.
- Bransch som kommer explodera närmsta 10 åren.
- Gillar historiken.
- Gillar VD och ledning.
- Hög risk men bra r/r.

Jag har idag gjort mitt största köp pengamässigt i en aktie när jag köpte Plejd för ca 15 % av portföljen. Det blir mitt tredje största innehav (av 9) efter G5 och Fortnox. Ni kan se min portföljsammansättning och mina transaktioner på Shareville (samma användarnamn, länk i slutet).

 

Historik

Plejd är baserat i Göteborg och grundades 2009 av Erik Calissendorff, som innan detta var teknisk chef för världens största privata superyachtföretag. Det kan verka som att smarta hem är något som uppfunnits senaste åren, men faktum är att det har funnits i många år. Problemet som Erik såg var att systemen var krångliga att installera, krångliga att underhålla, erbjöd en dålig användarupplevelse, samt väldigt dyrt. Han satte ihop ett utvecklingsteam, och med finansiering från bl.a. Almi, drog de igång verksamheten 2010. Visionen var att utveckla det bästa kompletta styrsystemet för superyachter. Samtidigt bevakade man utvecklingen på den bredare marknaden inom hemautomation/IoT och med erfarenhet och teknik från den tuffa superyacht-miljön göra en bredare satsning när tillfälle gavs.

De utvecklade systemet, som idag är ett komplett styrsystem för all komfort och underhållning ombord. Exempelvis belysning, gardiner, temperatur, tv, ljud, mm. Plejd har utvecklat en central intelligens som automatiserar stora delar av det som tidigare behövde göras manuellt, vilket gör systemet mer driftsäkert och mycket enklare att installera. Systemet är enligt bolaget också oberoende av standarder, vilket gör att de kan styra mer eller mindre allt som går att styra.

Den största yachten de har levererat till är 115 meter. Systemet har rullat på den båten i 2-3 år och feedbacken från gäster och personal har (enligt bolaget) varit otroligt positiv. Systemet är överlägset de liknande system de testat innan.

Systemet stod redo för bredare försäljning (inom yachting) 2014. De blev snabbt uppvaktade av den största systemintegratören inom branschen – VBH. Efter förhandlingar så skrev Plejd avtal sommaren 2015 om att VBH tar över försäljningen och även tar över vidareutvecklingen av systemet. Vidareutveckling som Plejd också får använda sig utav utanför den marina sektorn. Detta ger en stabil grund med licensintäkter, med begränsade kostnader. Allt kring yachtingdelen verkar ha gått och gå enligt plan.


Tidslinje (från våren 2016!)

I ett pressmeddelande från april 2016 skriver bolaget att de har levererat ett system till en 60m-yacht, med 135 underhållningsprodukter (TV:s, förstärkare, satellitmottagare, mm) och diverse komfortelektronik, uppdelade över 25 olika rum. Systemet verkar vara en blandning mellan Plejds egna produkter, tillsammans med KNX, mm. där Plejd verkar ha stått för hela installationen. Pressmeddelande: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/plejd-corporate-site/content/uploads/2017/03/Plejd-2016-04-12-Pressmeddelande-Plejd-leverar-arets-forsta-yacht.pdf

I januari 2017 rapporteras en rekordorder om 5,5 mkr. Kunden var ett varv i Tyskland.
”Vi nämnde i senaste kvartalsrapporten att vi sett en högre än förväntad aktivitet inom vår yachtingverksamhet. Det är väldigt kul att dessa aktiviteter har konkretiserats i vår största order hittills. Denna order och de licensavtal vi har sedan tidigare med VBH innebär att vi redan vid ingången av året säkerställt positivt kassaflöde från yachtingverksamheten med minst 1-2 mkr.”. Pressmeddelande: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/plejd-corporate-site/content/uploads/2017/03/Plejd-2017-01-09-Pressmeddelande-Rekordorder-fran-yachtingverksamet-pa-55-mkr.pdf

Yachtingverksamheten planeras alltså bidra med positivt kassaflöde om ca 1-2 mkr under 2017. Därefter förväntas denna verksamhet inte växa nämnvärt, men däremot bidra med ny teknik som sedan kan överföras mot den bredare massan.

 

Produkter

Obs. sedan detta inlägg skrevs har jag skrivit en längre produkt- och konkurrensanalys

Med kompetensen från den krävande yachtingmarknaden har Plejd nu alltså tagit steget in på den breda marknaden. Detta har de gjort med en enkel, men mycket smart strategi: att integrera smart styrning i befintliga produkter för belysningsstyrning. Hittills har de lanserat tre produkter (eller två plus ett tillbehör, beroende på hur man ser det). 

Den första produkten, som släpptes förra vintern, är en dimmer som heter "Dim-01". Den fungerar precis som en vanlig dimmer, men med de smarta egenskaperna därtill. Den andra, controllern (”Controller – CTR-01”), som släpptes i våras, är en så kallad "dosrelä", som man sätter bakom eluttag för styrning av lampor med stickkontakt och liknande (går till och med att dimra med). Det tredje är ett vriddon, som alltså är själva ratten som man sätter utanpå dimmern (det som vi vanliga människor kallar för dimmern). 

Plejd ser alltså inte annan smart belysning som sina huvudkonkurrenter, utan traditionell belysning. För att konkurrera med dem erbjuder de alltså samma produkt, men med de smarta egenskaperna som ett (enormt stort) plus. Tänk när smartphones kom. Det var inget du förlorade från att gå från din Nokia 3310, men mervärdena var enorma. För vissa (mina föräldrar tex) tog det längre tid att anamma de nya smarta telefonerna, men nu 10 år senare skulle ingen acceptera en icke smart telefon.

Utöver de smarta egenskaperna får också elektrikerna installationsfördelar, som ”trådlös kabeldragning”, som bolaget ofta lyfter fram som en stor fördel. Man kan t.ex. sätta en plejdpuck i ena änden, och sen sätta en där man vill ha lamporna eller liknande, men hoppa över kabeln däremellan. Fördelaktigt om man annars måste ta riva ett ytskikt och börja bila i betong och sen laga allt, som man ibland måste göra.

De flesta standarder på marknaden idag kräver att man har en hubb eller gateway kopplad till sina enheter/sitt nätverk. Det kräver också ofta avancerad kabeldragning. Men för inte så länge sedan kom en ny standard som heter Bluetooth Smart, som är mer anpassad för hemautomation och som har en helt annat räckvidd och energiförbrukning än den Bluetooth vi brukar använda. Det var när denna standard lanserades som Plejd bestämde sig för att lansera sina produkter mot hemautomationsmarknaden. Det är denna teknik som möjliggör Plejd att kunna erbjuda produkter som fungerar precis som de traditionella alternativen, men som är uppkopplade direkt när de kopplas in. Det är också den standarden som till stor del möjliggör stabiliteten och driftsäkerheten i systemet.

Funktioner som produkten erbjuder idag:
- Stabilt (mesh-)nätverk som inte kräver något hubb.
- Appstyrning (via vad jag tycker ser ut att vara en klockren app).
- Scenarion (som enkelt skapas via appen), både i mobilen och direkt på dimmern.
- Inbyggd timer (vanlig timer, se ut som att man är hemma när man inte är, sol-anpassad timer, mm).
- ”Trådlös kabeldragning” för installatören.

Som jag skrev ovan så har Plejd fokuserat på att erbjuda en produkt som är konkurrenskraftig mot de traditionella alternativen, men med de smarta funktionerna som en konkurrensfördel. Men det stora hindret för den breda massan är alltid priset. Och på något sätt har Plejd lyckats även här, då t.ex. dimmern runt 550-600 kr. Priset på en vanlig dimmer varierar väl, men jag skulle gissa att en normal ligger ca 30 % under. Lite skillnad, men inte tillräckligt mycket för att vara ett köphinder. Fördelarna är enorma i jämförelse.

Då skulle man kunna tro att det istället brister på kvalitén. Antingen i användarupplevelse som traditionell dimmer, kvalitet eller smarta funktioner. Faktum är att efter att ha läst och tittat på ett flertal recensioner, så verkar det som Plejd håller en otroligt hög kvalité genom alla led. Användarupplevelsen som smart belysning verkar helt fantastisk. Jag tittade på en genomgång av en elektriker på Youtube (från installation till konfiguration och användande), och han är alldeles salig över Plejds dimmer, både som dimmer, som smart belysning och över kvalitén. Här kan ni se klippet: https://www.youtube.com/watch?v=e8nkpPdGM2k

Han verkar ha testat mer eller mindre alla konkurrenter (varav han verkar äga ett system själv), som han i sin tur sågar sönder och samman, samtidigt som han hyllar Plejd. Jag har inte gjort någon bakgrundscheck på den här elektrikern, men jag tycker videon känns ärlig.

Ambitionen med Plejd har också varit att göra insteget till produkten så litet som möjligt, både vad gäller det jag skrev ovan ang. säljargument och pris, men också genom att det går att börja med i princip en enstaka dimmer, för att sedan väldigt enkelt bygga på systemet bitvis. 

Babak skrev så här i en rapport, vilket jag tyckte var läsvärt:
”För att lyckas med detta tror vi att det är avgörande att utveckla och äga all teknik och hela plattformen som alla produkter bygger på. Vi ser inte annan smart belysning som vår främsta konkurrent utan vi ser icke-uppkopplad traditionell belysningsstyrning som vår främsta konkurrent. Smart belysning skall inte behöva vara ett val utan det skall vara en självklarhet, den punkten kan vi bara nå om fördelarna är många och framförallt priset är närainpå det icke-uppkopplade alternativet.”

Som jag har förstått det så är ambitionen att alla Plejd-produkter ska vara:
- Den ska utföra allt som det traditionella alternativet utför och kvaliteten ska vara minst lika bra.
- Priset ska ses i relation till de traditionella alternativen, och då vara i princip på samma nivå.
- De smarta egenskaperna (som snart kommer vara ett måste för alla som köper nya dimmrar och liknande) ska alltså i princip komma på köpet.

I en annan läsvärd kommentar från Q2-rapporten 2016 (dvs. ett halvår innan de har lanserat dimmern) berättar Babak om ett utförligt test de har gjort för att kartlägga hur bra trådlös belysningsstyrning faktiskt fungerar i verkliga miljöer. De gjorde omfattande tester i olika typer av miljöer och efter 200 000 klick hade inte ett enda(!) klick missats (detta motsvarar ca 30 års användande av en dimmer). ”Vi börjar nu sakta men säkert bygga en grund där vår trådlösa teknik kan ersätta kablar på många ställen och således effektivisera installationen i både tid och kostnad.”. Jag gissar att vi till stor del har Bluetooth Smart att tacka för detta.

Enklaste sättet att få en känsla för produkterna är att kolla lite Youtube-klipp: https://www.youtube.com/results?search_query=plejd

Några intressanta milstolpar
- Lanserade dimmern i oktober 2016. Tog in en första batch på 1 000 enheter, varav 200 användes för internt test och bruk. Resten såldes slut innan de första ens hann levereras. Därefter sålde batch 2, 3, 4 och 5 slut innan de hann levereras under de kommande två månaderna. Efter detta var produktionen på gång på riktigt med större volymer.
- Lanserade den andra produkten, controllern, våren 2017. Denna används främst till att sättas bakom eluttag och styra dessa, men även för att styra tredjepartsarmaturer. Med denna kan man nu alltså styra all belysning i hemmet, även lampor som kopplas in via stickkontakt.
- Under sommaren 2017 lanserade de vridadapter, som de också har sökt patent för (okt 2016):
”Plejd har lämnat in en patentansökan som avser en ny unik vrid-adapter som möjliggör “vrid-funktion” på alla Plejds “puckar”. Normalt lagerför man idag t.ex. en vriddimmer och en tryckdimmer från olika fabrikat som ofta fungerar på olika sätt. Grossisten måste lagerföra många produkter och elektrikern måste lära sig många olika produkter beroende på vad slutkunden vill ha för interface. Genom denna nya adapter kan man enkelt snäppa på vrid-funktion på alla Plejds dos-produkter, vilket innebär att Grossisten bara behöver lagerföra en produkt för att möjliggöra vrid, och elektrikern kan enkelt snäppa på adaptern på produkterna han eller hon är vana att jobba med och mycket enkelt anpassa sig efter situationen. Adaptern är planerad att finnas på marknaden under jan 2017”. Pressmeddelande: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/plejd-corporate-site/content/uploads/2017/03/Plejd-2016-10-25-Forsta-batch-slutsald-och-ny-patentansokan-inlamnad.pdf

OEM. En möjlighet som bolaget ofta lyfter fram, men som inte ger särskilt stora intäkter ännu, är OEM-segmentet. OEM står för original equipment manufacturer och påminner om att ”whitelabla” en produkt. Dvs. ett bolag licensierar teknik från Plejd, som de sedan säljer under eget varumärke. Så här skriver de i både Q2 och Q3-rapporten för 2017:

”Vi blir ständigt uppvaktade av aktörer som är intresserade av att integrera vår teknik i deras produkter. Vi håller just nu på med två mindre pilotprojekt med armaturtillverkare för att påbörja utvärderingen av OEM spåret när det gäller anpassning av teknik, prismodell etc. Det som hindrar oss från att gasa på ytterligare på OEM sidan just nu är brist på resurser då vår egen produktaffär växer i mycket snabb takt och hela organisationen är fokuserad på att leverera mot denna efterfrågan. Vi anser att det är avgörande för ett mindre bolag som vårt att fokusera där tillväxten sker och se till att våra kunder är så nöjda dom bara kan bli. Våra mål med OEM kvarstår där vi under 2017 skall utvärdera spåret för att under 2018 i så fall växla upp omsättningen.”

Gillade även detta:
”Genom att ha en stark teknisk plattform i botten kan vi också framöver erbjuda andra bolag en komplett “out-of-the-box” OEM/Licens lösning med allt från hårdvaran till appen och molnet för att snabbt och kostnadseffektivt få deras produkter uppkopplade.”

Kommande produkter. Bolaget kommunicerade i början av året att ett flertal produkter skulle släppas under 2017, och vad jag kan se så verkar detta gå enligt plan, då de senast i Q3-rapporten bekräftade att de kommer släppa ytterligare 3-4 produkter under slutet av 2017 (som inte kommer hinna bidra till årets omsättning dock). Imponerande!

En av dessa blir den omtalade gatewayn, som jag gissar att en stor del av de befintliga hushåll som köpt Plejd-produkter kommer att köpa. Den är till för uppkoppling mot internet, och sammankoppling med andra system, samt styrning utanför hemmet. Ser stor potential i den. I övrigt har jag inte hittat någon information om vad som ligger i pipen, oavsett spännande!

 

Försäljning

På kort tid har bolaget slutit centrala avtal med de fem största elgrossisterna i Sverige (som står för ca 90 % av Sveriges marknad): Ahlsells (maj 2016), Elkedjan (okt 2016), Elektroskandia (nov 2016), Solar (dec 2016) och Relex (dec 2016). Imponerande tycker jag. Att det har gått så enkelt tyder på att produkterna är riktigt bra och jag tycker det är lovande inför den kommande internationaliseringen.

Plejds strategi i expansionen är att bygga ett rikstäckande nätverk av elektriker och grossiståterförsäljare. Elektrikern får stora installationsfördelar, genom den trådlösa tekniken, vilket gör produkten populär hos elektrikerna, vilka i sin tur är den största försäljningskanalen.

Detta har de lyckats väldigt bra med. I Q1 meddelade bolaget att 1 100 elektriker hade installerat minst en Plejd-enhet. Nu i Q3-rapporten var samma siffra 5 000, varav 900 las till bara i september (vilket är 60 % mer än tidigare rekordmånad)! Detta bäddar för enorm tillväxt tror jag. Enligt samma rapport har antalet installerade produkter ökat med i snitt 38 % per månad(!), sedan i mars (när Plejd började få bättre lagernivåer). Potentialen för Sverige är ca 20 000 elektriker som kan installera Plejds produkter. Dock ska man poängtera att det är väldigt stor skillnad på en elektriker som har gjort 1 Plejd-installation, kontra en som gör installationer regelbundet. Eftersom alla dessa 5 000 är nya med produkterna, finns säkert stor potential att även öka försäljningen kraftigt per elektriker.

Jag förväntar mig en omsättning på minst 10 mkr i Q4, varav min gissning är att åtminstone 9 kommer från den smarta belysningen. Denna försäljning kommer alltså från 5 000 elektriker som är mer eller mindre helt nya på Plejd och deras 2 produkter. Tänk er antalet elektriker dubblas, antalet produkter dubblas, varje elektriker börjar sälja mer Plejd-produkter, samt nöjda kunder som rekommenderar vänner. Lägg därtill en internationalisering (mer info nedan). Hävstång, var ordet. Med det sagt är det mycket som ska klaffa.

Något som jag tyckte var bra och en kvalitetsstämpel var pressmeddelandet nu i augusti, där det står att HSB väljer Plejd som leverantör av den tekniska biten, till deras projekt ”nätet” (85 lägenheter), med bland annat smart belysning. Babak fokuserar som vanligt på rätt saker i sin kommentar ”Värdet av rambeskrivningen med HSB skall inte ses utifrån ett potentiellt ordervärde, utan som ett kvitto på att vi passerat nålsögat hos en större aktör för kommande satsningar”. Detta tror jag är ett område som kan växa från ingenting till betydande omsättning under närmsta åren.

 

Internationalisering

Bolaget skriver i Q3-rapporten att de har påbörjat expansion mot Norge och Finland. De har bokat in sig på de stora mässorna och påbörjat etablering av säljkontor i båda länderna. Med tanke på att det har gått på i princip 1 år att skala upp Sverige från obefintlig omsättning till 10 mkr/kvartal, så är det extremt kittlande med denna expansion. Det är alltid svårare utomlands, men så pass enkelt som det ändå gått i Sverige, och så pass bra som produkterna ändå är, så har jag svårt att inte hoppas på mycket här. Att man ordagrant säger att det är säljkontor man sätter upp, borde innebära att omsättningen kan öka rejält, samtidigt som en stor del av de fasta kostnaderna i form av resterande organisation kommer öka i en långsammare takt.

 

Branschen

Branscher som växer är väldigt attraktivt tycker jag. Hemautomation har funnits länge, men är fortfarande väldigt ovanligt. Det är en bransch som precis är på väg att explodera. I USA var 17 miljoner hem uppkopplade 2015. Den siffran har växt med 70 % på två år till 29 miljoner. Detta är fortfarande mindre än 10 % av USA:s befolkning. USA ligger dessutom garanterat före Sverige. Som jag skrev tidigare i analysen tror jag inte det kommer byggas ett enda hem som inte är smart om 10 år. Min uppskattning är att marknaden kommer att växa med minst 30 % per år närmsta 5-10 åren.

 

Konkurrens

Obs. sedan detta inlägg skrevs har jag skrivit en längre produkt- och konkurrensanalys

Vad jag tycker talar allra tydligast för konkurrenssituationen är mitt eget köpbeteende. Jag och min sambo köpte ny lägenhet innan sommaren, som skulle renoveras. Eftersom jag är galen i ny teknik så skulle jag älska att ha ett ”smart hem”, men min bild av det var att det var väldigt komplicerat (och således dyrt) och att användarupplevelsen var sådär, så jag har aldrig kollat in det på riktigt. Men när jag planerade renoveringen tog jag en titt på det. Googlade, läste på (faktiskt en hel del), och var inne i några butiker på stan. Om det var smidigt (Philips Hue t.ex.) så var det inte tillräckligt omfattande/avancerat för att kunna styra hela lägenheten. Och om det var tillräckligt avancerat, så var det alldeles för krångligt och dyrt (typ KNX). Av någon anledning hittade jag inte Plejd, vilket man skulle kunna ge dem en känga för, men jag väljer att se på det som att de är väldigt nya och att möjligheterna att växa är oändliga. Internetnärvaro/e-handel har troligtvis inte varit deras största fokus (även om hemsidan är helt ok), något jag dock tycker är väldigt viktigt inför framtiden.

Jag ville VERKLIGEN hitta en lösning som inte var alltför dyr, och som framför allt gav en bra användarupplevelse. Trots mitt sug för det smarta hemmet var jag aldrig i närheten. Det tycker jag säger det absolut mesta om konkurrensen.

Med det sagt ska jag erkänna att jag inte har tagit någon mer rejäl genomkörare med konkurrenterna, men förutom min slutsats från tidigare i år, fick jag det även bekräftat av genomgången av elektrikern på Youtube som jag länkade tidigare.

Plejd kom jag i kontakt med på Twitter någon månad senare. Tyckte det lät spännande, men då jag totalt begravt tanken på egen hemautomation, tänkte jag inte ens på att det kunde vara något för vårt eget hem. Men jag la bolaget på bevakning och har sneglat lite på utvecklingen sen dess, men har inte riktigt gjort grovjobbet för att lära mig det på riktigt (framför allt inte kollat upp produkterna). Sen kom Q3-rapporten i fredags, som jag personligen tyckte var brutalt bra, och som tur var har aktien inte rört sig sen dess (upp 10 % till en början, men har fallit tillbaka). Direkt vid rapporten bestämde jag mig i princip för att köpa, men ville genomlysa bolaget helt först.

När jag började analysera bolaget förstod jag i princip direkt att detta var något jag kunde installera i vår egen lägenhet. Det kräver ingen extra kabeldragning, och som tur är har jag inte köpt in dimmrar än.

Sen vill jag också lyfta fram en punkt som många, inte minst företag inom alla möjliga branscher, missar: användarupplevelsen genom alla led. Här är Apple ett föredöme. Att packa upp en Apple-produkt är alltid en upplevelse. Likaså verkar det vara på Plejd (men på en annan nivå så klart). Alltifrån appen (design, UX och flow) och hemsida, till förpackningar och grafisk profil känns påkostat och kvalitativt. Till och med själva eldosan är snygg. Gå in på Z Waves hemsida (som verkar vara huvudkonkurrenten), och ni kommer aldrig vilja göra ert hem smart igen.

Jag älskar ny teknik och att jag till och med ville köpa produkterna själv omedelbart gjorde mig så klart än mer taggad på bolaget, varför jag nu sitter och skriver den här långa analysen och nästan är lite lyrisk. Osäker på om det är produkten, aktien eller både och. Oavsett så tycker jag det känns som ett bra betyg.

Observera återigen att jag själv varken har testat eller känt på Plejds produkter, men jag har läst massor, och omdömena är uteslutande hyllningar.

Sen vill jag också ännu en gång poängtera att den största konkurrenten i dagsläget är de traditionella alternativen. Idag har man inte en chans mot dessa, men att bygga ett boende om 10 år och sätta in traditionella alternativ kommer inte vara ett alternativ. Det kommer att vara som att inte köpa en smartphone idag, eller inte köpa ett molnbaserat ekonomisystem som Fortnox om 5 år (eller idag, om man frågar mig…).

Värt att poängtera är att produkter som Apple HomeKit och liknande inte ska ses som konkurrenter som jag förstår det. Det finns en uppsjö av konkurrenter när det kommer till hemautomation, några exempel är:
- Z Wave (verkar vara det populäraste)
- Zigbee
- KNX (verkar vara det ledande – som också är extremt komplicerat)
- Zipabox
- Telldus

Självklart kommer konkurrenterna, både befintliga men också nya, att bli bättre. Men jag tror Plejd har ett försprång som åtminstone kommer att räcka till att bygga ett mycket större bolag än idag.

Ett intressant perspektiv som jag fick från Jake Moores analys på Redeye (länk i slutet), är att många av de traditionella företagen även har smarta alternativ. Ett problem för dessa aktörer är att de säljer väldigt bra av sin traditionella belysning redan, och för att inte kannibalisera på dessa måste de sätta ett högt pris på de smarta produkterna. Eftersom Plejd prissätter sig för att vara konkurrenskraftigt mot den dumma belysningen, så blir de således betydligt billigare än dessa konkurrenters smarta belysning. Detta kommer göra att Plejd kommer plocka marknadsandelar snabbt innan konkurrenterna hinner tänka om kring sin prissättning (vilket inte kommer göra dem något, eftersom de är enorma miljardbolag, men för oss som är aktieägare i Plejd betyder det massor).

 

Produktion

Plejd ingick i april 2016 avtal med Scanfil som tillverkare av bolagets produkter. Lokal tillverkning i Sverige (Vellinge). Helhetslösning, från produktion till lager. Anläggningen i Vellinge (Scanfil har anläggningar i många länder) är också en av få MFi-godkända i Sverige, vilket står för ”Made for iPhone” och innebär att Plejd kan utvärdera och producera produkter för Apples ekosystem, t.ex. HomeKit. Pressmeddelandet är intressant: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/plejd-corporate-site/content/uploads/2017/03/Plejd-2016-04-08-Pressmeddelande-Plejd-ingar-avtal-med-Scanfil.pdf

Eftersom alla produkter är uppkopplade kan Plejd se i realtid när produkter installeras. Detta i kombination med att de live kan följa lagerutvecklingen hos grossisten, gör att de har goda möjligheter att planera sin tillverkning. Än så länge säljer grossisterna slut sina lager i en hög hastighet, vilket också passar dem bra eftersom de vill ha en hög lageromsättningshastighet. Däremot verkar elektrikerna ha ca 2-3 enheter i sitt lager (typiskt i servicebilen). Detta indikerar att Plejd är ett standardval för elektrikern, och inte bara att de använder för specialkunder som har beställt smart belysning.

Produktionen trots detta en svår nöt att knäcka. Orderingången växer så pass snabbt att bolaget har svårt att hinna med i produktionen. Bolaget för därför ständigt dialoger med Scanfil, och bolaget har kommunicerat att det inte bör vara några problem att leverera den volym marknaden efterfrågar närmsta året. Det verkar dock som att bolaget hela tiden ligger och släpar lite i produktionen. I Q2-rapporter skrev de att ambitionen var att komma ikapp ligga steget före orderingången nu till hösten, men i Q3-rapporten skrev de att de fortfarande släpar lite. Avsaknaden av buffertlager gör bolaget sårbart för förseningar. De skriver vidare att de tillsammans med Scanfil kommit fram till att det inte ska vara ett problem att möta efterfrågan under 2018, men att de under 2018 kommer att se över möjligheten att flytta delar av produktionen till andra fabriker inom Scanfils koncern, alternativt bygga ut kapaciteten i nuvarande fabriken.

 

Ledning (ej klart, uppdateras inom kort)

Babak Esfahani (VD). 1982. Placerades på 4:e plats över InternetWorlds lista över webbentreprenörer år 2010. Bred erfarenhet från affärsutveckling i entreprenörsledda företag. Äger ca 6 % av bolaget, vilket så klart är ett stort plus. Jag tycker han är väldigt bra på att presentera företaget och produkterna. Han påminner om produkten i sig i sin presentation – förklarar väldigt tydligt och enkelt så vem som helst förstår direkt. Dessutom verkar ha vara en vinnarskalle. Han inger förtroende hos mig och jag tror han är helt rätt person att bygga upp Plejds organisation. Det enda negativa jag kan säga är att jag mailade en fråga inför den här analysen igår kväll, som jag fortfarande (ett dygn, så inte hela världen direkt) inte har fått svar på.

Erik Calissendorff (grundare och ansvarig för yachtingverksamheten). 1980. Tidigare teknisk chef för världens största privata superyachtföretag. 37 år. Verkar av allt att döma vara en reko och duktig kille. Äger ca 7 % av bolaget. Förmodligen den som bäst utvecklar företagets produkter.

Pär Källeskog (ordförande). Varit med i princip sen start. Äger ca 2,3 % av bolaget. Gedigen internationell karriär inom ledande befattning.

Alexander Hellström (ledamot). VD på Lumen Radio, ett bolag som är i framkant av trådlös kommunikation, och har även tidigare varit VD för ett bolag med över 800 anställda. Äger ca 31 000 aktier.

Bengt Nilsson (ledamot). Verkar ha en mycket framgångsrik bakgrund av bolagsbyggande. Medgrundade IFS som såldes till EQT för nästan 10 miljarder kronor. Idag VD för startupen Pagero som omsätter 150 mkr/år. Äger ca 80 000 aktier i Plejd.

Mats Enegren (ledamot). Investment manager på Almi och lång erfarenhet av utveckling av entreprenörsbolag. Företräders Almis innehav om ca 8 % av bolaget.

I samband med noteringen förband sig bland annat huvudägarna Babak Esfahani (VD) och Erik Calissendorff (grundare) att inte avyttra mer än 10 % av sina innehav inom 12 månader. Denna lockup förlängde de frivilligt med ytterligare ett år i mars 2017.

Plejd har varit noterade i ca 1,5 år, och hittills har man slagit prognoser och marknadens förväntningar konstant sedan noteringen. Det är en kvalitetsstämpel hos ledningen, det finns inget jag ogillar mer än orealistiska ledningar. En annan sak påminner lite om det jag skrev i min analys om Tourn International här om veckan, nämligen att bolaget kommunicerar väldigt mycket. Det är ofta PM, och man pratar ofta framtid och om hur bra det går i rapporterna. Jag är livrädd för hausse och att ledningen bygger förväntningar hos marknaden som sedan kraschas. Men som sagt, ledningen har inte bara hållit allt de lovat hittills, de har överträffat. Så förmodligen vill de bara vara så transparanta som möjligt. Min analys i Tourn var precis likadan.

Sammanfattningsvis en väldigt kompetent ledning och en bra/tung styrelse för att ett så litet bolag. Mitt förtroende kunde inte vara mycket högre.

Personalen är svår för mig att utvärdera. Men när jag började researcha Plejds produkter (i köpsyfte främst) kontaktade jag deras tre säljare för att få svar på några frågor. Mailade alla tre samma mail, för att hoppas att få svar från någon (de är ju säljare till grossister, inte till en enstaka privatperson som jag). Skickade mailet på lördag efter middag. Hade svar från den första inom någon timme, den andra på söndagen, och den tredje på måndag kl 08.20. Det är klass! Han som mailade på måndagen ringde jag upp direkt och hade ett ganska långt snack med och han var otroligt hjälpsam och tillmötesgående och bjöd in mig till Kistamässan nu i veckan (som jag nog inte har möjlighet att gå på tyvärr).

 

Diverse

Autonom belysning. Från bokslutskommunikén 2016:

”Vår initiala framgång beror på att hela bolaget brinner passionerat för smart belysning, vi är ett gäng nördar som vill dra det här så långt vi bara kan. Vi satsar stort på AI styrd belysning och har redan nu helt unika funktioner där våra produkter kan lära sig kundens beteenden och med tiden reglera belysningen autonomt baserat på det.”

Pressmeddelande nov 2016: ”Plejd satsar på autonomt styrd belysning med ny patentansökan”

”När folk idag tänker på smart belysning så är det ofta “app-styrd” belysning och scenarion t.ex. att släcka hela hemmet från en knapp som man tänker på. Vi ser dom sakerna som givna och vårt system stödjer det idag och mycket därtill. Vi har länge dock haft en annan vision för belysning, precis som våra bilar går mot att bli självkörande så har vi en vision att bygga ett autonomt och “självkörande” belysningssystem. Vi bygger sakta men säkert mot denna vision och kommer i den kommande uppdateringen för våra produkter släppa det första embryot på vår väg mot denna vision. Denna uppdatering släpps under december 2016 och är självklart gratis för alla våra kunder.

Uppdateringen kommer innehålla en första version av vårt självlärande system där alla våra produkter automatiskt utan några som helst inställningar börjar lära sig hur en användare vill ha sin belysning över dygnet och årstiderna. Informationen kommer sedan ligga som grund för vårt system att ta smarta beslut åt användarna. Exempelvis kommer systemet lära sig att när du kommer hem från jobbet kl 18 så önskar du ha en viss nivå på din belysning, eller när du går på toa på natten så blir du inte bländad av lamporna i badrummet. Bara genom att använda din belysning som vanligt kommer systemet med tiden att lära sig mer och mer vilket ger ett helt individanpassat system. Detta är bara början på vad vi anser vara vägen till riktig smart belysning och i förlängningen en del av det riktigt smarta hemmet. Bolaget har skickat in en patentansökan för den underliggande tekniken.”. Pressmeddelande: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/plejd-corporate-site/content/uploads/2017/03/Plejd-2016-11-23-Nyhetsbrev-Plejd-satsar-pa-AI-styrd-belysning-med-ny-patentansokan.pdf

Samarbete med Sonos. Pressmeddelande 5 okt: ”På sitt releaseevent för sin nya högtalare Sonos One, presenterade även Sonos sitt kommande partner program där andra tillverkare är med och skapar integrationer mot Sonos nya produkter. Plejd var ett av de bolag som presenterades. Samarbetet innebär att Plejd får möjlighet att skapa tekniska integrationer direkt mot Sonos produkter vilket möjliggör att Plejds produkter för smart belysning kan direkt samverka med Sonos smarta högtalare”.

 

Risker (ej klart, uppdateras inom 

Konkurrenter. Befintliga konkurrenter kan bli bra och det kan poppa upp nya konkurrenter. Enligt Jake Moore är detta enligt bolaget inte en av de större riskerna.

Hamna utanför kommande ekosystem. Apple, Amazon och Google har lösningar för smarta hem, och risken finns alltid att man hamnar utanför dessa. Plejd verkar dock väldigt bra förberedda för detta, och verkar verkligen ha alla förutsättningar för att vara kompatibla med alla kommande ekosystem.

Produktion. Enligt bolaget själva en av deras största utmaningar. Eftersom komponenterna trots allt är få, små och relativt enkla, tror jag dock man kommer rida ut den stormen. Enda gången jag tror att det kan bli ett riktigt stort problem är om efterfrågan ökar flera gånger mer än vad jag ens vågar hoppas på, och då kommer jag se det som ett lyxproblem.

Organisation. Även det en utmaning enligt bolaget. Växtvärk är vanligt när det går snabbt.

Stora förluster följt av nyemission. Att förluster och nyemission en vacker dag kommer, ser jag nästan som en självklarthet. Risken ligger i hur den uppkommer. Det är stor skillnad på att t.ex. vilja ta in 50 mkr för att blåsa på i USA, mot att ta in 25 mkr för att överleva i befintliga länder när tillväxten inte gått som planerat.

 

Siffror

Omsättningen har växt med flera 100 % i år. Omsättningen i Q3 såg vid allra första anblick ut att vara lite sisådär. Men sen läste man att 4-6 veckor påverkades av industrisemester (alla elektriker är lediga), att orderingången var superstark, att antalet "Plejd-elektriker" ökar i rekordtakt och att man till och med visade en positivt EBITDA. Babak poängterade att det är kul att visa positiva nyckeltal, men att tillväxt är fortsatt fokus framöver. Jag förväntar mig en omsättning runt 9-11 mkr i Q4, men det skulle inte förvåna mig alltför mycket om det blev ännu mer. Däremot skulle det förvåna mig om den blev mindre, och då skulle nog aktien slaktas (tror den går ned på allt under 10).

Enligt Jake Moore är bolagets egen målsättning att växa minst 80 % per år. Detta skulle innebära en omsättning på 55 mkr nästa år och ca 100 året efter. Fullt realistiskt tycker jag. Det skulle förvåna mig mer om tillväxten blev hälften, än dubbla.

Resultat. Jag utesluter inte (snarare förväntar mig) stora förluster framöver, även om det vore kul om bolaget kunde växa med 0-resultat. Kassan är välfylld med ca 19 mkr efter en emission tidigare i år som övertecknades till 200 %. En tredjedel av pengarna från emissionen har/ska gå till att utveckla de nya produkterna under året. Resten av pengarna ska gå till att utveckla organisationen – från sälj och personal, till lager och logistik. Helt enkelt till att skala upp företaget inom smart belysning. En del av kapitalet är också tänkt att gå till att påbörja OEM-affären. Samt även att undersöka möjligheten att expandera till främst övriga Norden. 

Utveckling: Omsättning TSEK, resultat TSEK, antal anställda
2010: 87, -410, 2
2011: 19, -1 163, 5
2012: 1 122, -1 773, 6
2013: 1 758, -3 114, 6
2014: 2 736, -1 016, 4
2015: 3 106, -118, 4
2016: 4 593, -4 679, 6
2017(E): 30 000, .-3 000, 13


Tillväxten per kvartal (q4 är mitt estimat!). 

Bruttomarginalen var 45 % i senaste kvartalsrapporten. Den har krupit nedåt med tillväxten, vilket beror på att bruttomarginalen är betydligt högre i yachtingverksamheten. Bruttomarginalen på den smarta belysningen är ca 40 % och detta tycker jag är bra med tanke på deras aggressiva prissättning som Plejd har valt att approchera marknaden med och jag tror den kan höjas på sikt, även om det är ca 40 % eller strax över som jag tycker att man ska räkna med närmsta åren. Med tanke på detta tycker jag inte heller man ska förvänta sig någon fantastisk bottom line även när bolaget börjar fokusera på den biten, utan ett mål där skulle kunna vara runt 10 % (obs. egen gissning, jag har inte sett något kommunicerat).

Aktiverade kostnader låg runt 7 mkr under 2016 och verkar landa på något liknande för 2017 (3 mkr under 2015). Dessa kostnader avser enligt årsredovisningen 2016 ”koncessioner, patent, licenser, varumärken samt liknande rättigheter”. Det är svårt att säga något om denna kostnadspost, då jag har dålig koll på såna saker. Det står också senare i årsredovisningen att ”I anskaffningsvärdet inkluderas personalkostnader uppkomna i arbetet med utvecklingsarbetet tillsammans med en skälig andel av relevanta omkostnader och lånekostnader”, vilket borde innebära att även en del kostnader för personalen tillhör denna post. För att få klarhet i frågan har jag för säkerhets skull mailat Babak och frågat (har dock i skrivande stund inte fått svar).

De aktiverade kostnaderna skrivs av under en 8-årsperiod. Detta innebär att avskrivningarna ökar ca 0,9 mkr/år. För tillfället skrivs ca 0,5 mkr/kvartal av.

Tycker inte denna post är något att skrämmas av. Den är inte särskilt stor, den känns rimlig, och det känns bra att den inte verkar skena, trots att de verkar ha stort fokus på att utveckla kommande produkter. Dock hade jag föredragit en avskrivningsperiod om max 5 år. Jag ser också viss risk i att kostnadsposten kommer öka i framtiden, men än så länge visas som sagt inga tecken på detta.

Har i övrigt inte hittat några konstigheter i redovisningen. Alla intäkter verkar bokföras när de ska, dvs. när produkt/tjänst levereras.

 

Sammanfattning och värdering

Plejd värderas till ca 150 mkr på dagens kurs (ca 21). Likvida medel är 19 mkr, medan räntebärande skulder är ca 1,6 mkr. Detta ger ett EV på ca 130 mkr och ett EV/S på strax över 4 för 2017.

Med tanke på att bolaget verkligen har visat proof of concept och det i princip står ett smörgåsbord uppdukat för kommande kvartalen, och dessutom är den långsiktiga potentialen enorm, så tycker jag denna värdering är låg.

På kort sikt ser jag bara en risk, att bolaget kommer in med en omsättning under 10 mkr i Q4. Fram till dess lär det hagla positiva nyheter. Möjligtvis skulle någon försening kunna påverka aningen negativt, men eftersom bolaget precis gick ut och upprepade 2017 som lanseringsdatum så lär en potentiell försening i så fall bli liten. På lång sikt känns risken hög, men potentialen ännu högre. 

En liten option, som jag aldrig värderar till något annat än en liten lott, är att Plejd är en het uppköpskandidat.

Det svåraste med Plejd tycker jag är att förutspå vad marknaden förväntar sig, och således hur aktiekursen kommer röra sig vid olika utfall. Jag vet bara själv att jag hade köpt aktien med exakt samma information som jag har idag för 30 kr, så att aktien har gått lite kräftgång under året är jag väldigt glad för (ca +10%). Men det har väl att göra med uppgången på nästan 200 % förra året.

Jag kommer inte försöka mig på några riktkurser, utan nöjer mig med att säga att risken är hög, men att jag tycker R/R är riktigt bra. Därför har jag precis köpt en stor post (15 % av portfölj) i Plejd på 21,00. Det är bara att skapa konto på Shareville (man behöver inte stoppa in pengar) för priser och portföljfördelning (tror dock det sistnämnda uppdateras dagen efter). Det blir mitt tredje största innehav, och till investerat kapital det största hittills (dvs. utan vinst tillgodoräknat på de andra innehaven).

Är säker på att vissa av er tycker att den här analysen låter haussig, och det är den väl, men detta är vad jag genuint och ärligt tror. Jag försöker inte förstora något för att främja kursen, och jag försöker inte dölja risker. Jag har skrivit den här analysen i första hand för den personliga vinningen att lära mig om bolaget. Att jag publicerar den här är för att sporras att bli bättre, samt att få feedback och testa caset mot andra investerare. Kom därför gärna med kommentarer och motargument; här, på Twitter, Shareville eller mail. Poängteras ska återigen att Plejd är väldigt hög risk.

 

Läsvärda länkar

- Analys (Jake Moore): https://www.redeye.se/arena/posts/plejd-plejd-lysande-iot
- Analys (SvD Börsplus): https://www.svd.se/ljus-start-for-plejd
- Forum: https://www.avanza.se/placera/forum/forum/plejd.html

 

Twittrare med koll på Plejd

Jake Moore: https://twitter.com/JakeeMooore
Oliver M: https://twitter.com/oliver_sthlm
InWest Corp: https://twitter.com/InWestCorpFin
Peter: https://twitter.com/Norrland68

 

Ni kan följa mig och min portfölj på:

- Shareville: https://www.shareville.se/profiles/aktieentreprenoren
- Twitter: https://twitter.com/aktieprenoren

 

Disclaimer

Jag äger aktier i Plejd. Analysen bygger på mina egna antaganden och den information som finns tillgänglig för allmänheten. Det kan definitivt finnas fel. Värderingen är subjektiv. Även om jag har haft lyckosam utveckling senaste åren, klassar jag mig själv fortfarande tveklöst som nybörjare och jag rekommenderar alla att göra sin egen analys av bolaget.

Tagging (forum): 
Tagging (blog): 
12 October 2017

Kort analys av Diadrom

OBS. Har skrivit en uppdatering av analysen i februari efter bokslutskommunikén publicerats.

Tänkte skriva ett inlägg om mitt nya innehav, Diadrom. Det är väl ingen genomgående analys, men åtminstone en liten introduktion till bolaget, för er som inte kan det sedan tidigare.

Diadrom är ett specialistkonsultbolag, men där erbjudandet börjar gå mer från att hyra ut konsulter till paketerade produkter. Faller det väl ut, så borde tillväxten kunna tillta och marginalerna förbättras. Tillväxten har redan börjat visa sig, vilket dock inte behöver vara ett bevis på detta.

Bolaget sysslar med diagnostik av högteknologiska produkter med inbyggd mjukvara. Det är ett område som har haft tillväxt länge, och more or less garanterat kommer fortsätta ha det en lång tid framöver, kanske till och med accelererande. Ju mer avancerade produkterna blir, desto mer komplicerat blir mjukvaran. Detta ökar behovet av diagnostik, som Diadrom alltså erbjuder.

Största kundgruppen är fordonsindustrin, som tex. Volvo, som länge har varit den största kunden.

Branschen är inne i ett väldigt intressant skede, där det håller på att ske ett enormt paradigmskifte, från vanliga fossildrivna fordon, till autonoma elfordon. På deras hemsida står det: 

”Diadroms fokus inom Autotech kan delas in i två kategorier: Life Cycle Management Systems (LCMS) och Advanced Driver Assistance Systems (ADAS).

Diadrom är ledande inom utvecklingen av LCMS, via egna produkter och expertkonsultering. Diadrom upplever för närvarande en stor ökning i efterfrågan vad gäller ADAS, speciellt inom IP-basade teknologier och sensor-fusion.

Autotech har sitt ursprung i Automotive, men lösningarna är användbara i andra sektor.”

Bolaget är väldigt välskött, men har stått och stampat lite senaste 10 åren. De har haft bra rörelsemarginaler (ca 14-24%) varenda år, till och med genom finanskrisen 2008-2009 lyckades man hålla en rörelsemarginal på 14-16 %, trots en del omsättningstapp. Man har också gett utdelning konstant förutom 2008. I dagsläget ligger direktavkastningen strax under 4%. Ett välskött, välmående bolag helt enkelt, vilket kan vara skönt att luta sig tillbaka på, om tillväxten inte riktigt blir som tänkt. Nu har dock kursen gått upp rejält senaste året (ca 100 %), vilket gör att risken att kursen får sig en törn om tillväxten uteblir finns där.

VD:n, Henrik Fagrell, har tjatat i många årsredovisningar om den starka tillväxten i branschen och hur detta kommer gynna Diadrom. Samtidigt har tillväxten uteblivit. Min känsla är dock att de nu lyckats knäcka nöten. Bolaget verkar vara rejält på offensiven, med ca 40 % tillväxt under 2017 och en hel del nyanställningar. 

På tal om Henrik Fagrell. Han var med och grundade bolaget 99, och blev VD 2008. Han tog över efter Fredrik Ljungberg, som också var med och grundade bolaget. Ljungberg tog styrelseordförandeposten, som han fortfarande sitter på idag. Den tog han i sin tur över från Frederik Kämmerer, som fortfarande sitter som ledamot. Det verkar således vara väldigt god harmoni hos ledningen.

Värderingen ligger runt 140 mkr (likviditeten i aktien är således därefter). Jag förväntar mig en omsättning i år på minst 60 mkr. Offensiven skulle tillfälligt kunna innebär en något lägre rörelsemarginal, vilket man såg i Q2, då den landade på 12,7%, vilket är det lägsta senaste tre åren (kollade inte längre bak på kvartalsbasis). Min gissning är att rörelsemarginalen kommer in runt 14-15 %, vilket skulle innebära ett rörelseresultat runt 9 mkr, dvs. en vinst efter skatt runt 7 och ett P/E runt 20. 

Om bolaget återgår till att vara välmående, men utan tillväxt, så ska nog kursen ned åtminstone 30 %, förmodligen ytterligare lite. Men om man kan fortsätta växa i en takt över 20 %, och kanske i kombination med långsamt förbättrade marginaler, så tror jag det finns stor potential att hämta. Det är också vad jag tror att bolaget kommer att göra.

Jag har följt Diadrom ett par månader nu. Bestämde mig egentligen sista fredagen i september för att kliva in, men väntade till måndagen då jag ville skriva ned lite tankar. Hade en order ute hela dagen, men eftersom den hade gått upp en del på kort tid så hoppades jag på att den skulle falla tillbaka, så jag blev för snål och fick inga aktier. Tisdag morgon går Jan Dinkelspiel in, vilket får aktien att rusa  ytterligare några procent. Sedan dess har jag väntat på lägen, men de kommer aldrig. Nu ger jag mig, men köper en lite mindre post än vad jag egentligen hade tänkt (ca 5 % av portföljen). Med tanke på att aktien har gått över 60 % i år, och 100 % på 13-14 månader, så tycker jag risken i aktien har stigit. Går aktien ned, har jag då möjlighet att snitta ned mig.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen!

Tagging (forum): 
Tagging (blog): 
4 October 2017

Analys av Tourn International AB

OBS. läs även uppdateringen på mitt case i Tourn som jag publicerade i slutet av dec 2017.

Kort om caset

Jag stötte på Tourn i jobbet strax innan sommaren. Som alltid när det är ett bolag i min egen bransch, blir jag lite intresserad och tar en liten titt under huven. Fastnade för Tourn av flera anledningar. Undrade varför jag inte hört om det innan och det visade sig att bolaget var väldigt nytt och haft en explosionsartad utveckling senaste året.

Då analysen blev väldigt lång kommer här en kort beskrivning:
- Mellanhand mellan influencers och annonsörer som försöker automatisera.
- Växer så det knakar.
- Stark tillväxt i branschen.
- Om inte branschledande (i Sverige), så åtminstone i närheten.
- Stor potential.
- Redan hyfsat hög omsättning i förhållande till värderingen (prognos 2017: 60 MSEK).
- Positivt kassaflöde 2017 (litet frågetecken på denna dock!) och bör ta sig runt på egna medel.
- Skalbart.
- Potentiell högmarginalaffär. Kan börja visa vinst redan nu under H2.
- Stark organisation.
- Kompetent ledning. Drivs framåt av ung VD som också är största ägare/grundare.
- Lågt P/S med tanke på ovanstående (under 2 på 17e).
- Hög risk!

Jag har idag köpt en betydande del till min portfölj (ca 8 %), framför allt i förhållande till risk. Se detaljerna på Shareville.

Det är första gången jag köper ett så pass underanalyserat bolag, och jag har fått göra hela grovjobbet själv, vilket är första gången jag gör. Annars brukar det finnas många andra bloggare/analytiker/liknande som redan grävt fram det viktigaste, vilket gör analysarbetet för egen del betydligt enklare. Påbörjade den här analysen på semestern i somras, och blev klar nu… Det blev ganska långt och lite mycket ”tänka högt” här och där, ledsen för det för det. Det är första gången jag skriver en så genomgående analys. Jag har försökt vara tydlig med rubriksättning, etc. Kom gärna med synpunkter, antingen här eller till aktieentreprenoren@gmail.com.

 

Verksamheten

Den enkla beskrivningen av Tourns verksamhet är att det är en mellanhand mellan influencers och annonsörer. Så… en byrå för annonsförsäljning med andra ord? Det skulle man kunna säga, men om man skrapar lite på ytan så ser man att det är långt ifrån sanningen och att det finns många intressanta saker att titta närmare på.

Först och främst, influencers. Personligen tycker jag det är högintressant och även om marknaden har exploderat senaste åren, är det från låga nivåer till fortfarande låga nivåer. Använde man ens ordet influencers för 5 år sen? Jag tror bara vi har sett början.

Influencers är individer som bygger en följarskara i sociala medier. Det kan vara bloggare, ”instagrammare”, ”youtubers” och liknande. Några exempel på influencers som är kontrakterade av Tourn är Kenza, Kissie, Bianca Ingrosso och Carolina Gynning. Dessa människor har ett extremt inflytande på sina följare. Trots det omsätter branschen i dagsläget bara kaffepengar om man jämföra med ”vanlig” annonsering.

En stor skillnad mellan Tourn och andra liknande byråer som jobbar med influencers, är att Tourn långt ifrån bara har ett gäng stora profiler, utan de har 160 000 influencers i sitt nätverk. Det finns ingen gräns för hur liten man kan vara när man ansluter sig till Tourns nätverk, eftersom det är resultatbaserat och automatiserat. De större influencerna kräver dock ibland lite handpåläggning, och sen kan man också fråga sig hur många av dessa 160 000 som är aktiva. Mer om detta senare i analysen.

Jag kan bara börja med att titta på min egen verksamhet. Vi har nu under våra första år bara marknadsfört oss ”organiskt” utan att spendera några pengar (mun-till-mun, egna sociala medier, SEO, etc). Men snart ska vi anställa en marknadsansvarig, och det vi förmodligen kommer lägga absolut största fokus på är influencers. I en av mina föräldrars företag, som också mer eller mindre bara marknadsför sig organiskt, är influencers det naturliga steget om man vill trycka hårdare på gasen (vilket min mamma inte är tillräckligt ung och tekniskt modern för att kunna sätta sig in i dock – och jag har tyvärr inte tid att hjälpa henne så pass mycket som det skulle behövas).

Men vad som är allra mest intressant med Tourn är deras satsning mot att automatisera sin affär, genom en plattform där influencers kan lägga ut erbjudanden till annonsörer, men också vice versa. Det går absolut att bygga en lönsam liten låda genom att förmedla annonser, framför allt i en så pass ny bransch, vilket det finns det bra exempel på, men det är i automatiseringen både finns marginaler, skalbarhet och moat finns.

Jag tycker normalt sett att visioner är ganska ointressant, men i Tourns fall förklarar en del av den deras affärsidé på ett kort och koncist sätt: ”Influencers ska i en och samma plattform få hjälp med kampanjer, ekonomi, samarbeten, juridik och utbildning.” (vilket alltså är en del av Tourns vision).

 

Tourns produkterbjudande i korthet:

Instagram (Instaboost/Twave). Från deras hemsida: ”Tourn har skapat den första prestationsbaserade plattformen för influencer-marknadsföring på Instagram, där annonsörer bara betalar för kvalificerad trafik från profillänkar.”

Youtube/video. I somras godkändes Tourn som MCN-nätverk (multi channel network). Exempel på andra svenska MCN-nätverk är Splay och United Screens (mer om dessa under konkurrenter). Detta är så klart väldigt positivt för att kunna växa även på Youtube-marknaden, och mer konkret vad det innebär saxar jag direkt från deras pressrelease: ”MCN-nätverk är tredjepartsleverantörer som är anslutna till flera YouTube-kanaler i syfte att erbjuda tjänster som målgruppsutveckling, innehållsprogrammering, samarbeten mellan innehållsskapare (influencers), hantering av digitala rättigheter, intäktsgenerering och/eller försäljning. För att bli MCN ska man uppfylla en rad olika kriterier och kunskapsprov.”

Det här är stort tycker jag, men om jag inte missminner mig så rörde sig aktien i princip inte alls när nyheten kom. Okunskap och för lågt intresse i aktien, tror jag det beror på.

Bloggnätverk (TCM). En automatiserad lösning för kampanjer på bloggar. Tourn hjälper även bloggarna med fakturering och administration. Över 100 000 anslutna bloggar. Frågan är hur många som är aktiva.

TCD (Tourn Content Discovery). Om ni vet vad Strossle är (som lockat mycket riskkapital och tagit sig från 0 till 50+ MSEK i omsättning på bara några år), så är det more or less exakt samma sak. Min gissning är att Strossle är lite vassare på den här fronten, eftersom det är 100 % fokus från dem, och de började tidigare, men det finns verkligen plats för flera aktörer.

Jag tror Tourn försöker bredda sig lite då det är en produkt som primärt kanske inte vänder sig så mycket till influencers, utan snarare mot vanliga sajter/publishers. Exempelvis har de Nyheter24 som kund.

Enkelt beskrivet är det en widget som läggs upp på sajten, med design anpassad för att se ut som internt innehåll, som visar ”Andra artiklar du kan vara intresserad av”, där artiklar från sajten blandas med sponsrade artiklar från andra sajter. Publishern delar sedan intäkten med Tourn som skapas när folk klickar på de sponsrade artiklarna (exakt vilken uppdelning vet jag inte, men skulle gissa att Tourn får ca 30-50%).

Det är en produkt de började betatesta för ganska exakt två år sen. Det känns som att den verkligen börjar ta fart nu. I Q1-rapporten skrev de att produkten fortsätter växa och att lanseringen i Norge har börjat visa intäkter och att ”Q2 har betydligt fler kampanjer inbokade”, samt att ”Norge och UK ska börja göra större avtryck i Q2”. Detta följdes dock inte upp i Q2-rapporten, som dock var väldigt bra, så gissar att det rullar på enligt plan.

Coopy. Nystartat dotterbolag, som ägs till ungefär hälften. För administration och automatisering av e-commerce-system. Har redan börjat bidra till omsättningen och målet är att vara break even redan i Q4 2017.

Premium. Premium är väl vad man skulle kunna kalla den traditionella delen av Tourns affärsmodell. Här kontrakterar man större influencers (som Hannah Graaf, Alexandra Bring och Jennys Matblogg, för att name droppa några fler) och gör ”manuella” sälj och genomföranden. Det kan vara klassiska banners, som är en stor del av verksamheten, men större och större blir så kallade creative solutions. Exempelvis läste jag här om dagen att Kenza blivit Pumas nya frontperson (tar över efter ”världsstjärnor” som bland andra Kylie Jenner och Cara Delevingne). Ett samarbete som Tourn har ”fixat”. Annonsering går mer och mer åt att vara kreativ, snarare än att bara slänga upp en banner för så många som möjligt. Det är något som är enklare med influencers, än med tex Aftonbladet och andra mer klassiska publishers.

Stora delar av Tourns produkterbjudande är resultatbaserat, dvs. att influencern och Tourn ofta delar intäkten (hur avtalen ser ut dem emellan varierar, men generellt skulle jag gissa att Tourn får 30-50 % av intäkterna), som i sin tur baseras på kundens resultat, som i sin tur kan vara baserat på alltifrån direkt intäkt, lead, klick eller visning.

Även på den här fronten är alltså Tourn i framkant av utvecklingen. Marknadsföring går mer och mer mot detta, snarare än att ”jag (tror jag) hörs och syns stort, men jag har ingen aning om vad det faktiskt ger”. Om man tittar på bolag som Facebook, Google, Hotels.com, osv. så har de flesta såna här bolag två saker gemensamt: de jobbar med resultatbaserad marknadsföring, och de går som tåget. Nu har dessa bolag egna produkter, men små bloggare har inte möjligtheten till detta, och då måste ett bolag som Tourn existera.

Jag hade ett möte med Tourn nyligen, som potentiell kund. Gillade vad de hade att erbjuda, och gillade sättet de sålde på. När vi väl trycker på stora knappen är jag ganska säker på att Tourn kommer vara en av de första kanalerna vi använder oss utav.

 

Potential

Bolaget är redan uppe i täten på den svenska marknaden, men än finns utrymme att växa. Jag tror Tourn kommer fortsätta ta marknadsandelar, och framför allt tror jag branschen kommer fortsätta växa enormt mycket och snabbt.

Men som alltid så är det den internationella scenen som kittlar allra mest. Här har Tourn redan börjat skala ut sin plattform, och enligt senaste årsredovisningen skriver de att de har gjort flera kampanjer som sträcker sig utanför Sverige, som t.ex. Norden, Spanien, Tyskland, Frankrike, USA och ända bort till Australien för att nämna några. Svårt att säga vad detta innebär dock. Det låter stort, men personligen tror jag majoriteten av intäkterna fortfarande kommer från Sverige. Tourn har kommunicerat att man aggressivt kommer att bredda sig internationellt, men utan att (för tillfället?) öppna kontor utomlands. Jag gillar tanken, men har en känsla av att man måste gå ännu aggressivare om man verkligen ska göra samma avtryck utomlands som i Sverige. Time will tell. Gillar samtidigt att man inte öser ut pengar, utan att man tar det i en kontrollerad takt. Värt att poängtera är att Sverige är extremt långt fram i utvecklingen i branschen, till och med USA ligger efter.

De skrev också i årsredovisningen att de under Q4 2016 tecknade ett avtal med Nyheter365 som möjliggör en snabb lansering av plattformen i UK och Norge och ”hittills har det gått mycket bra”. Inte heller detta vet man/jag vad det innebär, men det kan ju knappast vara negativt.

 

Kvalitetsindikatorer

Kunder. De har många stora kunder. H&M, P&G, If, Tre, BMW, Carlsberg, Philips, Telia, m.fl. för att nämna några. De jobbar också med mer eller mindre alla stora mediabyråer, som exempelvis Starcom, Maxus och Carat.

Iconfest. Tillsammans med Stockholmsmässan (återigen, tungt samarbete!) ska de arrangera influencersfestivalen Iconfest. Låter helt rätt tycker jag.

Från relaterat pressmeddelande: ”Här får du träffa Sveriges populäraste influencers i ett helt nytt format. En festival i denna omfattning har aldrig gjorts tidigare i Sverige och det kommer vara en upplevelse för alla som kommer till oss, säger Emelie Nord, projektledare på Stockholmsmässan.”

Juli-omsättningen. 2016 var omsättningen i juli 100 TSEK. 2017 blev den 2,1 MSEK. Detta borde betyda: 1. att automatiseringen börjar ta fart, och/eller 2. att de börjar ha repetitiva intäkter. Jag tror på punkt 1. Oavsett är det fantastiskt.

Större och större ordrar. En intressant sak i årsredovisningen var ”Tourns plattform har utvecklats till en helhetslösning där kunder kan nå ut till i stort sett alla kanaler inom sociala medier. Tack vare detta hamnar större och större budgetar numera hos Tourn då kunderna inte längre behöver sprida sig bland flera olika leverantörer. Effekten av detta är att det genomsnittliga ordervärdet har ökat under det andra halvåret till 175 TSEK, jämfört med första halvåret då snittordervärdet låg på ca 35 TSEK. Vår största enskilda kampanj 2016 landade på 1,4 MSEK.”.

Personalen. Bolaget har ca 20 anställda. En hel del av dessa verkar vara framstående namn i branschen, som har plockats från konkurrenter, och samtidigt tagit med sig stora influencers. Läs gärna vad Dagens Media skriver i ämnet (länkar i slutet). Framöver finns så klart motsatt risk.

Snittåldern verkar vara strax över 30 år, vilket jag tycker är helt perfekt för ett bolag som Tourn. Tillräckligt unga för att vara drivna, i framkant av den digitala utvecklingen och inte alltför mycket äldre/yngre än många influencers. Samtidigt tillräckligt seniora för att bygga ett börsbolag.

I mars publicerades en pressrelease ang. att nio personer från de anställda köper tillsammans ca 140 000 aktier av Tourns VD Robin Stenman (mer om honom under stycket om ledning). Samtliga verkar jobba kvar idag (har bara 7 månader) och jag gissar att ytterligare några av personalen är aktieägare, men har inte hittat någon info om detta. Aktierna köptes på en marknadsmässig värdering, vilket borde ha varit runt 15-16 kr. Personligen tycker jag inte det säger någonting alls om bolagets värdering, då personalen förmodligen inte har en aning om 5, 15 eller 25 kr är ett rimligt pris. Men det symboliserar väldigt tydligt att man tror på bolaget och är långsiktig med sin anställning.

Jag har som sagt bara haft kontakt med en person på Tourn personligen, och då fick jag ett gott intryck. Svårt att göra någon djupare analys än att de flesta verkar ha en bra bakgrund och att det spontana helhetintrycket är positivt.

Ledning. Gedigen styrelse för att vara ett så litet bolag. VD:n Robin Stenman är bara i 30-årsåldern, och verkar inte ha gjort så mycket annat än Tourn, utöver utbildning på Stockholms Universitet. Eftersom jag själv har en väldigt lik bakgrund, så kan jag verkligen leva mig in i hans situation, och personligen tror jag bara det är positivt. Han andas och lever med Tourn, och min gissning är att han har en stor talang för att bygga bolag, annars hade han inte lyckats så bra som han gör. Och ännu bättre lär han bli med årens gång. Han är också största ägare (runt en fjärdedel av bolaget). Det är garanterat Robin som har och kommer styra bolaget riktning, så tror man inte på honom så ska man inte investera.

Ska man säga något negativt så verkar han snacka lite mycket ibland. Jag tror dock han vill vara så öppen som möjligt mot marknaden, snarare än att han vill haussa. För det mesta han har sagt har faktiskt fallit in (vilket är ganska ovanligt). Det skulle väl ev. vara om man gick tillbaka några år, när bolaget hette INEV Studios och i princip bara hade Robin själv som anställd. Har för mig att de skulle utveckla 50 enklare appar, vilket jag tyckte var helt uppåt väggarna. Nu hann företaget komma in på Tourn-spåret och helt byta inriktning, vilket blev succé, innan de andra planerna hann gå åt helvete. Jag har valt att inte gå in så mycket på djupet på denna historia (innan bolaget blev Tourn), då det skulle ta för mycket tid till för liten förtjänst. Resterande ledning består av delar av personalen, som jag som sagt har stort förtroende för.

Förutom att ledningen har lyckats bra med bolaget överlag, på kort tid, skulle jag vilja lyfta fram en händelse som imponerade väldigt mycket på mig. Sommaren 2016 genomförde bolaget en riktad nyemission för att genomföra en strategisk offensiv för att öka bolagets omsättning. Saxar från årsredovisningen: ”Resultatet av detta ledde till att Tourn idag har branschens starkaste säljorganisation med de mest erfarna och drivna medarbetarna. Som ett resultat av denna satsning har vi också lyckats knyta flera av Skandinaviens starkaste profiler till oss.”. Och samtidigt ökade man omsättningen explosionsartat.

Man går alltså från relativt okända, till att plocka några av branschen största influencers, några av branschens tyngsta medarbetare, ökade omsättningen explosionsartat och blir ett av de branschledande företagen inom influencers marketing i Sverige. På ett halvårs tid. Det är extremt imponerade enligt mig.

Sammanfattningsvis tycker jag ledningen känns mycket kompetent och har det som krävs för att bygga ett bolag som blir värt många hundra miljoner och kanske till och med ett miljardbolag på sikt. Robins driv och skicklighet som entreprenör, tillsammans med de kompetenta medarbetare han har lockat till sig, med stöd av en mer senior och erfaren styrelse tycker jag känns som en bra setup.

 

Konkurrenter

Tailsweep. Startade 2007. Köptes upp av Bonnier kring årsskiftet. Man ser tydligt att Tourn har inspirerats av deras hemsida. Skulle nästan kalla det för plagiat. Inte så snyggt tycker jag som aktieägare. Eftersom Tourns hemsida dessutom lämnar en del att önska (framför allt på innehållsfronten – borde börja jobba med inbound marketing), så hoppas jag de lanserar en egen, bättre version snart.

Tailsweep verkar vilja göra ungefär samma sak som Tourn, men verkar inte ha kommit igång än. Om man läser på deras hemsida så står (förkortat, enligt min tolkning, inte ordagrant) det:

  • ”Då”: Säljer banners till bloggare.
  • ”Nu”: Jobbar som Tourns Premium-tjänst.
  • ”På väg mot” (dvs. inte lanserat?): Influencer management. Expansion Norden. Helhetslösning för influencer/kund.

Bolaget hade en fantastisk resa från 2007 till 2011, då omsättningen toppade på 40 MSEK. Sen är min gissning att man har haft svårt att anpassa sig till flykten från bannerannonsering till mer kreativa lösningar, då omsättningen minskat för varje år sedan dess och 2016 landade på 19 MSEK och ett resultat på -12 MSEK.

Detta bekräftades också efter att jag läst en artikel på Breakit där dåvarande VD:n kommenterar 2015 års resultat:

“En anledning till att vi minskat vår omsättning är den ökade konkurrensen. Tidigare var Tailsweep någorlunda ensamma på influencermarknaden. Utöver det har även prispressen varit väldigt hård på banners, vilket är Tailsweeps primära affärsben", säger Christopher Holmerin, vd för Tailsweep.

Sammanfattningsvis verkar de ha halkat långt efter och ha stora problem inom organisationen. Att de inte har kvar någon ung driven entreprenör/grundare i bolaget ser som ett stort minus (för Tailsweep). Jag har väldigt svårt att se hur de ska hänga med Tourns takt. Oavsett är det en av de största konkurrenterna på den svenska marknaden i dagsläget, och man får absolut inte räkna ut dem.

Cube. En influencersbyrå som verkligen påminner om Tourns Premium-tjänst. Jag har inte lyckats hitta någon information om att de skulle ha någon annan fokus. De verkar ha lyckats bra och omsättningen var 18 MSEK redan tredje året (aug 2015). Av någon anledning har inte bokslutet för 2016-08 (brutet) kommit ännu, trots att det var över ett år sedan och borde kommit i våras. Hur som helst är mitt intryck positivt, och de lär störa Tourn en del när det kommer till Premium-försäljningen.

Splay. Splay är ett svenskt Youtube-nätverk (men som även har verksamhet på Snapchat, Facebook och Instagram). Det är full fokus på video. Ägs sedan några år tillbaka av MTG. Startade 2013 och omsatte 2016 78 MSEK i Sverige, och påstår även i en intervju i DI Digital att de omsatte totalt 120 MSEK om man räknar med utlandet. Några resultat är inte att tala om, stora förluster. Men det säger lite om vilken potential det finns i Youtube-marknaden, som Tourn bara har börjat skrapa på ytan på. Splay kommer nog garanterat vara herren på täppan på den fronten ett tag framöver, men det finns plats för fler. Bolaget drivs av grundaren och VD:n Vigor Sörman, som helt klart verkar vara en entreprenör av rang.

United Influencers. Har hållit på sedan 2015 och omsatte förra året 12 MSEK (med hela 8 MSEK i förlust!). Verkar jobba som Cube och har en hel del stora influencers att stoltsera med (Blondinbella, Sofi Fahrman, m.fl.).

Strossle. Jobbar vad jag vet endast med lösning liknande TCD, känns inte som en konkurrent på någon annan front. Verkar gå bra. Har gått från 0 till 50+ MSEK i omsättning på ca 4 år och lockat till sig mycket riskkapital.

Övriga. I övrigt finns plattformar som försöker samla bloggar under deras sajt, som Metro Mode, Devote, ImproveMe, etc. Kommer inte gå in närmare på dessa.

Vallgravar

Läste en annan bloggare skriva att inträdesbarriärerna var låga. Jag skulle säga tvärt om. Att signa upp ett par influencers och börja sälja annonser åt dem, absolut. Men den plattform och organisation som Tourn skapar, är inte lätt att bygga upp. Moaten ligger helt enkelt framför allt i den tekniska biten. Med det sagt är det absolut inte en omöjlig verksamhet att kopiera.

 

Siffror

Omsättning. Tourn har verkligen gått från ingenting till en av de större i (den svenska) branschen på två år. 2014 hade man i genomsnitt 2 anställda. Nu är man över 20. Omsättningen har på samma tid gått från 800 TSEK, till 15 MSEK 2016 och estimerat 60 MSEK i år (hittills 27 MSEK, fram till augusti). Värt att veta är att Tourn rapporterar månadsvis försäljning (brukar komma i slutet av följande månad).

I H1-rapporter skriver bolaget att ”Intäkterna är cirka fyra gånger mer i jämförelse med föregående år, något som vi kommer försöka hålla eller öka under nästa halvår.”. Detta är ett ganska spektakulärt uttalande enligt mig med tanke på vilken enorm tillväxt som måste till under sep-dec. Personligen gillar jag inte när bolag går ut med en så aggressiv prognos, om man inte känner sig väldigt säker på sin sak, men det kanske de gör? Fantastiskt i så fall!

I H1 omsatte man 21 MSEK jämfört med 5 förra året. I H2 förra året omsatte man dock 10 MSEK, vilket alltså innebär att man ska omsätta 40 MSEK (”eller mer”!) i H2. I juli-augusti har man dock levererat x4. Jag är nöjd om tillväxten i H2 landar på 30, men i så fall inte lika nöjd med prognosen/uttalandet.

Nästa år har jag otroligt svårt att se att inte tillväxten ska avmattas rejält, men fortsätta vara hög. Jag har väldigt svårt att göra någon uppskattning på detta, men spontant känns 50-70 % tillväxt rimligt.

Bruttomarginal. BM låg på strax under 60 % under 2016 och likaså i Q1 2017. I Q2 droppade den dock till 51 %. Vad detta beror på vet jag inte. Min gissning är att TCD växte starkt och att marginalen där är betydligt sämre än på resterande produkter.

Vinstmarginal. För tillfället är den 0. Vilken vinstmarginal man kan hoppas på/förvänta sig i framtiden är nästan bara löjligt att försöka ge sig på en uträkning av. Men med tanke på att man försöker bygga en skalbar digital lösning, så kan man åtminstone utgå från att ambitionen är att ha relativt höga marginaler.

Eftersom de dock inte äger själva annonsutrymmet själva, så måste de alltid ge bort runt 40-70 % (gissning) direkt, vilket gör att marginalerna inte kan bli hur bra som helst. Min gissning är bear 10+ %, base 15+ %, bull 20+ %. Hur som helst är det nog full fokus på tillväxt närmsta åren. Vad jag hoppas på är dock att man börjar visa en liten marginal, och framför allt inte går med ständiga förluster och tvingas till nyemissioner. Jag är väldigt sällan ett fan av den modellen, om det inte verkligen handlar om att få monopol på en marknad innan någon annan får det (typ om man hade gått tillbaka och startat en köp- och säljsajt innan Blocket startade eller liknande). Jag tror det är fullt möjligt att börja göra vinst redan nu i H2, och det tycker jag också skulle vara snyggt och betryggande inför framtiden. Min främsta förhoppning är dock att det inte blir en förlust.

Resultat. Under H1 2017 var svagt positivt.

Kassaflödet. Tourn redovisar Kassaflödet endast årligen, men eftersom att bolaget inte har balanserat några kostnader under året, kan man anta att det borde vara i nivå med resultatet, om inte lite bättre, i och med att de har några mindre avskrivningar varje kvartal på tidigare balanserade utvecklingskostnader.

Likvida medel. Kassan stod vid årets början på ca 3 MSEK. Ovanstående (kassaflödet) borde innebära att kassan minst är lika stor idag.

Skulder. Bolaget är skuldfritt.

Aktiveringar. Tourn har ca 6 utvecklare anställda, och trots det enorma långsiktiga värdet i utvecklingen och det lilla kortsiktiga värdet, så verkar det inte som de balanserar några av dessa kostnader. Vilket jag gillar. De verkar ha balanserat lite tidigare, då de skriver av ca 100 TSEK/kvartal.

 

Risker

Nyemission. Den riktade nyemission bolaget genomförde sommaren 2016 tycker jag är ett exemplariskt sätt hur en nyemission ska användas. Bolaget tog in pengar för att trycka rejält på gaspedalen, inte för att överleva. Sedan gjorde man precis det som var tänkt med pengarna. Sedan dess har en del pengar bränts, men inte särskilt mycket. Vid årsskiftet fanns ca 3 MSEK i likvida medel (se mer om detta under siffror). Ambitionen verkar vara att ta sig vidare med egna medel. Något jag också tror de lyckas med. Kassaflödet verkar ha varit positiv under H1 (mer info under siffror) och med den förhoppningsvis stora tillväxten under hösten finns det chans att bolaget börjar visa lite vinster. Men risken finns alltid att bolaget måste be om mer pengar för att överleva.

Ökad konkurrens. Tourn verkar helt klart vara inne på en egen linje, där man tänker större och mer skalbart än sina konkurrenter. Men det finns konkurrenter på vissa av segmenten, framför allt TCD och Premium. Vad händer om fler börjar satsa på helhetslösningar?

De sociala kanalerna tar fram egna lösningar. Det är ett argument som lyfts fram ibland av skeptiker. Jag ser det som orealistiskt. Det kommer alltid finnas mellanhänder. Det vill de sociala medierna också.

Förluster. Jag hoppas på främst tillväxt, men sen på tillväxt under (ev. liten) lönsamhet. Risken finns att Tourn växer, men med stora förluster, vilket marknaden lär ogilla.

Avstannad tillväxt. Ett ännu värre scenario är avstannad tillväxt (så länge inte höga vinstmarginaler börjar visas upp i gengäld).

Stämningen från KO. Ganska nyligen trillade det in en stämning mot Kissie och Tourn från KO, Konsumentombudsmannen. KO tycker inte att Kissie har varit tillräckligt tydlig i att markera två inlägg som reklam. Jag har läst stämningen, som utöver att vara ganska svag från första början, dessutom var dåligt skriven. Jag har också läst svaret från Tourn, som jag tycker var bra. Jag lägger ingen vikt i denna stämning över huvud taget, då jag: 1. Tror det inte kommer bli något, 2. Om det blir något, så tror jag det är Kissie som bär ansvaret, och 3. Oavsett om Tourn får en böter så jag har väldigt svårt att se att det skulle vara något annat än småpengar. Det som ev. skulle kunna göra någon skillnad är att det blir tydligare regler för hur reklamen ska utformas, detta tror jag samtidigt inte kommer innebära några negativa följder för Tourn.

Lågkonjunktur. Jag har den senaste tiden börjat titta på hur mina bolags verksamhet kommer att prestera i lågkonjunktur. Jag vill inte spekulera i hur kursen kommer ta stryk, för det kommer nog de flesta. Jag har sagt att jag ska fokusera på bolag vars verksamhet inte påverkas nämnvärt beroende på konjunktur, men i Tourns fall måste jag göra ett undantag. Jag tror tyvärr de skulle påverkas ganska kraftigt.

Aktiens omsättning. Aktien har riktigt låg omsättning, och ska man in eller ut med några hundra tusen, kan det vara problematiskt.

Personberoende. Som jag skrev tidigare i analysen har Tourn ”snott” ett antal nyckelpersoner från konkurrenter, som i sin tur tagit med sig tunga influencers. Risken finns att konkurrenter gör samma sak mot Tourn. Här är det positivt att många av nyckelpersonerna köpt aktier, och bra att bolaget att möjliggöra detta. Ju mer automatiserade man blir, desto mer går man ifrån personberoendet.

 

Värdering

Tourn är svårt att göra en klassisk siffervärdering på, utan man får titta mer på ”mjuka tal”, och försöka komma fram till potentiell uppsida i förhållande till risken (där båda parametrarna är höga).

Argumenten för min investering i Tourn är följande:
- Växer så det knakar.
- Stark tillväxt i branschen.
- Om inte branschledande (i Sverige), så åtminstone i närheten.
- Stor potential.
- Min prognos för 2017: omsättning 60 MSEK, med svagt positivt resultat.
- Positivt kassaflöde 2017.
- Skalbart.
- Potentiell högmarginalaffär.
- Stark organisation & ledning.

På nuvarande kurs (16,0 när jag skriver detta) är värderingen 116 MSEK. Det betyder ett P/S under 2 på min/bolagets egen prognos för 2017. Om prognosen på 60 mkr för 2017 slår in, utan förlust, tycker jag en uppsida på minst 50 % är rimligt. Om omsättningen landar på 50 MSEK, tycker jag att dagens kurs är rimlig. Däremellan proportionerlig uppsida. Eftersom jag har väldigt svårt att se en omsättning under 50 MSEK, tycker jag r/r är mycket bra. Även på lång sikt med tanke på argumenten ovan.

Motargumentet blir riskerna som jag har punktat tidigare. Skjut gärna ned mina argument! Mycket enklare än att försöka argumentera mot sig själv när man redan har en åsikt. Och det ska verkligen poängteras att risken är hög! Förmodligen högre än alla andra bolag i min portfölj.

 

Läsvärda länkar

- https://www.dagensmedia.se/artiklar-om/Tourn
- http://västkustinvesteraren.se/tourn-international/
- https://www.redeye.se/arena/posts/tourn-international-tourn-international-hog-strukturell-tillvaxt-och-goda-bruttomargina

 

Twittrare med koll på Tourn:

- Simon Adolfsson: https://twitter.com/adolfsson_simon
- Jake Moore: https://twitter.com/JakeeMooore
- Västkustinvesteraren: https://twitter.com/vastkust_invest
- Oliver M: https://twitter.com/oliver_sthlm
- Laaimer: https://twitter.com/laaimer
- Zodin: https://twitter.com/Zodinelic

 

Ni kan följa mig och min portfölj på:

- Shareville: https://www.shareville.se/profiles/aktieentreprenoren
- Twitter: https://twitter.com/aktieprenoren

 

Disclaimer

Jag äger aktier i Tourn. Analysen bygger på mina egna antaganden och den information som finns tillgänglig för allmänheten. Det kan definitivt finnas fel. Värderingen är subjektiv. Även om jag har haft lyckosam utveckling senaste åren, klassar jag mig själv fortfarande tveklöst som nybörjare och jag rekommenderar alla att göra sin egen analys av bolaget.

Tagging (forum): 
Tagging (blog): 
5 September 2017

Månadssummering augusti

La upp en uppdatering på Twitter ang. portföljens utveckling i augusti. Tänkte att jag kunde lägga upp det här också. 

Tagging (forum): 
Tagging (blog):