Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medals
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blog

Var placerar du din premiepension?

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. 2,5% av lönen upp till 7,5 basbelopp avsätts och du som individ kan själv välja hur denna summa ska förvaltas.

Till skillnad från den största delen av den allmänna pensionen är detta alltså pengar som de facto finns avsatta inte bara en fordran på framtida skattebetalare.

Den som inte gör ett aktivt val får sin premiepension placerad i Sjunde AP fonden. Eller för den delen, den som finner att Sjunde AP fonden är bästa alternativet behöver inte göra någon aktiv åtgärd för att placera PPM-pengarna där.

Låg förvaltningsavgift och en struktur som gör att man automatiskt växlar ner aktiedelen ju närmre pensionsåldern man kommer gör Sjunde AP fonden riktigt attraktiv. Den fungerar i princip, fram till 55 års ålder, som en global indexfond med en del hävstång. Efter 55 år ökas över tid ränteandelen.

AP7 Aktiefond har en förvaltningsavgift på 0,10%. Räntedelen har en förvaltningsavgift på 0,04%. Riktigt bra.

Under de senaste 5 åren var avkastningen 144%. Även det riktigt bra. Inte minst relativt den förvaltningsavgift man förväntas betala.

Var placerar du din premiepension?

 

Tagging (blog): 
Ekonomiblogg's picture
389
607
81
0
Ekonomiblogg

Hej Spartacus!

 

Jag har de här nu, men byter rätt mycket har full koll på de fonder jag har.

 

Skandia Asien, Handelsbanken Asien Tema, Carnegie Asien, Baring Asien, hög avkastning här, hög risk, o hög avgift, men med lite koll tror jag detta kommer funka ett tag till. 

 

När de inte går så bra byter ja till AP7 Aktiefond, PPM-soffan som är en klass för sig, den är svårslagen. Om det inte slår ut väl på några mån/års tid så lägger jag mig i "soffan" igen. Vad har du själv Spartacus?.

 

Men köprekommendation är jag försiktig med. Här måste var och en ha koll på det man väljer.

 

/Ekonomiblogg

 

Anonymous's picture
Investeraren_tw (not registered)

Jag kan bara hålla med om att APfonden är ett svårslaget alternativ. Men i tider av börsnedgång är den inte rolig.Regeln om att växla över till mer ränta vid 55 ser jag dock som något överflödig. Det känns mest som att de lagt in det för att skydda sin egen rygg, snarare än för att förvalta medlen på bästa sätt. 

Bra poäng om pensionssystemet, att det rör sig om pengar som inte finns avsatta i sin helhet. Eftersom det är politiker vi pratar om, så tar jag själv det säkra för det osäkra. Man ska aldrig lita på en politiker. Så därför räknar jag den statliga pensionen som noll. Det är dithän det lutar att dömma av hur Riksdagen missbrukar våra gemensamma medel idag, med folkets godkännande i valet.

Det där med ppm, det är kanske värt att säga att det finns ett maxtak där du inte får pensionsrätt från staten? Så maxavsättningen till ppm ligger idag runt 10,000 kr per år pga detta. Så även här tar staten chansen att lura medborgarna på mer skatt utan att ge något tillbaks.

Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Rune Ljungströmmer (not registered)

Just nu har jag tagit en paus i "soffan" men tidigare valt de bästa avkastarna Kina och Japan så min totala portfölj är över 600 000 kronor och målet är att försöka hålla mig kring denna summa...

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Ekonomikoll - Tack för input! Själv är jag en soff-liggare i PPM och har varit nöjd med det. :)

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Investerare_tw - Bra infallsvinklar! Just pensionen är ju lite lurig för den kan man ju inte vara säker på hur och när man får ut då det lätt kan ändras.

@Rune Ljungströmmer - Alltid kul när man prickar rätt. :)

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Tagging