Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medals
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blog

Sälj-lampan blinkar i Deere

Jag har sedan en tid i princip aldrig skrivit om aktiva investeringsbeslut i realtid eller förtid. Anledningen är att jag tycker att det blivit ett väldigt "Följa John" mentalitet överlag och jag väljer att inte bidra till det - Mindre transparens eftersträvas.

Nu ska jag dock göra ett undantag för att exemplifiera en av mina tumregler då det handlar om sälj.

Bolaget det handlar om är jordbruksmaskinstillverkaren Deere. Ett bolag som aktiekursmässigt överraskade väldigt positivt i november förra året efter en rapport som inte var så dålig som väntat. Nu har aktiekursen rört sig ännu högre vilket gör att avståndet mellan vad jag bedömer vara ett ok köp-pris och nuvarande värdering nu är på +50%.

+50% är den "magiska gränsen" då jag ofta tar beslut om att antingen avyttra eller i alla fall sälja en del. En del större än att bara skala av 5-10% på innehavet i maginalen som också kan ske ibland av hygienskäl eller vad man krasst kan kalla sysselsättningsskäl (alla gillar ju hålla sig sysselsatta...).

Jag menar då inte att kursen ska ha gått +50% från köp. Nej, för min värdering av ett bolag kan mycket väl också röra sig uppåt i takt med att affärerna bevisligen går bättre och bättre. Jag syftar på gapet mellan värdering och aktuellt pris. Likväl som om gapet är stort neråt och signalerar starkt köpläge (eller value-trap) så signalerar ett 50%-igt gap på den "övervärderade" sidan sälj-läge. Eller i alla fall att man starkt ska överväga att sälja av en del.

Det kan mycket väl visa sig att kvartalsrapporten den 17:e kommer visa saker som gör att vi kommer få se ytterligare skutt uppåt i kursen. Dock så har den här sälj-tumregeln oftare hjälpt mig än stjälpt mig.

Därför kommer det mycket troligt säljas en del Deere aktier under veckan som kommer. I alla fall under de premisser som gäller just idag. Gummibandet mellan pris och bedömt köp-värde är för hårt spänt just nu.

 

 

Tagging (blog): 
Anonymous's picture
Lundaluppen (not registered)

Jag har en lite mer positiv syn på Deere, men jag förstår ditt beslut. Det har varit en rejäl uppvärdering och för mig är det snarast så att portföljandelen börjar bli lite väl hög (10 %).

Anonymous's picture
Investeraren (not registered)

Då tänker du lite som jag. Jag brukar också låta kursen dra iväg en god bit över min värdering, innan jag säljer. För dels föredrar jag var lite konservativ i värderingen än tvärtom Men, när det är momentum har jag också märkt att kursen ofta kan dra en hel del längre än man kanske trott. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Lundaluppen - Vi tänker ju oftast ganska lika kring många innehav. Jag har inte riktigt lyckats disciplinera mig och koncentrera mig så bra som du på de bästa "casen" så mitt innehav är mindre. Givet förutsättningarna verkar det ändock behöva trimmas ned en del.

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Investeraren - Javisst kan momentum hålla i sig långt längre än man tror. Uppåt som nedåt. :)

Anonymous's picture
SM (not registered)

Intressant att vi börjar titta på sälj beslutet vid samma nivå. Själv börjar jag fundera på sälj av innehav när K/M är över 1.5 och fallande vinster flera kvartal i rad. Det finns just nu ett par industriföretag som enligt min värdering ligger och nosar på 1.5 och över och samtidigt har rapporterat fallande vinster flera kvartal i rad. Tex sålda jag Nolato efter Q3an då jag tyckte värderingen började bli väldigt ansträngd upp emot 270 kr och samtidigt fallande vinster (TTM) flera kvartal i rad. Om däremot ett företag värderas K/M >1.5 och fortsätter visa växande vinster brukar jag inte sälja. Vet inte varför jag just bestämt mig för 1.5 men dels krävs det väldigt hög värdering enligt mitt sätt att räkna och det krävs en viss form av eufori av marknaden att skicka ett företag upp till den nivån.   

Just det här med att ta säljbeslut tycker jag är det absolut svåraste inom investering. Mottar gärna feedback på mitt sätt att motivera säljbeslut. Det finns inte mycket vetenskap bakom mitt sätt att agera utan mest något som hittils brukat fungera. 

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@SM Ja sälj-beslut är svårt. Svårare än köp-beslut. Sparstrategier som egentligen inte inkluderar några sälj-beslut, som t.ex. månatligt sparande i indexfonder slipper ju detta dilemma. Mekaniska strategier då man redan på förhand har bestämda datum då man "flippar" innehav gör ju saken också enklare. I aktivt förvaltade portföljer som följer någon form av värdestrategi så är det väl bara försöka följa det som står i t.ex. The Intelligent Investor "even defensive portfolios should be changed from time to time, especially if the securities purchased have an apparently excessive advance and can be replaced by issues much more reasonably priced".

Just 50% över motiverat köp-pris har jag heller ingen vetenskaplig grund för men jag tycker också det fungerar bra som en "heads up". Oavsett hur mycket man gillar bolaget bör man ändå verkligen ta sig en funderare kring innehavet om priset på det är 50% över vad man själv kan motivera sig för att köpa det för. Det kan vara läge att i alla fall sälja en andel. Jag har dock varit med om att bolag bara fortsätter stiga i pris och att deras "värde" visar sig växa ikapp senare så enkelt är det definitivt inte.

Din strategi tycker jag verkar sund. Ser man dock att man hamnar fel i sina beslut så man förlorar avkastning oftare än man vinner i de innehav man rör sig med så behöver man ju justera.

Anonymous's picture
Jnana (not registered)
Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Jnana - Tack för länken Jnana!

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

Som en sidonotering så verkar Berkshire ökat i Apple flygbolagen jag skrev om en annan gång samt South West Airlines och Bank of New York Mellon. Liksom Monsanto och Sirius.

Varför så många flybolag? En teori kan vara att Berskhire tänker sig köpa upp ett bolag och vill maskera detta genom att köpa flera. När BNSF-affären begav sig köpte man ju även i andra järnvägsbolag.

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Tagging