Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medals
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blog

Nike vs Checklistan

Dags att borsta av den gamla checklistan för att screena bolag som kan lämpa sig för vidare studium, att följa och bevakningslistan.

Nike håller på med sportutrustning och har gjort så sedan 60-talet även om namnet Nike (som kommer av den grekiska segergudinnan) togs först 1971. Sloganen ”Just Do It” tycker jag för övrigt kan passa väl till sparande och investeringar. Det viktigaste är att man KOMMER IGÅNG och sparar. Inte huruvida man väljer indexfonder eller aktiv förvaltning.

Förutom den kuriosan så bör väl nämnas att det i mångt och mycket handlar om skor av olika sorter när det kommer till Nike.  2/3 av försäljningen gäller skor. Den som vill nörda ner sig kan läsa om många olika skomodeller, men det förekommer också nysatsningar som Nike+ som är ett samarbete med Apple.

3/4 av försäljningen sker via återförsäljare. 1/4 sker direkt till slutkund. Man kontrollerar tydligen prisbilden ganska väl då jag i en jämförelse ofta hittar samma eller mycket liknande priser för samma produkt oavsett vilken återförsäljare (eller direkt  från Nikes webbshop) jag kikar hos.

Nordamerika står för 1/2 försäljningen. Kina och tillväxtmarknader står för ca 1/4. Europa står för ca 1/5. Generaliserar vi å det grövsta så kanske man kan säga att amerikanare och kineser bär Nike, tyskar och ryssar Adidas.

Nu till själva punkterna.

 

Storlek och notering

Bolaget är noterat på New York börsen med ett marknadsvärde på i nuläget ca 85 miljarder usd. Tickern är NKE.

Kriterium uppfyllt.

 

Ägare

Över 80 % ägs av en mängd instituionella ägare, fondbolag m.m. Ingen långsiktig huvudägare av kött och blod med andra ord.

Kriterium EJ uppfyllt.

 

Ger bolaget utdelningar?

Ja. Utdelningen ligger nu på 0,72 usd/aktie vilket motsvarar en direktavkastning på ca 1,4%. Ingen hög direktavkastning i ett annars lönsamt bolag, men kikar man på kassaflödena så återköps det aktier för mycket mer än det delas ut. Mer än dubbelt så mycket.

Kriterium uppfyllt.

 

Politisk risk

Sportutrustning? Nej det bör det inte vara.

Kriterium uppfyllt.

 

Råvarurisk

Nej. I denna bransch skulle jag säga att det är tre andra saker som styr. Hur konsumenter uppfattar produkterna i termer av kvalitet och tillförlitlighet. Hur man uppfattar varumärkets status (sociala)  samt hur effektiv bolaget är i sin produktion och distribution.

En viss bruttomarginal effekt kan dock märkas som eventuell kan hänföras till råvarukostander. Bruttomarginalen ligger på ca 45% i genomsnitt de senaste åren. Lite lägre förr och lite högre nu.

Kriterium uppfyllt.

 

Innovativ produktutveckling

Vill man naturligtvis lyfta fram att man har, men i sak så är det skor och kläder man sysslar med. Det står och faller inte med huruvida en enskild  produkt får ett genombrott eller ej. Även Adidas lägger bara 1 kr per 100-lapp i försäljning på utveckling så det är inget bolagsspecifikt för Nike att det inte är så mycket att utveckla egentligen.

Det man pumpar in pengar i däremot är marknadsföring.

Kriterium uppfyllt.

 

Utdelningsstabilitet

Utdelningarna tickar på. Höjda sådana också.

 

Balansräkningen

Debt/equity på 0,9. Kassa och kortsiktiga placeringar på 6,2 miljarder  usd att jämföra med långfristiga lån på ca 3,5 miljarder usd. Det egna kapitalet på 12,4 miljarder. Nästan ingen goodwill eller immaterialla tillgångar alls utan det är pengar, lager och annat ”fysiskt” som utgör de redovisade tillgångarna.

Ärligt talat, är Nikes-varumärke inte värt någonting? Ja i Nikes balansräkning är det så. Jämför det med Adidas där ca ¼ av tillgångarna är goodwill och immaterialla.

Kriterium uppfyllt.

 

Avkastning på eget kapital

Avkastningen på eget kapital (ROE) ligger som 10 års snitt på 24,7 %.

Kriterium uppfyllt.

 

Tillväxt

Försäljningstillväxten har varit ca 8%/år i medel de senaste åren.  Rörelsevinsten har under samma tid växt med ca 9%. En liten, liten marginalförbättring m.a.o. Rörelsemarginalerna ligger mellan 12-14%. Utdelngen har mer än dubblats på fem år. Vi har ju en hel del återköp av aktier som ”boostar” detta. En fråga är om vi sett början på en viss stagnation nu det senaste. Därav det sjunkande aktiepriset?

Kriterium uppfyllt.

 

Ledningen

Tummen upp som brukligt är såvida inte någonting väldigt udda hittats.

Kriterium uppfyllt.

 

Vinststabilitet

Vinsterna tickar på.

Kriterium uppfyllt.

 

Rating

Ratingen blir ett AA. Nike kvalar in på nästan alla punkter. Det är bara frågan om ägandet som får sig en törn beroende på att det känns alltid tryggare (men behöver kanske inte vara bättre) med ägare av kött och blod.

Disclaimer. Jag äger Nike-skor.

Vad anser du om Nike och dess framtida förutsättningar?

 

 

Tagging (blog): 
Anonymous's picture
Olle (not registered)

Jag gillar att titta på kassaflödes yielden och jämföra med riskfria räntan. FCF/Price för Nike verkar ligga runt 3 % ( källa gurufocus). US T-Bonds ligger väl runt 2% sist jag kollade. Med tanke på att amerikanska räntan snarare är påväg upp än ner så tycker jag Nike ger ganska dålig margin of Safety.  Kan jämföras med Tex Apple som  yieldar just nu 6.2%.... Om det är "Business as usual" för båda företagen vet jag vilket av de två jag skulle köpa. 

Anonymous's picture
Tobias (not registered)

När det gäller ägare så är det familjen Knight som kontrollerar bolaget. Detta genom B-aktierna som inte är noterade. Swoosh LLC äger bla. 255 miljoner B-aktier vilket kontrolleras av Travis Knight, son till Phil Knight. Phil Knight är en av de två grundarna till Nike. Så ägarsituationen ser faktiskt ganska bra ut!

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Olle - Man får mer kassaflöde idag via Apple än Nike ja sett till dagens värdering.

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Tobias - Får dubbelkolla, tack. Kan ha varit för snabb där med hur den egentliga kontrollen ser ut. Fått för mig att Knight ägde 15% och jag har godtyckligt satt gränsen för "godkänt" på 20%.

Anonymous's picture
MdN (not registered)

Kul med lite bolagsspecifika analyser!

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Tagging