Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
619
Följare
47
Medals
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blog

Årets surdeg och synder

Som rubriken förtäljer så tänker jag inte skriva hur mycket aktieportföljen slog index med, hur mycket jag tjänade på bolag X eller hur mycket mina biceps har vuxit under året. Nej jag tänker skriva om årets surdeg och några synder.

Mycket i portföljen har gått uppåt i år, förutom klädbolaget Hennes & Mauritz. I likhet med bloggarkollegan Lundaluppen så kan jag också bjuda på inköpskurser under året. Det är bara att späka sig själv...

 

Vid köptillfällena tyckte jag det var bra tillfälle att öka i detta välkända klädbolag. Innehavet och inköpen har bevisligen gjort att portföljutveckligen ej varit lika bra som den kunnat vara om jag istället haft pengarna investerade i något som stigit i pris.

Jag tycker dock att H&M på dessa nivåer är attraktivt. Att sälja är i dagsläget inte aktuellt. Däremot kan jag villigt erkänna att jag grämer mig lite att jag inte viktade ned innehavet när jag tyckte det såg dyrt ut under 2015. Ja nästan så jag kan känna lite vrede. Vred på mig själv. Jag viktar ju ned många andra innehav när de tangerar ”dyrt”. Jag gjorde dock ej så med H&M. Jag var m.a.o. lite väl förälskad i detta bolag. En fälla lätt att falla i. Nybörjarmisstag, jag vet, men ibland blir huvudet bortkollrat av känslorna. Gäller gammal som ung.

Frågan är om H&M är ett äkta gott parti eller ett lurigt skogsrå. Lätt att bli förförd av men kostsamt om det vill sig illa. Ja den här surdegen handlar kanske om högmod också.

Man ska väl heller inte sticka under stol med att man känner viss avundsjuka gentemot alla de som når 100% avkastning årligen. Fantastiska siffror. Om några år äger de hela världen. Ack ja denna avund ska man akta sig för. Försök hålla stadig kurs istället.

Portföljen har i alla fall växt trots surdegen. Något annat som jag tror växt lite är midjemåttet. Betyder ju att jag ätit och druckit gott under året. Får väl också erkänna att det har blivit lite mer slösande under året bl.a. med mer frekventa besök till en lokal favoritrestaurang samt lite svulstigare hemmalagade måltider. Ack, ja detta frosseri.

Guld har också inhandlats. Detta trots att guld inte ger avkastning... Ja årets julklapparar var en del i fysiskt guldformat. Kanske är jag lite tråkig men guld gör sig faktiskt bra som julklapp och gåva. Inget fel på grytlappar, x-box-spel och elcyklar men guldet behåller sin lyster långt efter att dessa nämnda saker lagts på tippen. Guldaktier och guld-ETF:er håller jag mig ifrån men lite bling, bling kan passa då och då. Ja det kanske är girighet som skiner igenom här.

Hur är det med lusten då? Jo den är intakt, på gott och ont. Vi lämnar den därhän för tillfället.

Slutligen, lättjan. Ja denna synd har jag återfallit i flertalet gånger under året.  Jag har lejt bort arbete jag lika gärna kunnat göra själv för att få till denna synd. Jag har unnat mig resor och semester med familjen, legat på soffan, suttit i fåtöljen, lyssnat på musik, njutit av god öl. Ja ack denna frestande lättja. Inte bra för arbetslinjen alls. Inget gott föredöme här inte.

Nu står ett nytt år om hörnet och vi får se om det innehåller lite färre synder, eller om syndandet kommer fortsätta i oförminskad takt.

Hur som helst önskar jag eder alla ett Gott Nytt år!

 

Tagging (blog): 
Anonymous's picture
Sofokles (not registered)

Gott nytt, kära vän!

Vad är en synd eller två så länge helgongärningarna är i majoritet tillika överrepresenterade?

/Sofokles

Spartacus's picture
160
621
47
0
Spartacus

Från en gourme-njutare till en annan, gott nytt, Sofokles. :)

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Tagging