PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medals
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blog

Lån med hävstång

 

Då kom det där sista brevet från CSN, numera elektroniskt via Kivra, med uppgifter kring mitt studielån. Över tjugo år av amortering på denna skuld är snart över. Jag minns studietiden som ljus, härlig och givande. Vi har det otroligt väl förspänt i Sverige när det gäller studier, något som tyvärr inte uppskattas nog alla gånger utan tas för självklart. Att studera de mest märkliga ting på skattebetalarnas bekostnad är i sig märkligt. Jag anser att det är en ynnest och att det ska betalas tillbaka med ränta via skattsedeln.

 

Detta år är det sista som jag amorterar på min studielånsskuld eftersom den nu är reglerad. Det finns 9 050 kronor kvar på lånet och årets ränta ligger på 0,13 procent - en minimal kostnad.

 

Svensk IQ minskar på grund av en dålig skola som är i fortsatt förfall. Att lära är väsentligt för våra förmågor på ett personligt plan men även för rikets väl. För inte vill vi väl bli en efterbliven nation med oförmågor på alla positioner utöver de som idag finns i riksdagen?

 

Vår utbildningsminister från det marginella partiet Miljöpartiet som Socialdemokraterna lyfte in i regeringen från evig opposition hade inte begåvningen att ens sansa sig kring sina löften om svensk skola och de där etthundra dagarna ter sig idag som ett dåligt skämt.

 

Med dagens skattetryck skulle vi kunna ha världens bästa skola. Och med en bra skola behövs ordning och disciplin för att skapa ett lärande klimat. Att aga barn är förbjudet och det är bra - men det finns inga hinder kring att styra och ställa med de små telningarna och lära dem lite hyfs, något som många föräldrar av idag totalt missat. Jag vet inte hur många veka mammor och pappor jag noterar varje vecka som klemar med sina barn och matar dem med socker och ständig stimuli. Vad ska det bli av dessa pidestaldvärgar?

 

Från och med augusti månad kommer jag att kunna spara ytterligare 1 800 kronor per månad. Det känns fint!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Tagging (blog): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (not registered)

Grattis till csn-lånets slut, måste vara skönt efter alla den tid det tar att amortera. Ja, det är inte utan att man undrar vad det är för männikor som röstar fram MP eller S, tragiskt. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Besser (not registered)

Grattis !!

Att bli av med CSN lånet är lite av en milstolpe i dagens samhälle. Det är då man är vuxen på riktigt och förhoppningsvis har fått både kunskap och erfarenhet att gå vidare med i livet.

Kanske skall man då också se lite bakåt. Det man har lärt sig av livet är det som gör att man kan se framåt med tillförsikt.... och med lite mer investeringskapital blir det bara ännu bättre framöver.

Besser

Anonymous's picture
Mikks (not registered)

Det är väl 150kr i avgift också..? Så lån på 10kkr kostar ju ytterligare 1,5%. Och ska man jämföra med bolån där man får göra ränteavdrag så är det 2,1%. Så hade kanske varit smart att betala av lånet tidigare ändå..? :)

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Investeraren, det känns fint!

Tack, Besser, jag är alltså snart vuxen. ;-)

Tack Mikks, jag har insett detta lite trista. Hundrafemtio kronor i onödan.

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Tagging