Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1370
Följare
139
Medals
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blog

Trendföljning och mean reversion

Det finns några strategier som dokumenterat slår marknaden under längre perioder (över 100 år) och det är bland annat trendföljning och mean reversion/värde. För en månad sen skrev jag om min så kallade "mean reversion-strategi" som i stort sett handlar om att göra satsningar i marknader som gått ner mycket. Efter det inlägget fick jag frågor när det passar att gå in i en sektor/marknad utifrån det tänket och tänkte här ge lite uppslag om hur det skulle gå genom att använda något så simpelt som 200 dagars glidande medelvärde.

 

Först tar vi exempel från förra årets fall av medelvärdesåtergång: stålgruvor, kolgruvor, Ryssland och Brasilien. Alla gav enastående avkastning om man köpt dem i början av 2016 då det rådde total panik i dessa tillgångar. Däremot, vad säger att man inte tog position redan under i början av 2015, när de började bli billiga? Eller ännu tidigare? Det finns många fall då man kunde gått in i de "fallande knivarna" och ännu inte fått tillbaka pengarna.

 

Därför kan man använda 200 dagars glidande medelvärde till hjälp. Nedan visar jag de olika tillgångarna och avkastningen som fås beroende på om man tog position när tillgången passerade 200 dagars glidande medelvärde (det som visas är 40 veckors glidande medelvärde vilket är samma sak). Graferna visar utvecklingen under åren 2014-2016.

 

För Brasilien fås en avkastning på 40 %:

 

 

För Ryssland fås en avkastning på 35 %:

 

 

För stålbolag fås en avkastning på 71 %:

 

 

För kolgruvor fås en avkastning på 56 %:

 

 

Som ses i alla grafer ovan hade man kunnat ta position under 2014-2015 som varit klart mycket sämre. Trots att det var mycket sämre då, hade man gjort klart högre avkastning om man gått in i januari 2016 då det rådde full panik i dessa marknader. En medelväg man kan göra är att successivt snitta in sig, för att sedan fullfölja sin position om man ser en klar sväng i tillgången och positivt momentum. Men 200 dagars glidande medelvärde är också lite lömsk, för att priset kan gå över detta medelvärde och sedan dyka igen. Bästa är att man har gjort sin läxa och vet varför man investerar i tillgången och inte tar för stor size. Min size för tillfället är 2-3 % av portföljen i respektive URA, GDX och GDXJ, och kommer troligtvis ligga där i framtida mean reversion case.

 

Kollar vi på några intressanta case för mean reversion i år är de följande: Polen, Nigeria och uranaktier.

 

Nedan visas Polen, som har vänt för året och visar positiv avkastning efter varit igenom en period av konsolidering under 2016. I början av året gick kursen över MA200 och har gått upp 10 % sedan grafen nedan togs, vilket kan göra att det kan vara en av årets bättre marknader. Men man måste alltid vara medveten att det kan vända ner igen.

 

 

Urangruvor är en sektor som inte sett några positiva tongångar trots den råvaruuppgång vi såg förra året. Uranpriset bottnade i november men har nu vänt upp. Det har gjort att urangruvor har gått upp rejält i år, + 27 %, och visar nu en kurs en bra bit över MA200. Kanske årets nya raket? Eller bara ett falskt hopp.

 

 

Ett lågt värderad land som jag kom över är Nigeria. Däremot är kursen fortfarande i fallande trend med en oro att landet återigen kommer devalvera. I en Twitter-diskussion kom det fram att Nigeria har en svart valutamarknad som skiljer sig mycket emot den officiella, vilket kan leda till ytterligare devalvering som den som skedde i somras. En inflation på 18 % i årstakt hjälper inte heller till.  Så kan vara bra att avvakta om man inte ser fyndläge för tillfället. Vad är en tillgång/aktie som gått ner med -90 %? En tillgång/aktie som först gått ner med -80 % och sedan halverats igen. 

 

 

Som vanligt med aktiemarknaden finns det inget som fungerar varje gång, hela tiden, utan man får gå på statistik och använda det som funkar 2/3-delar av tiden. 200 dagars glidande medelvärde är ett sånt exempel, det funkar inte hela tiden men har ett bra signalvärde. Som jag skrivit om aktier förut, varför äga billiga aktier när de går ner när man kan äga dem när de går upp? Men det finns en viss fascination att gå emot marknaden i extremlägen och det belönas rikt, vilket vi såg i kol- och stålgruvor under förra året.

Tagging (blog): 
Anonymous's picture
Jnana (not registered)

Intressant, såg på Real Vision att Grekland och Cypern skulle kunna vara sådana här utbombade marknader också. För cypern så finns ingen ETF så där blir det svårt men Grekland har en.

Index se hur det verkar ha kapitulerat och karvat ut en botten under 4 år.

https://goo.gl/rmkpFr

ETF Uppbrott

https://goo.gl/NPBRfM

Mvh

Anonymous's picture
Jnana (not registered)

Hmm blev allt annat en uppbrott när jag rita in den på avanza. Glidande medelvärdet uppför sig ju såklart olika beroende på vilken tidsserie man tittar på. Använde 2 år på yahoo. 

Likväl så ser charten intressant ut.

https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/370...

Anonymous's picture
Jnana (not registered)

Oj ursäkta spam. Ser att du använt sma40 :) Du skriver ju tom det i inlägget. Men då ser ju Grekland ännu intressantare ut.

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Tack för tipset! Ja, Grekland ser helt klart intressant ut, lika som Polen och Uran ovan. Får se om det blir ett ordentligt uppbrott från dagens läge. Det är lite oklart i sådana här lägen, kan fortsätta ner ytterliggare också. Se till exempel KOL och GDX i slutet av 2014, när de också tappat runt 60-70 % på några år. Efter ett år sidledes utveckling föll de med över 50 % till.

Anonymous's picture
Henrik Helander (not registered)

Brasilien-ETF:en ovan hade fem falska SMA40-signaler under sin väg ner. Flera av dem var visserligen precis på gränsen, men ändå... fem är ganska många. Som du skriver måste man ta flera positioner så att man har statistiken på sin sida. Trots det tror jag man måste ha med en fundamental analys nånstans, och det viktigaste kriteriet jag kan komma på är att helt enkelt fråga sig på denna sektor/land är oumbärlig eller inte. Olja exempelvis var högst sannolikt det. (Guggenheims shipping ETF kanske med(?)) Medan världsekonomin tyvärr klarar sig finfint utan en återhämtning i Portugal i decennier. Jag spånar bara här...

 

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Ja, MA200 är lite trubbigt verktyg, därför jag inte går på det fixt, utan använder det mer som indikationsvärde. Som du säger, man bör ha en annan anledning till att köpa tillgången. Men den är ändå bra för att hålla sig ute ur t.ex. Nigeria för tillfället medan öppnar upp för att Polen och Uran kanske vänder på sig. Polen och Uran har också de flera "falska" signaler tidigare, men kanske kommit till en vändning. 

Tror det kan bli lite fel att resonera om ett land är oumbärligt eller inte. Kan lätt bli spekulationer etc. Portugal är ju ändå oumbärligt för portugiser. Men visst kan man kolla underliggande fundamenta, t.ex. finns det mycket som talar för ökat uranpris och Nigeria och Polen är startkt växande ekonomier. Huvudsaken är ändå att sannolikheten är på ens sida vid en 3-årig, 4-årig och 5-årig björnmarknad som i denna studie: http://mebfaber.com/2016/04/21/50-returns-coming-commodities-emerging-ma... Men man måste alltid vara medveten om att saker kan gå till noll, det kan bli en kommunistisk revolution i ett land etc.

Anonymous's picture
Henrik Helander (not registered)

Jo, det framgick tydligt i inlägget att man inte ska använda det fixt :) Och det är troligtvis en bra idé att använda SMA.

Jag har läst studien du länkande till. Uppriktigt sagt får jag en dålig magkänsla av att han försöker se snygg ut på porträttbild och kallar sin hemsida för sitt eget namn.com, och har en show i sitt eget namn. Så jag kompletteringsläste andra akademiska studier, vilket gav en mer tvedtydig bild av fenomenet, än den Meb gav. Angående Portugal och det oumbärliga var det en iakttagelse av hur det är i den kapitalistiska verkligheten, inte hur det borde vara i en socialt rättvis värld :)  En av studierna innehöll en jämförelse mellan ett 20-25 länder över 100 år. Landet med högst medelavkastning var Sverige på ca 9,5%/år, landet med sämst var Italien på drygt 5%. Det är en enorm skillnad. Men som sagt tänker jag mest högt här. Det kanske inte behövs några kvalitativa kriterier. Kanske fungerar det att bara spela oddsen och att det blir rätt 2/3 gånger som du skrev. Det är det jag hoppas, att hitta en variant på kvantstrategierna.   

 

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Vet inte om man ska utgå från hur sidan ser ut för att bedömma innehållet ;) Men alltid bra att vara skeptiskt. Det man bör tänka på när man läser akademiska studier är också att akademiker är extremt skeptiska och vill inte säga att något ger en edge. Sett flertal studier på t.ex. Magic formula som gett 10 % överavkastning men som viftas bort som troligtvis statistiskt fel etc på grund av någon statistisk analys. Men har också sett tester där det gett klart högre avkastning än i andra (t.ex. i Greenblatts bok). Så man bör alltid vara skeptiskt och använda en samling av studier.

Själv när jag kollar på länder och sektorer vill jag gärna kombinera vetskapen att de är lågt värderade och att de har gått ner under längre tid. För om nu 3-åriga björnmarknader har gett högre avkastning, samt att länder med lägst CAPE och lågt värderade aktier gett hög avkastning, då är det bara bra om dessa händer samtidigt. Det hände för råvaror för ett år sen, då det dröste av råvaruaktier på screeners och marknaden hade haft en långvarig björnmarknad. Detsamma med lågt värderade tillväxtmarknader. Så tror man mycket väl bör kombinera dessa aspekter för att få bra case. Som du nämnt, Guggenheims shipping ETF, är ju ett intressant case, speciellt då det dröser av shippingbolag på värdescreeners i dagsläget.

Här är förresten en studie på längderna på björnmarkander i USA: https://greenbackd.com/2014/08/11/bear-markets-1871-to-date-duration-and... Och efterföljande tjurmarknader. Bara för att det varit en långvarig nedgång behöver det inte vara en stor uppgång, utan det är mer en större chans för det: https://greenbackd.com/2014/08/04/bull-markets-1871-to-july-2014-duratio... Tror man alltid måste tänka på att det är statistiska samband det handlar om. 

Abbe's picture
0
4
0
0
Abbe

Tack för ett intressant inlägg. Själv spanar jag en del på Naturgas som är ner över 90%, kan blir brutalt uppåt om det skulle vända. Ingen signal ännu dock.

Jag har en fråga och det är hur du rent konkret går till väga för att följa detta? Är det manuellt arbete eller har du något sätt att screena? Själv bygger jag lite med Google finance men datan är väldigt ojämn och det fungerar dåligt på långa tidshorisonter med error eller nollvärden i ganska hög utsträckning.

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Kul! Ja, det kan vara intressant. Kan också tipsa om att kolla in FCG eller liknande ETF:er som investerar i företagen som gör naturgas. 

Kollar runt mest :) Nej, men min hobby är att följa kapitalmarkander så kollar runt på olika bloggar och på börsen för intressanta case. Finns bra sidor för att kolla billiga börser, t.ex. denna; http://www.starcapital.de/research/stockmarketvaluation Två bloggar jag gillar följa som också lägger ut dessa typer av idéer är http://csinvesting.org/ och http://mebfaber.com/ (som tidigare kommentarer handlade om). Finns också flera som tipsar, så alltid kul att få nya case att dyka djupare i.

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Tagging