Investerarfysikern
Likes
752
Antal inlägg
1391
Följare
141
Medals
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blog

Kontinuerliga inköp

En sak jag funderat på är hur jag ska göra inköpen i min aktiva portfölj. Det finns olika modeller, ena är att göra kontinuerliga inköp och andra är att spara ihop en kassa och slå till då man hittar en lämplig köpkandidat. Warren Buffett är känd för att hålla en stor kassa för att köpa när tillfälle finns och det är också något som Joel Greenblatt rekommenderar i sin första bok. Däremot finns det många investerare som köper löpande, för att sprida ut sina inköp i vissa bolag. Själv står jag i det dilemma som flera värdeinvesterare försöker undvika genom att hålla en kassa; att omvärdera aktien efter mitt första inköp för att se om det är vettigt att öka eller inte. Mycket händer på bara ett par månader och frågan är om aktien är lika köpvärd nu som då? Det var denna inställning jag hade för en vecka sen, men nu efter att ha analyserat och gått igenom mina aktier så insåg jag att detta faktiskt var något bra. Dels är det för att jag märkt att flera av mina aktier inte värderas upp väsentligt utan de är fortsatt köpvärda, dels så fick jag en bra genomgång av mina nuvarande innehav som jag var mindre säker på. Som Joel Greenblatt säger: "put all your eggs in one basket and watch it really carefully".

Allmänt så tycker jag att ha en kassa och genomföra väl valda inköp är en bra idé. Situationen för mig för tillfället är däremot lite annorlunda då jag har en relativt nystartad portfölj och sätter in mer än 10 % av innehavet varje månad. En lämplig kassa skulle annars vara 10-20 % då det är ungefär så mycket jag skulle lägga på ett nytt inköp. Med min nuvarande portfölj är det något som skapas automatiskt varje månad och då mitt mål för många av mina innehav är att jag ska behålla dem åtminstone i ett halvår till så innebär att jag kommer öka i nuvarande innehav. Däremot, om jag inte ser någon potential i mina nuvarande innehav så kommer jag att självklart spara undan pengarna till ett bättre tillfälle. Framöver med en större portfölj så känns det lämpligt att bygga upp en kassa med månadssparandet och sedan antingen öka i innehav jag tror på eller spara för ett nytt inköp. Oavsett vad så tror jag att det viktiga är att ha likvider tillgängliga för ett nyinköp när läge ges.

Hur gör ni? Kontinuerliga inköp eller endast en gång per aktie och varför?

Tagging (blog): 
trader3000's picture
215
216
64
0
trader3000

När jag känner mig säker på min sak brukar jag oftast vara aggresiv och köpa så mycket jag vill ha på en gång, man vet aldrig hur snabbt uppvärdeingen kan komma. Jag har dem senaste två åren haft en kassa på 10-30% på grund av att jag tycker att värderingarna är höga. Jag har inte ett lika kontinuerligt sparande som dig så därför passar det mig att ha en kassa.

Hade jag haft din storlek på insättningarna hade jag varit fullinvesterad, kommer det en bearmarket så kan du ändå bygga upp en kassa snabbt på grund av dina insättningar.

 

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

I normalfallet sprids inköpen ut.

filip's picture
3
2
1
0
filip

I ditt fall skulle jag definitivt fylla på varje gång jag gör en insättning och då försöka välja det bolag som är mest köpvärt just vid det tillfället, helt utan att beakta portföljens ursprungliga fördelning. 

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Håller med ovanstående.

Personligen sitter jag lite i samma situation, men inte riktigt lika grovt. Jag gör insättningar motsvarande strax under 5 % av portföljen varje månad. Normalt sett när jag gör ett inköp så försöker jag bevaka aktien ett tag och hitta ett köpläge. Då går jag in med vad jag tycker är en rimlig storlek på innehavet och så minskar jag det med ca 25 %, så det finns utrymme för att tanka på om det skulle komma ännu bättre köptillfällen. Då blir jag inte så tung heller om aktien går upp, samtidigt som förlusten mildras något om aktien börjar med att dyka.

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

Intressanta kommentarer. Håller med er alla. Bäst att öka kontinuerligt i de befintliga innehaven och framöver då portföljen blir större spara ihop för att göra inköp. Gillar din strategi zlaskarn med att dela upp det över flera inköp, läst flera som gör liknande, gillar att sprida ut ett inköp för att inte råka köpa vid ett dåligt tillfälle.

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Tagging