Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1370
Följare
139
Medals
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blog

Bloggåret 2017

2017 är snart över och det kan vara kul att se tillbaka vad som hänt under året. Det har hänt mycket i och med min nya tjänst Börslabbet som fått ett riktigt trevligt mottagande. Utöver det har jag också varit och besökt lite olika seminarier och föreläst. Det är skoj att också träffa flera av bloggens läsare utanför bloggen och sprida budskapet om kvantitativa investeringar och systematiska strategier. Dessutom är det kul att se att det arbete jag lägger ner på bloggen och Börslabbet är uppskattat.

 

Bloggen närmar sig nu 4 år och jag tog fram lite kul statistik för dessa år. Under tiden har jag både bloggat via Blogger och Tradevenue och de flesta av inläggen går nu att komma åt via båda plattformarna. Totalt har jag publicerat nästan 900 inlägg under denna tid, vilket innebär ca 20 inlägg per månad. Frekvensen har sjunkit under åren och senaste två åren har jag snittat runt 10 inlägg per månad. Varje inlägg är i snitt runt 600 ord, motsvarande en A4 eller två boksidor. Det innebär att jag skrivit närmare 1800 boksidor av material. Det är längre än Sagan om ringen-böckerna inklusive Bilbo (totalt 1500 sidor). Det har blivit en hel del material genom åren om alla möjliga olika ämnen med ett fokus på kvantitativa och systematiska strategier.

 

Det roligaste är ändå att det uppskattats av läsare och jag är mycket tacksam för all den feedback och kommentarer jag fått under åren. Totalt har det varit 138 800 unika användare som gjort 429 000 besök som resulterat i 860 000 sidvisningar. Endast senaste året har 60 000 unika besökare gjort 180 000 besök in på min blogg. Det har också varit ett jättebra forum att diskutera nya idéer. Bloggen har varit främst ett redskap för att utvecklas och lära mig nya ämnen och det har varit mycket givande att göra så under kritisk granskning.

 

Det för mig in på två böcker jag läst senaste tiden; Deep work och Talent is overrated. Det handlar om vikten att göra fokuserat och disciplinerat arbete med utmanande uppgifter och hur det avgör ens framgång i området. Jag har insett att bloggandet har varit en del av det genom åren när det kommit till finans och investeringar för min egen del. Det har också varit ett genomgående tema i min akademiska karriär. Själv kommer jag från en icke-akademisk familj, men där hårt arbete varit högt på agendan. Disciplinerat och fokuserat arbete har gjort att jag kunnat gå från att varit ganska medelmåttig i grundskolan till att snart disputera i kvantfysik. Genom att fördjupa sig, reflektera och förstå sig på koncepten kan man gå långt i de ämnen om man väl försöker.

 

Nu under det kommande året kommer nog jag minska på bloggandet något. Fokus kommer att bli mer på Börslabbet, som under året växt till sig och kräver allt mer av min tid. Det är hela tiden nya projekt och idéer att testa och jag uppskattar den positiva feedback jag fått för tjänsten. Fokus blir att fortsatt leverera material av hög kvalitet och nya funktioner. 

Tagging (blog): 
Anonymous's picture
Cab (not registered)

Jag vill tacka för din blogg som haft stor betydelse för mig, men säkert också många andra. Jag har tidigare sparat i fonder men kände att jag ville investera mer aktivt i aktier. Problemet var att jag inte visste hur jag skulle börja. Det finns myriader med tips och tricks, massor med böcker och bloggare som tycker att man ska göra si eller så. ”Köp bra bolag till ett bra pris!” Enkelt, eller hur? Men så hittade jag din blogg där du på ett analytiskt och objektivt sätt redogjorde för dina slutsatser med hänvisningar till de studier som finns. Du har en sund skepsis och poängterar att det som fungerat i en studie kanske inte går att reproducera under andra förhållanden. Investerarforum är fulla av människor som är känslomässigt investerade och ogillar skepsism. Man vill gärna få bekräftat att man gjort rätt val och drabbas av tunnelseende. Jag tror att det enda sättet att lyckas som investerare under lång tid är att göra det hårda arbetet, att förstå vad man håller på med, att välja rätt källor, vara långsiktig och inte lyssna på ”experternas” prognoser i media. 

Tack för din blogg och Gott Nytt År!

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Önskar ett gott nyår till dig. Har blivit ett bra börsår tack vare dig och PPM rådgivaren. Ca 14% på depåerna och 18% på PPM. Men avkastningen på aktierna är urvattnad pga icke börslabbs investeringar.

Om det blir en korrektion i USAs branta uppgång hoppas jag på fina ingångsnivåer på svenska aktier, under 2018. 

Jag blev glad för den nordiska screenern du börjat med. Hoppas det kan öka avkastningen.

Anonymous's picture
Privatspararen (not registered)

Roligt att följa dig under dessa år, har fått mycket inspiration och tips av dig! keep it up!

Är det inte dags att ombalansera din värdeportfölj? Var väl ett år sedan? 

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

@Cab Kul att jag kunnat inspirera! De anledningar du drog upp är stora anledningen till varför jag startade bloggen, för att kritiskt granska och hitta en väg i investeringsdjungeln. Du sammanfattar perfekt meningen med bloggen, tack!

@Alasvet Grattis till den fina avkastningen! Ja, vi får hoppas på bra ingångsnivåer framöver. Kul att du uppskattar nordiska screenern, kommer du säkert uppskatta kommande nyheter ;)

@Privatspararen Tackar! Ja, det börjar bli dags. Om du menar mina svenska så kommer jag gå över till Börslabbets portföljer nu vid årsskiftet. De globala kommer troligtvis uppdateras i februari/mars. 

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Tagging