Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1370
Följare
139
Medals
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blog

Börslabbet

För den som vill lära sig mer, komma igång eller utveckla sig själv som investerare finns den nya aktietjänsten Börslabbet. Läs mer på Börslabbets hemsida:

Tagging (blog): 
Anonymous's picture
Edvin (not registered)

Spännande!

Nebelwerfer's picture
0
3
0
0
Nebelwerfer

Interessant. Dyrere enn Börsdata, men du fortjener vel litt tilbake for all den gratis informasjonen du deler med oss i denne fantastiske bloggen.

Det som slår meg med en gang er en skepsis med tanke på hvordan det i praksis er mulig at så mange (vet det er begrenset antall medlemmer, men likevel) skal følge en modellportefølje. Det vil jo typisk være ganske små bolag og dårig likviditet. Jeg vil tro kursen flyttes både ved kjøpsanbefaling og salgsanbefaling. Det er i alle fall min erfaring når jeg har prøvd å følge diverse modellporteføljer (DNB Markets' portefølje, Delphis portefølje i det norske magasinet "Dine Penger", innsiderporteføljen i Finansavisen, Investtechs portefølje osv). Det fungerer aldri fordi kursen er flyttet i forhold til anbefaling. Og spørsmålet er hva man gjør da? Når kursen har gått 2-3% er jo mye av meravkastningen borte. Da kan man nesten ikke kjøpe.

Jeg lurer også på om du kommer til å være posisjonert med dine egne midler før endringene i porteføljen publiseres. Eller kommer du til å avstå fra å eie aksjer i porteføljen? Det bør det være åpenhet om.

Så jeg er litt skeptisk til verdien av denne Börslabbet-porteføljen. Og da er spørsmålet om det andre innholdet på Börslabbet er verdt de 249 kr i måneden. (Vil jo ikke kjøpe mer enn tre mnd før jeg vet hvordan innholdet er - hadde det vært lurt med en gratis prøveperiode for å teste ut? Da vil kanskje flere gå rett på 12 mnd abonnement.)

Jeg funderer også på om tjenesten er rettet inn mot også norske, danske og finske markeder slik som Børsdata?

Jeg funderer også litt på hva ekstra Börslabbet gir med tanke på at det allerede er en bra screener i Börsdata som vil kunne gi deg det meste?

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Ja, det blev lite dyrare då tjänsten ska fungera som premiumtjänst till Börsdata och mer nischad. Vill också leverara mer exklusiv information. 

Jag förstår vad du menar och det är just därför vi har begränsat antalet medlemmar. Därav det dyrare priset. Det tappar lite konceptet om priset rör sig enormt pga lansering av nya aktier i modellportföljen. Vi vill ju inte se en Börsveckan-effekt av våra nylanseringar där aktierna sticker iväg 5 % vid nya data. Men det kommer bli skillnad med några hundra medlemmar mot några tusen. Dessutom kan vi kringå det bättre med mer frekventa uppdateringar, vi skulle kunna uppdatera modellportföljerna varje dag och då skulle effekten vara minimal.

Den stora fördelen med Börslabbet är just att vi ska ge tips hur man kan skapa sin egen strategi med Börsdata. Om man skapar en strategi man själv gillar och med lite annorlunda parametrar än andra så finns det i stort sett miljoner av alternativ att skapa. På så sätt kan man undvika att hamna i "crowded trades". 

När det kommer till min egen portfölj är jag fortsatt investerad i mina kvantitativa strategier här på bloggen. De kommer fortsatt vara 100 % transparenta, men framöver troligtvis mer riktat åt Börslabbets kunder. Så alla medlemmar på Börslabbet ska fullt veta vad jag och andra på Börslabbet är investerade i. Värdepappret har en bra modell för transparens som jag också kommer följa. 

Jag förstår att det kan kännas lite dyrt med abonemang utan att få sett tjänsten bra. Vi kollar lite på om det ska finnas 1-månaders test-abonnemang för test eller något annat sätt man kan testa på, alternativt en "pengarna tillbaka garanti". Håll utkik framöver!

Just nu är fokus Stockholmsbörsen. Men i och med vårt samarbete Börsdata har vi tillgång till alla deras nordiska aktier. Har för tillfället inte testat nordiska aktier men det är något vi kan göra framöver. Det kopplar också till din sista fråga. I dagsläget är det billigare att köpa Börsdata och Börslabbet tillsammans än endast Börslabbet då allt bygger på Börsdatas data i Börslabbet. Börslabbet ska fungera som en förlängd arm av Börsdata, så du kan lära dig och implementera nya strategier på Börsdata. Vi har tillgång och kommer lansera en massa tester på Börsdatas data, så man får veta vad som fungerat och så vidare för att man kan bygga en egen strategi. 

Tack för alla bra frågor! Hoppas jag svarat allt du undrat om!

Nebelwerfer's picture
0
3
0
0
Nebelwerfer

Da er jeg med. Hadde Børsdata fra før, så fikk bra med rabatt. Kjøpte en 3-måneders som en test i første omgang, så får vi se hva det blir videre.

Anonymous's picture
Christian__ (not registered)

I testet där du koncentrerat de trendade portföljern till 10 aktier, hur många aktier filtrerade du ut på värde innan du tog topp 10 på momenutm?

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Totalt 20 aktier. Så först 20 aktier enligt primärt kriterie sen topp 10 av dessa.

MagnusG's picture
0
1
0
0
MagnusG

Hej Henning,

Hur många användare kommer du att ta in på Börslabbet innan det blir kurspåverkande? Skulle vara bra om det var en marginal innan detta sker också. 

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Hej Magnus! Har inte sett tendenser till att det börjat bli kurspåverkande ännu nu efter varit igång i mer än ett halvår. Dessutom finns det så många sätt och olika strategier att sätta ihop en portfölj, så det kan bli liten påverkan på varje aktie då det totalt sett finns ungefär över 100 aktier som visas i Börslabbets strategier för tillfället. Om någon påverkan syns vid publiceringen av listorna så kan det bli aktuellt med mer frekventa publiceringsintervaller. Stora frågan är hur mycket som förvaltas efter strategierna då det kan ha en marknadspåverkan, men Börslabbets användare har inte portföljer motsvarande miljarder kronor än, plus att om det blir fallet kommer framtida erbjudanden med globala screeners också vara en lösning. Men håller självklart koll på det och vill som sagt inte ha en Börsveckan-effekt. (Kan också nämnas att många har under senaste åren utgått från Börsdatas Magic Formula-screener utan att det påverkats). 

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Tagging