Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
607
Följare
81
Medals
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blog

Se sanningen i vitögat och våga kolla kontot.

December är snart över. Pust! 

Värmen från tända ljus, umgänget med nära och kära och skratten när tomten kommer på besök. Alla är saker jag uppskattar med årets sista månad, innebär december också bokslutstider över sin Privatekonomi.

 

Vi har alla ett gemensamt ansvar för krisberedskapen, men du har också ett personligt ansvar över Privatekonomin. Många svenskar tampas med den ekonomiska baksmällan efter jul och nyårsfirandet. För att styra upp finanserna gäller det nu att se sanningen i vitögat och våga kolla kontot när många plånböcker nu gapar tomma.

 

Vi alla vet kanske att samhällsekonomin bygger mycket på bostadspriser och är ”mycket viktig faktor” i Samhällsekonomin handlar också om det ekonomiska spelet mellan de olika aktörerna, som hushåll, företag, offentlig sektor och banker. Riksbankschef Stefan Ingves räntebesked var i linje med marknadens förväntningar. R-B lämnade styrräntan oförändrad på -0,50  procent. 

 

 

Vilken är egentligen Riksbankens roll i ekonomin, i stora drag handlar Riksbankens arbete om att ge ut sedlar och mynt och se till att de behåller sitt värde över tiden, det vill säga att en 100-lapp är värd i stort sett 100 kronor om ett år. Riksbanken ska också se till att pengarna är svåra att förfalska och övervaka att hela det system som finns för att genomföra betalningar fungerar utan störningar. 

 

Pengar har en viktig roll i samhällsekonomin.
innan det fanns pengar behövde den som till exempel ville köpa en ko hitta någon som ville byta just en ko mot något som han eller hon själv hade. Det var krångligt och tog tid. Därför började man så småningom använda speciella bytesmedel. ofta var det olika metaller som man började göra mynt av. Till en början bestämdes. värdet på varje mynt av hur mycket metallen i myntet var värt. Under 1600-talet fanns det därför mynt av koppar som vägde nästan 20 kilo. De var inte särskilt enkla att använda. alltså behövdes smidigare bytesmedel. 

 

År 1661 började Johan Palmstruch, som grundade Sveriges första bank, ge ut de första sedlarna. banken garanterade att lösa in varje sedel mot det belopp som angavs på den. På så sätt fick de ett värde. sedlarna blev snart en stor succé, men Palmstruch gav ut alldeles
för många sedlar utan att kunna garantera värdet på dem. Palmstruchs bank fick upphöra och han dömdes till döden, men benådades senare. bankverksamheten i landet togs istället över av Riksens ständers bank som bildades 1668. Det blev så småningom Sveriges riksbank som är världens äldsta centralbank. 

 

Om de fallande bopriserna fortsätter har då Riksbankens tillräckligt med verktyg?.

Det kommer att göra Riksbankens räntebeslut mer komplicerade den kommande tiden av två skäl. Dels kommer det, om det här boprisfallet fortsätter, minska sannolikheten för att Riksbanken kan strama åt för då skulle man kunna förvärra nedgången i bopriser.

 

Den andra aspekten oroar mer att Riksbankens nu saknar verktyg att använda om ett större boprisfall är att vänta.Tidigare när vi sett ekonomier gå in i lågkonjunkturer har man kunna sänka räntor rejält för att räta upp det där. Men det går inte den här gången.

 

Riksbanken i nuläget har en mycket begränsad möjlighet att stötta ekonomin vid en kris. Riksbanken skulle kanske kunna sänka räntan ytterligare något. Men eftersom räntorna redan är så låga skulle det få en närmast obefintlig effekt på efterfrågan och tillväxten i svensk ekonomi.Vad tror ni om Riksbanken verktyg som det är i nutid?.

 

Comment as anonymous user or register/login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (28)

Tagging